Google+ To Φανάρι : «Τοποθετήσαμε σκέπαστρο στην είσοδο του τάφου επειδή έρχονται βροχές» εξήγησε ο Κ. Τασούλας

Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

«Τοποθετήσαμε σκέπαστρο στην είσοδο του τάφου επειδή έρχονται βροχές» εξήγησε ο Κ. Τασούλας


Φρένο στα σενάρια που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης πατάει ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας.  
Την ώρα που αρχαιολόγοι και ιστορικοί καταθέτουν διαφορετικές απόψεις και κάνουν εκτιμήσεις για τα πρόσωπα που ενδεχομένως να ενταφιάστηκαν στον τάφο, ο υπουργός σημειώνει ότι πρόκειται για εικασίες και υπογραμμίζει ότι θα δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις όταν οι αρχαιολόγοι μπουν στο εσωτερικό του μνημείου.


«Θα μπούμε πρώτα μέσα στον τάφο, θα καθαριστεί και μετά θα καταλάβουμε τι έχει συμβεί. Ολα τα υπόλοιπα είναι εικασίες» είπε χαρακτηριστικά ο Κώστας Τασούλας, μιλώντας χθες το πρωί σε ραδιοφωνικό σταθμό.
Ο υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε επίσης στην πρόοδο των ανασκαφών στον λόφο Καστά. «Τα νέα στοιχεία είναι ότι δεν υπάρχει πια μπροστά στο μνημείο ο τοίχος σφράγισης, οι ογκώδεις λίθοι -περίπου 250 κιλών καθένας-, οι οποίοι εμπόδιζαν την είσοδο και τη θέα ακόμη και των σφιγγών. Αποκαλύφθηκε με αυτή τη μετακίνηση όλη η όψη της εισόδου του μνημείου και ένα πολύ ενδιαφέρον ψηφιδωτό δάπεδο» τόνισε.

Προστασία από τον καιρό

Ο κ. Τασούλας στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της θωράκισης του μνημείου εν όψει της αλλαγής των κλιματικών συνθηκών λόγω της έλευσης του φθινοπώρου.
«Δημιουργήσαμε τις απαραίτητες εργοταξιακές υποδομές, γιατί μπαίνουμε στο φθινόπωρο και είναι απαραίτητο να εξασφαλίσουμε καλύτερη προστασία στο μνημείο από τις καιρικές συνθήκες. Επιπλέον, έγιναν κάποια έργα αποχέτευσης και απομάκρυνσης των υδάτων. Επίσης, ενισχύεται το επιτελείο της Εφορίας από μια διεπιστημονική ομάδα αρχιτεκτόνων, μηχανικών, γεωτεχνικών, συντηρητών, τοπογράφων και γεωλόγων, για να παρέχει την απαραίτητη τεχνική στήριξη και καλύπτεται έτσι πλήρως όλη η ομάδα που δουλεύει εκεί» σημείωσε ο υπουργός.


Θάνος Χερχελετζής 
Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου