Google+ To Φανάρι : ΕΝΦΙΑ:Παίρνουν πίσω τις εκπτώσεις με αλχημείες ! Στην... πυρά με ανυπέρβλητα εμπόδια άνεργοι, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και ανάπηροι!!

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

ΕΝΦΙΑ:Παίρνουν πίσω τις εκπτώσεις με αλχημείες ! Στην... πυρά με ανυπέρβλητα εμπόδια άνεργοι, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και ανάπηροι!!

Πλήρης  αναλγησία  των προσκυνημένων  Εκατοντάδες χιλιάδες οικονομικά αδύναμοι, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και ανάπηροι θα χάσουν τελικά την έκπτωση 50% ή την πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ καθώς το υπουργείο Οικονομικών βάζει πολλά εμπόδια στις εξαιρέσεις, ώστε να μην υπάρξει σημαντικός αριθμός δικαιούχων!


Οι εκπτώσεις, ως γνωστό, χορηγούνται με περιουσιακά με εισοδηματικά κριτήρια. Ομως, όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο που εξέδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, στο συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα (που λαμβάνεται υπόψη) θα συμπεριλαμβάνονται ακόμη και εισοδήματα τα οποία είναι έκτακτα και μη επαναλαμβανόμενα, όπως οι αποζημιώσεις απολύσεων, ποσά κοινωνικών παροχών, επιδόματα ανεργίας, επιδόματα στήριξης τέκνων, ειδικά επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, οι μισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιμισθία ολικά τυφλών και κινητικά αναπήρων σε ποσοστό άνω του 80%! Επίσης θα συνυπολογίζονται στο εισόδημα και το ΕΚΑΣ και τα φοιτητικά επιδόματα. Ολα αυτά τα ποσά θα προστίθενται στα λοιπά εισοδήματα των φορολογουμένων, τα οποία υπόκεινται κανονικά σε φόρο ή φορολογούνται αυτοτελώς.

Στο άθροισμα όλων αυτών των ποσών που προαναφέρθηκαν θα προστίθεται στη συνέχεια και η τυχόν προστιθέμενη διαφορά εισοδήματος, η οποία θα προκύπτει σε περίπτωση που το συνολικό δηλωθέν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του φορολογούμενου είναι μικρότερο από αυτό που προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης (τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης) για τα σπίτια και τα Ι.Χ. αυτοκίνητα τα οποία χρησιμοποίησε!

Ετσι, στις περισσότερες περιπτώσεις τα συνολικά ποσά ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος θα «φουσκώνουν» υπέρμετρα και θα ξεπερνούν τα σχετικά χαμηλά όρια ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος που έχουν τεθεί ως προϋπόθεση για τη χορήγηση των απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού της χώρας.

Διπλή εκκαθάριση

Διπλή εκκαθάριση θα γίνει στον ΕΝΦΙΑ για όσους δικαιούνται εκπτώσεις και απαλλαγές από τον φόρο. Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, η πρώτη εκκαθάριση θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή (26 Οκτωβρίου) με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Εφορία και η δεύτερη τον Δεκέμβριο με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από τυχόν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις (εισοδήματος και ακινήτων) που θα έχουν υποβάλει οι φορολογούμενοι.

Οσον αφορά τα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, παρέχεται έκπτωση 20% για τα αποπερατωμένα ακίνητα τα οποία είχαν απενεργοποιημένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος καθ' όλη τη διάρκεια του 2013. Η διασταύρωση για την παροχή της έκπτωσης θα γίνει μεταξύ των αρχείων ενεργών παροχών του ΔΕΔΔΗΕ και των δηλώσεων Ε1 και Ε2 όπου κανονικά θα πρέπει να έχουν αναγραφεί οι αριθμοί παροχής του ρεύματος.
Οι φορολογούμενοι που θα διαπιστώσουν ότι δικαιούνται έκπτωση αλλά δεν την έχουν λάβει θα πρέπει να απευθυνθούν στη ΔΟΥ και να υποβάλουν ειδική αίτηση μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, όπως είναι τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος και η δήλωση Ε9. Στις περιπτώσεις αυτές οι εκπτώσεις θα χορηγούνται από τον προϊστάμενο της εφορίας.


Στέλιος Κράλογλου
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου