Google+ To Φανάρι : Πωλούν όσο-όσο τα ακίνητά τους χιλιάδες ιδιοκτήτες

Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Πωλούν όσο-όσο τα ακίνητά τους χιλιάδες ιδιοκτήτες

Αναβρασμός για τον ΕΝΦΙΑ
Λίγες ημέρες πριν οριστικοποιηθούν οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, μετά το φιάσκο με τα τραγικά λάθη στον υπολογισμό χιλιάδων εκκαθαριστικών, οι ιδιοκτήτες ακινήτων βρίσκονται σε πλήρη απόγνωση, ενώ πολλοί είναι αυτοί που κατευθύνονται στο να «ξεφορτωθούν»...
... την ακίνητη περιουσία τους, προκειμένουν να γλιτώσουν την υπέρμετρη φορολόγηση. Οι αγοραστές πάντως βρίσκονται με... το κυάλι και όποιες αγοραπωλησίες πραγματοποιούνται, γίνονται σε εξευτελιστικές τιμές, πολύ χαμηλότερα από τις αντικειμενικές αξίες.

Παρότι διανύουμε την καλοκαιρινή περίοδο και πολλοί κάνουν τις διακοπές τους, η Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης έχει δεχθεί το τελευταίο διάστημα βομβαρδισμό τηλεφωνημάτων και e-mails, από αγανακτισμένους πολίτες, οι οποίοι δηλώνουν πως αδυνατούν να πληρώσουν τα φουσκωμένα εκκαθαριστικά που έχουν λάβει.

«Τα τηλέφωνα δεν έχουν σταματήσει να χτυπούν. Όλοι μας ρωτούν “τι θα κάνουμε με τον ΕΝΦΙΑ” και “πώς θα τον πληρώσουμε”. Η κατάσταση είναι δραματική, γιατί πρόκειται για ένα φόρο που δεν ανταποκρίνεται στην ελληνική πραγματικότητα», τονίζει στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ένωσης, Κώστας Χαϊδούτης.

Όπως σημειώνει ο ίδιος, η τάση των ιδιοκτητών ακινήτων να τα θέσουν προς πώληση υπήρχε και πριν την επιβολή του ΕΝΦΙΑ, λόγω της υπέρμετρης φορολόγησης των τελευταίων ετών, που έχει απαξιώσει την ακίνητη περιουσία. «Πολλοί είναι αυτοί που έχουν την επιθυμία και την πρόθεση να αποβάλλουν τα ακίνητα που δεν τα χρησιμοποιούν και δεν τους αποφέρουν κάποιο εισόδημα», τονίζει.

Πωλούν χωρίς... αγοραστές
Παρά το αυξημένο ενδιαφέρον για πώληση, αντιστρόφως ανάλογο είναι το ενδιαφέρον για... αγορά. Όσοι προσπαθούν να πουλήσουν κάποιο ακίνητο δυσκολεύονται ιδιαίτερα να βρουν αγοραστή, λόγω της γενικότερης έλλειψης ρευστότητας. Πάντως όσες μεταβιβάσεις πραγματοποιούνται γίνονται σε σκοτωμένες τιμές, σημαντικά μειωμένες από τις αντίστοιχες προ της κρίσης.

Είναι χαρακτηριστικό πως ό,τι ακίνητο πωλείται τους τελευταίους μήνες στη Θεσσαλονίκη αγοράζεται σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή, μετά από σκληρό παζάρι. Οι πράξεις μεταβίβασης που υπογράφονται είναι αξίας κατά τουλάχιστον 40% χαμηλότερες, σε σχέση με αντίστοιχες του 2009. Μεγάλη είναι ακόμη η διαφορά εμπορικών – αντικειμενικών αξιών, καθώς τα συμβόλαια που υπογράφονται για αγοραπωλησίες διαμερισμάτων είναι χαμηλότερα κατά τουλάχιστον 30-50% σε σχέση με τις αντικειμενικές που ισχύουν, ενώ μεγαλύτερη είναι η διαφορά στα επαγγελματικά ακίνητα, που αγγίζει το 60% και πολλές φορές το 70%.

«Ακόμη οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν συνειδητοποιήσει τι σημαίνει ΕΝΦΙΑ. Μόλις οριστικοποιηθούν οι αλλαγές θα προκληθεί έντονη κινητικότητα ως προς την πώληση ακινήτων, καθώς πρόκειται για ένα φόρο που καταδικάζει συλλήβδην την ακίνητη περιουσία», υπογραμμίζει ο ιδιοκτήτης της Γεωργάκος Properties (μέλος του δικτύου ΝΙRΕΣ), Κώστας Γεωργάκος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μικρή κινητικότητα που υπάρχει στην πόλη εντοπίζεται κυρίως σε μικρά διαμερίσματα και επαγγελματικούς χώρους στο κέντρο και την Καλαμαριά, αξίας της τάξης των 20.000 με 50.000 ευρώ. Μηδαμινό είναι το ενδιαφέρον για τα ακίνητα στα περίχωρα της πόλης, όπου η πτώση φέτος αγγίζει το 95-98%!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου