Η συγκέντρωση διοργανώθηκε από την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου, αντιπροσωπεία της οποίας επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Τουρκίας. Σχετικό ψήφισμα επιδόθηκε λίγο αργότερα και στην Ντάουνινγκ Στριτ...
Το κείμενο του ψηφίσματος προς τον πρέσβη της Τουρκίας απαιτεί την απόσυρση των τουρκικών κατοχικών στρατιωτικών δυνάμεων και των εποίκων από την Κύπρο και καλεί την κυβέρνηση της Άγκυρας να συμμορφωθεί προς τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο.
Φέτος το ψήφισμα καλεί επίσης την Τουρκία να σταματήσει αμέσως τις παράνομες θαλάσσιες έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, που παραβιάζουν κατάφωρα το Δίκαιο της Θάλασσας και συνιστούν προκλητική ενέργεια η οποία αντίκειται εντελώς στις προσπάθειες υπό τα Ηνωμένα Έθνη για επανένωση του νησιού.
Με το ψήφισμα καλείται επίσης η Τουρκία, μεταξύ άλλων, να βάλει τέλος στην ανθρώπινη τραγωδία των αγνοουμένων συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διακρίβωση της τύχης τους, να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, να σταματήσει την εκμετάλλευση κλεμμένων περιουσιών στα κατεχόμενα και την καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς του νησιού.
Το κείμενο του ψηφίσματος επισημαίνει πως η μη συμμόρφωση προς το διεθνές δίκαιο στην περίπτωση της παράνομης εισβολής και κατοχής συνιστά μία «ντροπιαστική και επαίσχυντη κληρονομιά» και χαρακτηρίζει την ούτως καλούμενη «ΤΔΒΚ» μία «μη αναγνωρισμένη απάτη».
Αναφέρει ότι η στάση της Τουρκίας έναντι της Κύπρου συνάδει απόλυτα με την αλαζονεία και την πολεμική διάθεση που επιδεικνύει ο Πρόεδρος Ερντογάν, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας του.
Σημειώνεται επίσης ότι η Άγκυρα περιφρονεί με αλαζονεία την ΕΕ, τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ως αν αυτοί οι θεσμοί να μην υπάρχουν. «Δεν προκαλεί απορία επομένως γιατί οι φιλοδοξίες ένταξης της Τουρκίας είναι υπό κατάρρευση», σχολιάζει η επιστολή που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Πήτερ Δρουσιώτη.
Το ψήφισμα προς τον Ντέιβιντ Κάμερον επισημαίνει πως η Τουρκία εξακολουθεί να ενεργεί πολεμοχαρώς, προκλητικά και αδικαιολόγητα στην περίπτωση των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ, κάτι που είχε επισημανθεί σε επιστολή του κ. Δρουσιώτη προς τον Βρετανό πρωθυπουργό στις 9 Οκτωβρίου
Σημειώνεται ότι η Τουρκία επιχειρεί ακόμα να νομιμοποιήσει τις τραγικές συνέπειες της παράνομης και βάρβαρης εισβολής της και της συνεχιζόμενης στρατιωτικής κατοχής. «Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ούτε μία περίπτωση ή ενέργεια που να δείχνει ότι η ηγεσία της Τουρκίας αντιμετωπίζει σοβαρά τη λύση του Κυπριακού, όπως αποδεικνύουν και οι πρόσφατες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ», αναφέρει η επιστολή-ψήφισμα.
Υπογραμμίζει παράλληλα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τόσο ηθικές όσο και νομικές υποχρεώσεις να ασκήσει τη σημαντική επιρροή του επί της Τουρκίας και να απαιτήσει μία δίκαιη και διαρκή λύση που είναι σύμφωνη με τη Χάρτα των ΗΕ, τις ιδρυτικές αρχές και αξίες της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο.
«Ως εγγυήτρια δύναμη της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, εταίρος στην ΕΕ και την Κοινοπολιτεία και με κυρίαρχες βάσεις στο νησί, η Βρετανία έχει έναν μοναδικό, κρίσιμο και δυνητικά αποφασιστικό ρόλο να παίξει σε σχέση με την Κύπρο. Η ευμεγέθης κοινότητα των Κυπρίων της Βρετανίας προσβλέπει σε εσάς και στην κυβέρνησή σας να εκτελέσει αυτές τις ευθύνες προληπτικά και εποικοδομητικά», τονίζει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας στην επιστολή-ψήφισμα προς τον κ. Κάμερον, καλώντας τον να ενεργήσει υπέρ της εκπλήρωσης των ευθυνών της Βρετανίας έναντι της Κύπρου και υπέρ της δικαιοσύνης, «με διπλασιασμό των προσπαθειών για μια ενωμένη, ανεξάρτητη, διζωνική, δικοινοτική, ομοσπονδιακή Κύπρο, ένα κράτος με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, όπου γίνονται σεβαστά και προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων».
Σε δηλώσεις του ο Πήτερ Δρουσιώτης χαρακτήρισε το ψευδοκράτος «σύμβολο της εκφοβιστικής συμπεριφοράς της Τουρκίας», η οποία αντιπροσωπεύει μία τεράστια απειλή για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στο νησί και στην ευρύτερη περιοχή. Σημείωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο η Τουρκία για ακόμα μία φορά αψηφά τις διεθνείς συνθήκες και τους κανόνες δικαίου πραγματοποιώντας επιδρομές στην ΑΟΖ της Κύπρου υπενθυμίζει την αλαζονική και πολεμοχαρή συμπεριφορά της.
«Η Τουρκία δεν κερδίζει τίποτα από τις ισχυρογνώμονες, αδιάλλακτες και προκλητικές ενέργειές της σε σχέση με την Κύπρο. Αντιθέτως, η απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας μαζί με έναν κατάλογο παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός της επικράτειάς της και μια υπεροπτική στάση έναντι στην ουσία όλων των γειτόνων της, σημαίνει ότι η χώρα είναι αυτή τη στιγμή απομονωμένη στον κόσμο, όπως καταδεικνύεται από την αποτυχία της να εκλεγεί ως μη-μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ο κόσμος δεν πρέπει να ανέχεται επ’ αόριστο τις αδικίες της Τουρκίας στην Κύπρο», κατέληξε ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου