Google+ To Φανάρι : Το ιστορικό σχολείο των Ελλήνων στην Αρτάκη του Μαρμαρά γίνεται ισλαμικό λύκειο!

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Το ιστορικό σχολείο των Ελλήνων στην Αρτάκη του Μαρμαρά γίνεται ισλαμικό λύκειο!

Το ιστορικό σχολείο των Ελλήνων στην Αρτάκη του Μαρμαρά γίνεται ισλαμικό λύκειο!Το έχτισαν Έλληνες με τον δικό τους μόχθο για να μορφώνονται και να λαμβάνουν Ελληνική παιδεία  τα ελληνόπουλα της Αρτάκης...
Έπεσε  σε χέρια Τούρκων αφού ξεπαστρέψανε πρώτα τους Έλληνες για να γίνει ισλαμικό σχολείο...
  Ένα ιστορικό κτήριο που λειτουργούσε ως Ελληνικό σχολείο τον 19ο αιώνα στην πόλη του Ερντέκ, γνωστή στην Ελλάδα ως Αρτάκη....
που βρίσκεται στον Μαρμαρά της Τουρκίας μετατράπηκε σε ένα σχολείο θρησκευτικής κατήχησης έπειτα από πέντε χρόνια που παρέμενε ανεκμετάλλευτο.
Μια τοπική εφημερίδα, η ErdekTurizm, σημειώνει πως οι τοπικές αρχές και οι αρμόδιες υπηρεσίες πολιτιστικής κληρονομιάς ενέκριναν την λειτουργία του κτιρίου ως ισλαμικού θρησκευτικού σχολείου. Το κτήριο ανακαινίστηκε το 2012.
Διάφοροι κάτοικοι της περιοχής είπαν στην HürriyetDailyNews, ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται για να ξεκινήσει η λειτουργία του θρησκευτικού σχολείου από το φετινό σχολικό έτος που ξεκινάει σε ένα μήνα. Ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι που πιστεύουν πως το κτίριο θα απολέσει την ιστορική του ταυτότητα και ιστορία.
Το κτήριο κτίστηκε από Έλληνες που κατοικούσαν παλιά εκεί και λειτούργησε ως σχολείο από το 1879. Στην πορεία μετατράπηκε ως σχολή αλιείας και κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου λειτούργησε ως νοσοκομείο.
Το κτήριο που μετατράπηκε εκ νέου ως κανονικό σχολείο, μέχρι και το 2007 ήταν γνωστό ως το Δημοτικό σχολείο Ατατούρκ. Εκείνη την χρονιά εκκενώθηκε.
Η μετατροπή αυτού το ιστορικού κτηρίου σε θρησκευτικό σχολείο είναι ένα θέμα που απασχολεί έντονα την τοπική κοινωνία και έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις αλλά και πορείες διαμαρτυρίας.
  Πηγή

Το Φανάρι:Πιστεύουμε ότι η ενέργεια της μετατροπής σε ισλαμικό σχολείο είναι εξόφθαλμα συμβολιστική και καταδεικτική του τρόπου που σκέπτεται το νεοοθομανικό βαθύ κράτος της Τουρκίας. Τον συμβολισμό σίγουρα εμείς οι Έλληνες τον καταλαβαίνουμε αμέσως και έχει να κάνει με τον επεκτατισμό την αμετροέπεια και τον μεγαλοϊδεατισμό των νεοοθομανών κυβερνώντων στην γείτονα χώρα...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου