Google+ To Φανάρι : Μετωπική του Κάμερον με τη Μέρκελ για τη μετανάστευση

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Μετωπική του Κάμερον με τη Μέρκελ για τη μετανάστευση

Σε ολομέτωπη σύγκρουση με τη Γερμανία οδηγείται η Βρετανία, επιφέροντας ακόμα ένα πλήγμα στο ετοιμόρροπο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Ο Ντέιβιντ Κάμερον και η Ανγκελα Μέρκελ διασταυρώνουν τα ξίφη τους με αφορμή την επιμονή του Βρετανού πρωθυπουργού να θέσει περιορισμούς στην ελεύθερη μετακίνηση πολιτών από την Ε.Ε., «θωρακίζοντας» την αγορά εργασίας για τους Βρετανούς και δίνοντας παράλληλα μήνυμα στήριξης στους ευρωσκεπτικιστές...

Η Γερμανία θέλει να παραμείνει η Βρετανία ενεργό μέλος της Ε.Ε., αλλά η αρχή της ελεύθερης μετακίνησης είναι αδιαπραγμάτευτη, δήλωσε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, ξεκαθαρίζοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν θα υποκύψει στην απόπειρα Κάμερον να περιορίσει το δικαίωμα των Ευρωπαίων να ζουν και να εργάζονται εντός των κρατών-μελών. «Εναπόκειται στη Βρετανία να αποσαφηνίσει ποιον ρόλο θέλει να διαδραματίσει στο μέλλον στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό δεν είναι διμερές ζήτημα μεταξύ Γερμανίας και Βρετανίας, αλλά μεταξύ της Βρετανίας και όλων των Ευρωπαίων εταίρων της» είπε ο Ζάιμπερτ.

Η δήλωση Ζάιμπερτ ήλθε την επομένη δημοσιεύματος του γερμανικού περιοδικού «Spiegel», που εμφανίζει την Ανγκελα Μέρκελ να έχει δηλώσει ότι προτιμά να δει τη Βρετανία να φεύγει, παρά να αλλοιωθεί, με την επιβολή ποσοστώσεων, η θεμελιώδης αρχή της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών, την οποία και προασπίζει η Ιδρυτική Συνθήκη της Ρώμης. Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Οσμπορν δήλωσε ότι η χώρα του θα εξακολουθήσει να επιδιώκει την προάσπιση του «εθνικού συμφέροντός της» στην Ευρώπη. «Ο βρετανικός λαός θέλει οι ανησυχίες σχετικά με τη μετανάστευση στην Ε.Ε. και την πρόσβαση σε προνοιακά επιδόματα να αντιμετωπιστούν» τόνισε ο Οσμπορν.
Το πρόβλημα της μετανάστευσης αποτελεί μείζον ζήτημα για τον Κάμερον, που «κλείνει το μάτι» στους ευρωσκεπτικιστές με στόχο να ανακόψει το κύμα ανόδου του Νάιτζελ Φάρατζ. Οι ανακοινώσεις αναμένονται πριν από τα Χριστούγεννα. 

Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου