Google+ To Φανάρι : «Αν πάμε τους Βρετανούς στα δικαστήρια έχουμε 75% πιθανότητες να κερδίσουμε την επιστροφή τους» λέει ο Ντέιβιντ Χίλ

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

«Αν πάμε τους Βρετανούς στα δικαστήρια έχουμε 75% πιθανότητες να κερδίσουμε την επιστροφή τους» λέει ο Ντέιβιντ Χίλ

«Ο,τι και να γίνει, στο τέλος τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα επιστρέψουν στην Ελλάδα». 
Περισσότερο αισιόδοξος από ποτέ για την επίλυση του καυτού θέματος του επαναπατρισμού εμφανίστηκε ο Ντέιβιντ Χιλ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ελληνικό πρόγραμμα της κρατικής ραδιοφωνίας της Αυστραλίας SBS, με αφορμή την εμφάνισή του στην τελετή λήξης του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, που οργανώνεται σε ετήσια βάση στη μακρινή ήπειρο....

 Μιλώντας από τη θέση του προέδρου της Διεθνούς Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα υπογράμμισε ότι, ακόμη κι αν οι Ελληνες προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη για να λύσουμε τις διαφορές μας με τους Βρετανούς, οι πιθανότητες να κερδίσουμε την υπόθεση είναι υπέρ μας και αγγίζουν το 75%.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ελγιν έκλεψε τα Γλυπτά, έστω κι αν αργότερα τα πούλησε στη Βρετανία κι από εκεί έφτασαν στο Βρετανικό Μουσείο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντέιβιντ Χιλ, ο οποίος αναφέρθηκε στο εν λόγω ζήτημα έχοντας προλογίσει νωρίτερα την ταινία «Πρόμαχος» (που προβάλλεται και στο 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης), το θέμα της οποίας είναι ακριβώς αυτό: η επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα. «Εχουμε κάνει σημαντικά βήματα προόδου από τότε που ξεκίνησε η Μελίνα Μερκούρη την εκστρατεία της. Αν η Βρετανία επιμείνει στην άρνησή της, τότε η Ελλάδα έχει την επιλογή της προσφυγής στη Δικαιοσύνη» ξεκαθάρισε ο ίδιος από την αρχή.

Πρόσθεσε δε ότι η εντύπωση που αποκόμισε είναι ότι η Ελλάδα ελπίζει ότι η Βρετανία θα αποδεχτεί τη διαμεσολάβηση της UNESCO.      «Υπάρχει μια προθεσμία έξι μηνών. Αν πάλι αρνηθεί η Βρετανία, τότε υπάρχει και η νομική οδός» ανέφερε. Επισήμανε ακόμη ότι οι ίδιοι οι Βρετανοί δεν έχουν πλέον κανέναν λόγο να κρατούν κλεμμένους θησαυρούς. «Η Ακρόπολη συγκεντρώνει περισσότερους επισκέπτες από την γκαλερί Νταβίν, όπου βρίσκονται τα κλεμμένα αριστουργήματα, και το νέο μουσείο, που είναι κι αυτό ένα αριστούργημα και είναι έτοιμο να τα υποδεχτεί» σημείωσε ο κ. Χιλ. 

Μια «μάχη» που κρατά απ΄ τον καιρό του Οθωνα

Στο μεταξύ, ένας φάκελος με τίτλο -στα γερμανικά- «Akropolis von Athen» («Η Ακρόπολις των Αθηνών») και την ένδειξη «Konigreich Griechenland» («Βασίλειο της Ελλάδος»), ο οποίος ήρθε στο φως με αφορμή την έκθεση «100 χρόνια Γενικά Αρχεία του Κράτους, 500 χρόνια Ιστορία», που θα φιλοξενείται στο Ιδρυμα Ευγενίδου, αποτελεί αδιάσειστο ντοκουμέντο ότι οι προσπάθειες της ελληνικής Πολιτείας για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα είχαν αρχίσει από την εποχή του Οθωνα. Ο φάκελος των 223 εγγράφων, που καλύπτει χρονολογικά την περίοδο από το 1834 έως το 1842, είναι ουσιαστικά η πρώτη επίσημη κρούση του νεοσύστατου ελληνικού κράτους για επανένωση των Γλυπτών που είχε λεηλατήσει επί Τουρκοκρατίας ο Ελγιν.

«Frau Μέρκελ πήγαινε να θαυμάσεις τέχνη»

«Αγαπητή Μέρκελ, πήγαινε στην Ελλάδα για να θαυμάσεις την τέχνη και την ομορφιά». Με αυτό τον τίτλο η συντάκτρια του σχετικού άρθρου στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera» Φραντσέσκα Μπονατσόλι προτείνει στη Γερμανίδα καγκελάριο να κάνει έναν περίπατο στη χώρα μας και να δει από κοντά μερικά από τα μεγαλύτερα έργα τέχνης στον κόσμο, τα οποία φυλάσσονται στα ελληνικά μουσεία, βρίσκοντας έτσι την ευκαιρία να υπερασπιστεί κι αυτή την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, στους νόμιμους δικαιούχους τους. «Οι Αγγλοι τείνουν να πιστεύουν ότι οι Ελληνες δεν είναι άξιοι να πάρουν πίσω τα Μάρμαρα του Παρθενώνα που εκλάπησαν κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, γιατί δεν θα μπορούσαν να τα κρατήσουν. Σύμφωνα με τους δύσπιστους, τα εν λόγω μάρμαρα φυλάσσονται καλύτερα στο Βρετανικό Μουσείο, παρά στο νέο θεαματικό μουσείο της Ακρόπολης» γράφει η Μπονατσόλι, η οποία κάνει γνωστή μέσα από το άρθρο της και την παγκόσμια καμπάνια με τίτλο «Bring them back», που έχει ως στόχο την επιστροφή των γλυπτών στους Ελληνες και στο μνημείο του Παρθενώνα, που αποτελεί ταυτότητα και της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.


Ηλίας Μαραβέγιας
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου