Google+ To Φανάρι : «Βάλαμε τον φόρο γιατί η Ελλάδα έχει υψηλά ποσοστά ιδιοκατοίκησης»

Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

«Βάλαμε τον φόρο γιατί η Ελλάδα έχει υψηλά ποσοστά ιδιοκατοίκησης»

Δεν είναι πλέον σενάρια συνωμοσίας αλλά πραγματικότητα.
 Ο υπουργός οικονομικών  παραδέχεται ανοικτά την τακτική φτωχοποίησης των Ελλήνων από την διεθνή ελίτ, την τρόικα και τους δανειστές που δεν καλοβλέπουν το ένστικτο μας περί ιδιοκτησίας  γιατί δεν εξυπηρετεί τα νεοταξικά τους σχέδια ...
 Στο μέλλον παραπέμπει την παροχή έκπτωσης από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) στα κενά και ξενοίκιαστα....
μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. Ταυτόχρονα ο ίδιος αποστασιοποιείται από τις ευθύνες για τα λάθη και τις παραλείψεις που έγιναν στον σχεδιασμό του φόρου.

Ο υπουργός, στην προσπάθειά του να δείξει πόσο μεγάλο και πόσο πρωτόγνωρο ήταν το εγχείρημα της εφαρμογής του ΕΝΦΙΑ, επανέλαβε μια πολύ παλιά και γνωστή επισήμανση των Γερμανών και των λοιπών δανειστών της χώρας μας, ότι η Ελλάδα «παρουσιάζει πολύ υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης». Φανέρωσε με τον τρόπο αυτό ότι ο πραγματικός στόχος της επιβολής του ΕΝΦΙΑ ήταν να πλήξει αυτήν ακριβώς την ιδιαιτερότητα των Ελλήνων πολιτών!

Ανταποδοτικός

Επίσης, προανήγγειλε χτες ότι ο ΕΝΦΙΑ θα γίνει στο μέλλον έσοδο των οργανισμών Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και θα είναι πλήρως ανταποδοτικός, ενώ υπόσχεται και ελαφρύνσεις στο μέλλον όσο θα βελτιώνεται η βάση δεδομένων.
Παρά το γεγονός ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι περιορισμένα, κυβερνητικές πηγές διαβεβαίωναν χθες ότι θα προταθεί στην τρόικα, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο Παρίσι, να υπάρξει τελικά έκπτωση 20% για τα συγκεκριμένα ακίνητα.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών διαπίστωσε ότι το δημοσιονομικό κόστος της ευνοϊκής ρύθμισης υπερβαίνει κατά πολύ τα 100.000.000 ευρώ και ανατρέπει πλήρως τις προβλέψεις για τα έσοδα που μπορούν να εισπραχθούν από τον νέο φόρο ακινήτων.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, το σκληρό παζάρι με την τρόικα μπορεί να έχει θετική κατάληξη μόνο εάν οι εκπρόσωποι των δανειστών πειστούν ότι δεν τίθεται σε κίνδυνο ο στόχος της είσπραξης 2,650 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Με βάση την πρώτη εκκαθάριση του φόρου, όπου προέκυψαν και τα τερατώδη λάθη στους 4.000 οικισμούς εκτός αντικειμενικού συστήματος, οι φόροι που βεβαιώθηκαν έφτασαν στα 3,540 δισεκατομμύρια ευρώ, δημιουργώντας έτσι ένα «μαξιλάρι» (ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν να βεβαιωθούν φόροι 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ) εν όψει των διορθώσεων που πρόκειται να γίνουν.

Ο επανυπολογισμός του φόρου στις επίμαχες περιοχές υπολογίζεται ότι θα έχει κόστος 167.000.000 ευρώ, ενώ το κόστος από τις απαλλαγές και τις εκπτώσεις σε χαμηλά εισοδήματα, πολυτέκνους, τριτέκνους και αναπήρους θα ξεπεράσει τα 250.000.000 ευρώ.
Το πιο κρίσιμο σημείο της διαπραγμάτευσης είναι το πώς θα πειστεί η τρόικα ότι από τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ μπορούν να εισπραχθούν τα προβλεπόμενα 2,650 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή ότι η εισπραξιμότητα μπορεί να ανέβει από το 83% στο 88%.


Στέλιος Κράλογλου
 Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου