Google+ To Φανάρι : Ερχεται αγρεμένη τώρα η τρόικα και τα... ζητάει όλα

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Ερχεται αγρεμένη τώρα η τρόικα και τα... ζητάει όλα

Ανοικτά τα μέτωπα με τους δανειστές στα εργασιακά, στο μισθολογικό στο Δημόσιο και στο Δημοσινομικό κενό
Με... άγριες διαθέσεις αναμένεται να επιστρέψει η τρόικα στην Αθηνά, πιθανώς μετά το Eurogroup της προσεχούς Πέμπτης 6 Νοεμβρίου, για να πιέσει την ελληνική πλευρά να υλοποιήσει όλες τις μνημονιακές δεσμεύσεις της.


Η υποχώρηση της κυβέρνησης σε κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας, τα οποία μέχρι τώρα συνιστούσαν την περίφημη «κόκκινη γραμμή», όπως είναι το Ασφαλιστικό και οι νέες οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις, άνοιξαν τον δρόμο για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα. Επίσης, οι περικοπές μισθών και συντάξεων έχουν βρεθεί για άλλη μια φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως αποκάλυψε την περασμένη Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Τζέρι Ράις.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας έχουν ξεκαθαρίσει ότι ο έλεγχος θα γίνει με βάση τις προβλέψεις και την αυστηρότητα του Μνημονίου, συνεπώς η κυβέρνηση καλείται να συμφωνήσει με την τρόικα στα ακόλουθα «ακανθώδη» μέτωπα:

1. Ασφαλιστικό: Η τρόικα το διατηρεί στην κορυφή της ατζέντας της, βλέποντας τα ασφαλιστικά ταμεία να καταγράφουν διαρκώς ελλείμματα. Το γεγονός αυτό θέτει ζήτημα αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, όπως μητέρες ανήλικων τέκνων, εργαζομένους που ασφαλίστηκαν πριν από το 1983 (παλαιοί ασφαλισμένοι) και εργαζομένους σε πρώην ΔΕΚΟ. Παρότι η κυβέρνηση επικαλείται τα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών για να μη γίνουν εκτεταμένες αλλαγές που θα προκαλούν νέες μειώσεις συντάξεων, όλα δείχνουν ότι δεν θα αποφύγει πλήρως τον σκόπελο αυτόν. Η τρόικα κάνει λόγο για «στρεβλώσεις» που πρέπει να αρθούν σταδιακά, διότι λειτουργούν ως κίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση. Ως παράδειγμα αναφέρει τη θεμελίωση συνταξιοδότησης και την απονομή «σχετικά υψηλής» κατώτατης σύνταξης (συνυπολογίζοντας το ΕΚΑΣ) με 15 χρόνια ασφάλισης, κάτι που αποτελεί πρόβλημα, και ζητά να αυξηθεί ο αριθμός των ενσήμων για την καταβολή της. Το ΔΝΤ έχει προτείνει να αυξηθούν τα χρόνια ασφάλισης κατά πέντε, ώστε το όριο να διαμορφωθεί στα 20 έτη. «Αγκάθι» αποτελούν και οι ενοποιήσεις επικουρικών ταμείων, που, βάσει Μνημονίου, πρέπει να γίνουν έως τον Νοέμβριο.

2. Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο: Το ριζικό «ψαλίδισμα» των αποδοχών των νεοεισερχομένων και όσων έχουν χαμηλά προσόντα, καθώς και η αύξηση των αποδοχών των υπαλλήλων με υψηλά προσόντα είναι η βασική προδιαγραφή που έχει θέσει η τριμερής.

3. Δημοσιονομικό κενό: Η απόσταση ανάμεσα στους υπολογισμούς της τρόικας για δημοσιονομικό κενό 2 δισ. ευρώ το 2015 και της ελληνικής πλευράς για «τρύπα» μόλις 700.000.000-900.000.000 ευρώ έχει μικρύνει, αλλά δεν έχει γεφυρωθεί.

4. Εργασιακά: Η τρόικα εξακολουθεί να ζητά ομαδικές απολύσεις διά νόμου, αντί με υπουργική απόφαση. Επίσης, ζητά μείωση των συνδικαλιστικών αδειών, αλλαγές στη χρηματοδότηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων και τροποποίηση των κανόνων για τις απολύσεις συνδικαλιστών.

Ανατροπές (;) και στον ΦΠΑ

Οι δανειστές φέρονται ότι επιμένουν στο σχέδιο για αναθεώρηση του ΦΠΑ με ενοποίηση συντελεστών στο 19% ή στο 21%. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η ενοποίηση του ΦΠΑ στα επίπεδα του 19% ή του 21% συνεπάγεται αύξηση της επιβάρυνσης σε ό,τι φορολογείται σήμερα με ΦΠΑ - δηλαδή, 13% στα μη παρασκευασμένα είδη διατροφής, στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, στα κόμιστρα των ταξί, στην ιατρική και τη νοσοκομειακή περίθαλψη κ.α.
Στο ίδιο πλαίσιο, οι τροϊκανοί θα επιμείνουν και για την κατάργηση «προνομιακών καθεστώτων», όπως είναι οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές στα νησιά του Αιγαίου και ο υπερμειωμένος συντελεστής 6,5% που ισχύει στα βιβλία και στις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου