Google+ To Φανάρι : ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ:«Τους προτείναμε κέρδος 300% κι αυτοί ήθελαν 1.600%». (φώτο)

Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ:«Τους προτείναμε κέρδος 300% κι αυτοί ήθελαν 1.600%». (φώτο)

«Οχι στα αρπακτικά» διαδηλώνουν οι Αργεντινοί στο Μπουένος Αϊρες
ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ ΑΡΠΑΚΤΙΚΩΝ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ
Ο κόσμος στους δρόμους. ΠΑΤΡΙΔΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ – ΟΥΤΕ ΠΕΣΟ ΣΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ! τα συνθήματα...
Τεχνική ή μερική χρεοκοπία φαίνεται τελικά να είναι η κατάσταση στην οποία φαίνεται να οδήγησε το δικαστήριο της Νέας Υόρκης την οικονομία της Αργεντινής...
καθώς παρά τις συνεχιζόμενες συνομιλίες δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί μια λύση συμβιβαστική ανάμεσα στην κυβέρνηση της Αργεντινής και στα λεγόμενα «αρπακτικά» των hedge funds, (Βλέπε εδώ και εδώ)  των κατόχων δηλαδή ενός μικρού ποσοστού ομολόγων που αρνούνται πεισματικά να δεχθούν το «κούρεμα» που δέχθηκε το 92% των ομολογιούχων στη χώρα τα προηγούμενα χρόνια.
«Οχι στα αρπακτικά» διαδηλώνουν οι Αργεντινοί στο Μπουένος Αϊρες Επενδυτών, όπως η Eliot Investment Management και η Aurelius Capital Management, που κατάφεραν να δικαιωθούν το 2013 από ένα εφετείο της Νέας Υόρκης και έκτοτε ζητούν για το μόλις 1% των τίτλων που κατέχουν πλήρη αποπληρωμή του συνολικού ποσού συν τους τόκους, δηλ. ένα ποσό που ανέρχεται στο 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια.
Τα «κουρεμένα»
Πριν από λίγες μέρες, ο δικαστής Τόμας Γκρίζα του Ανώτατου Δικαστηρίου της Νέας Υόρκης θεώρησε «δίκαιο» το αίτημα των «αρπακτικών» και απαγόρευσε στην Αργεντινή να πληρώσει την τελευταία δόση των 539 εκατ. δολαρίων προς τους κατόχους «κουρεμένων» ομολόγων, αν προηγούμενα δεν εξοφλούσαν τους κατόχους των hedge funds, απόφαση που είναι αρνητική όχι τόσο εξαιτίας του οικονομικού της μεγέθους όσο -και κυρίως- επειδή η δικαίωση των συγκεκριμένων κατόχων ομολόγων θα μπορούσε να «ανοίξει την όρεξη» και στους υπόλοιπους ομολογιούχους της χώρας, που, αν κι εκείνοι με τη σειρά τους προβάλουν αντίστοιχες αξιώσεις (ένα θέμα που παραμένει «ανοιχτό» μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου), υπάρχει ο κίνδυνος να τιναχτεί η «μπάνκα» της Αργεντινής στον αέρα.
Το κλίμα πάντως παραμένει κάπως «συγκεχυμένο». Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's υποβάθμισε χθες το κρατικό αξιόχρεο της Αργεντινής, που βρισκόταν στη βαθμίδα CCC-, στην κατηγορία SD, δηλαδή της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής, Αχελ Κισίλοφ, δήλωνε σε συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη «Μας ποιος, αλήθεια, πιστεύει τους οίκους αξιολόγησης;». Κι ενώ ο εκπρόσωπος του δικαστή της Νέας Υόρκης Τόμας Γκρίζα, Ντέιβιντ Πόλακ, ανακοίνωνε τη στάση πληρωμών στην Αργεντινή και τις αρνητικές της συνέπειες για τους πολίτες της χώρας, ο Κισίλοφ απέφυγε να κάνει λόγο για χρεοκοπία. «Τεχνική ή μερική χρεοκοπία... δεν ξέρω, γιατί κανείς δεν ξέρει πώς να το πει. Είναι καινούργιο. Σε χρεοκοπία περιέρχεσαι όταν δεν πληρώνεις. Κι αυτό δεν ισχύει στην περίπτωσή μας», δήλωσε με θυμό. «Τους προτείναμε κέρδος 300% κι εκείνοι θέλουν 1.600%».
Πληθωρισμός
Διεθνείς οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι συνέπειες της παρούσας χρεοκοπίας δεν θα είναι τόσο επώδυνες αυτή τη φορά. Αναμένεται, ωστόσο, σύμφωνα με το Ρόιτερς, ότι θα αυξήσει το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων, θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο νόμισμα της χώρας (πέσο) και θα τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό, που είναι από τους υψηλότερους στον κόσμο.
Κατά τα άλλα, οι χρεοκοπίες, αλλά και οι εθνοσωτήριες διακηρύξεις για την αποφυγή τους φαίνεται ότι αντιμετωπίζονται από τους πολίτες της Αργεντινής με την ίδια επιφύλαξη που ένας συνταξιούχος στην Ελλάδα, ο οποίος εργάζεται από τα 13 του, ή ένας άνεργος, που δεν του δόθηκε ποτέ η ευκαιρία να εργαστεί, ακούει τα νέα για την «ανάπτυξη» από την κυβέρνησή του. Δεκαπέντε εκατομμύρια άνθρωποι στην Αργεντινή ζούνε στα όρια της φτώχειας. Χρεοκοπία ή μη χρεοκοπία; Ιδού η απορία...
(Πηγές: Afp, Ambito Financiero, El Pais, ΑΠΕ-ΜΠΕ) 


Η Αργεντινή στους δρόμους: ΠΑΤΡΙΔΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ – ΟΥΤΕ ΠΕΣΟ ΣΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ!

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟΥΣ ΕΝΑΝ ΠΑΠΑΔΗΜΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΕΙ… Και δέκα μοσχαροκεφαλες πουλημενων συνδικαλιστών να τους ράψουν εμπριμέ σημαιάκια… Δεν ντρέπονται να βγαίνουν με την γαλανόλευκη στους δρόμους;
 Πηγή εδώ και εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου