Google+ To Φανάρι : Κρίσιμες ώρες! Σαμαράς και Τσίπρας στον Παπούλια

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Κρίσιμες ώρες! Σαμαράς και Τσίπρας στον Παπούλια

Σε ένα περιβάλλον που έχει χτυπήσει «κόκκινο» και δείχνει ότι σε πολλά επίπεδα οι ώρες που περνά ο τόπος είναι κρίσιμες, γίνονται σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο οι ξεχωριστές συναντήσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα με τον Κάρολο Παπούλια.

Τα μέτωπα που είναι ανοικτά αφορούν:

  • την επιστροφή αλλά και τις απαιτήσεις της τρόικας, που είναι... αγριεμένη προτού ακόμα πατήσει το πόδι της στην Αθήνα,
  • τις επιπτώσεις ενός «ναι σε όλα» (εκτός του Ασφαλιστικού), ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση,
  • το «πάγωμα» της ρύθμισης του ελληνικού χρέους και της υπογραφής του νέου «μνημονίου», στο πλαίσιο της προληπτικής γραμμής με άγρια επιτήρηση το 2015,
  • την προκλητικότητα της Αγκυρας, που συνεχίζει να ξετυλίγει το σχέδιό της για την οριστική διχοτόμηση της Κύπρου (με ορατό τον κίνδυνο ενός «θερμού» επεισοδίου),
  • τις «πληροφορίες» για αεροπειρατεία -από τζιχαντιστές- ελληνικού ή κυπριακού αεροσκάφους,
  • την απομάκρυνση του ενδεχομένου να συγκεντρωθεί ο... μαγικός αριθμός των «180» για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας,
  • -την επαναφορά στο τραπέζι των σεναρίων για επιτάχυνση της προεδρικής εκλογής και πρόωρες εκλογές.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα θα περάσει την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου πρώτος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας (14.45), μια και ο κ. Σαμαράς άλλαξε το πρόγραμμα και ζήτησε από τον κ. Παπούλια να συναντηθεί μαζί του μετά τον κ. Τσίπρα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να θέσει ζήτημα πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης να χειριστεί οποιαδήποτε συμφωνία με τους δανειστές, και ειδικότερα το ζήτημα των 11,4 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να παραμείνει στη διάθεση του ΤΧΣ.
Ο κ. Τσίπρας, όπως έδειξε χθες, αναμένεται να παρουσιάσει ένα «πλαίσιο αρχών και θέσεων», το οποίο περιλαμβάνει «την αναζήτηση λύσης για το μη βιώσιμο χρέος» και πρόταση «για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος με προσφυγή σε εκλογές και με ταυτόχρονη αναζήτηση συγκλίσεων για την Προεδρία της Δημοκρατίας».

Η συνάντηση του κ. Παπούλια με τον κ. Σαμαρά θα γίνει αμέσως μετά την ορκωμοσία (17.30) των νέων υπουργών Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια και Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σενάρια

Κυβερνητικοί κύκλοι διέψευδαν τα σενάρια που κυκλοφόρησαν ότι ο πρωθυπουργός θα ζητήσει σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, λέγοντας ότι ο κ. Τσίπρας έχει τορπιλίσει κάθε προσπάθεια συνεννόησης με την κυβέρνηση, αν και δεν αποκλείεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ζητήσει τη σύγκλησή του μόνο για τα εθνικά θέματα.

Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών και για τα συναφή ζητήματα του χρέους και της εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο, εν όψει μάλιστα του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου και της Συνόδου Κορυφής στις 18 Δεκεμβρίου.
Επίσης, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στο θέμα της ΑΟΖ και των τουρκικών προκλήσεων, εν όψει των ταξιδιών του στη Λευκωσία στις 7 Νοεμβρίου και την επομένη στο Κάιρο, για την πρώτη τριμερή σύνοδο Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου.
Την Τρίτη, ο κ. Παπούλιας θα δεχθεί τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ. Φώτη Κουβέλη, ο οποίος έχει ζητήσει σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.


Νίκος Ελευθερόγλου
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου