Google+ To Φανάρι : Κόλαση κατασχέσεων

Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Κόλαση κατασχέσεων

Δεν αφήνουν τίποτα. 3000 κατασχέσεις την ήμερα από την εφορεία!!!
Εξαθλιώνουν τον κόσμο. Του στερούν δια της αρπαγής και τα τελευταία ψήγματα αξιοπρέπειας!
Σε πυρετό δεσμεύσεων και κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, θυρίδων καθώς και μετοχών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου βρίσκονται η Εφορία και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). 
Το «κυνήγι» των οφειλετών συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, αλλά είναι περιορισμένα τα οφέλη. Ειδικά για το ΚΕΑΟ, τα στοιχεία του Ιουνίου δείχνουν ότι, παρά τις προσπάθειες, τα οικονομικά οφέλη είναι ....
πολύ μικρά.
Αναφορικά με τις κατασχέσεις που κάνει η Εφορία, είναι χαρακτηριστικό ότι τον Μάιο έφτασαν τις 2.000 την ημέρα, τον Ιούνιο τις 2.200/ημέρα και στα μέσα του Ιουλίου ξεπέρασαν τις 3.000/ημέρα. Στην πραγματικότητα, από τις αρχές του 2014 οι ΔΟΥ έχουν κοινοποιήσει εντολές για τη δέσμευση λογαριασμών, θυρίδων και μετοχών που συνδέονται με περισσότερους από 500.000 πολίτες, οι οποίοι αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Από την πλευρά τους, οι τράπεζες έχουν ξεχωρίσει τις θυρίδες που έχουν δεσμευτεί, μαρκάροντας τις με πορτοκαλί ή κίτρινο αυτοκόλλητο, έτσι ώστε να μην επιτρέψουν την πρόσβαση στους πελάτες.


Πως γίνεται η διαδικασία

Η διαδικασία, με βάση τον νόμο, γίνεται ως εξής: Από τη στιγμή που η Εφορία διαπιστώσει ότι ένας φορολογούμενος δεν πληρώνει τη δόση του για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα των δύο μηνών ακυρώνει τη ρύθμιση στην οποία ενδεχομένως έχει υπαχθεί ο πολίτης και προχωράει στη διαδικασία δεσμεύσεις των λεγόμενων κινητών περιουσιακών στοιχείων. Στη συνέχεια, τα δικαστικά τμήματα των κατά τόπους ΔΟΥ αποστέλλουν ηλεκτρονικά κατασχετήρια σε όλες τις τράπεζες με την εντολή να δεσμευτεί η περιουσία του μέχρι του οφειλόμενου ποσού. Η κάθε τράπεζα έχει την υποχρέωση να ελέγξει αυτομάτως τα αρχεία της και να δεσμεύσει οτιδήποτε έχει στην κατοχή του ο πολίτης, το αργότερο μέσα σε πέντε ημέρες. Τα χρήματα πρέπει να αποδοθούν στο Δημόσιο μέσα σε οκτώ εργάσιμες ημέρες. Πρόκειται για καταθέσεις ή περιουσιακά στοιχεία που ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ, θυρίδες και ελληνικές μετοχές που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζικών χρηματιστηριακών εταιριών. Ομως η Εφορία δεν μπορεί να κατάσχει περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται σε ξένες τράπεζες ή χρηματιστηριακές και τα κρατούν ξένοι θεματοφύλακες.

Από την πλευρά των οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία, το ΚΕΑΟ προχώρησε τον Ιούνιο σε 105 εντολές για κατασχέσεις ακινήτων, σε 35 εντολές για κατασχέσεις κινητής περιουσίας, σε 21.828 εντολές για κατασχέσεις απαιτήσεων εις χείρας τρίτου και σε 2.016 παραγγελίες κατάσχεσης για τα τέσσερα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ). Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τα ποσά των οφειλών για τα οποία λήφθηκαν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης ανέρχονται στα 669.023.665 ευρώ.


Από τις διαθέσιμες ρυθμίσεις οφειλών (Νέα Αρχή και πάγια ρύθμιση) εισπράχθηκαν τον Ιούνιο συνολικά 14.667.535 ευρώ. Πρόκειται για περιπτώσεις που το ΚΕΑΟ έφτασε ένα βήμα πριν από την επιβολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης και έτσι οι οφειλέτες υποχρεώθηκαν να υπαχθούν σε καθεστώς ρύθμισης. Υπήρξαν όμως και 743 οφειλέτες που απώλεσαν τη ρύθμιση, με το σύνολο της οφειλής να ανέρχεται γι’ αυτές τις περιπτώσεις στα 72.243.337 ευρώ.


Πάντως, από τα στοιχεία του ΙΚΑ φαίνεται ότι και η ρύθμιση της Νέας Αρχής κινείται σε... ρηχά νερά. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΙΚΑ που αφορούν τον μήνα Ιούνιο, το ποσό από οφειλές που υπάχθηκε σε ρύθμιση τον συγκεκριμένο μήνα, μέσω υποβολής νέων αιτήσεων, ανέρχεται στα 35.560.304,59 ευρώ, όταν τον Μάιο ήταν 48.312.393,22 ευρώ και τον Απρίλιο ήταν 88.371.531,56 ευρώ. Συνολικά, από τον περασμένο Ιούλιο, όταν ξεκίνησε η εφαρμογή της νέας ρύθμισης, στο ΙΚΑ έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης ποσά που ανέρχονται στα 844.330.425,99 ευρώ. Με συνολικές οφειλές στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας που υπερβαίνουν τα 8 δισ. ευρώ γίνεται αντιληπτό ότι μέσα σε ένα έτος υπάχθηκε σε ρύθμιση κάτι παραπάνω από το 10% των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών.


Πώς «παγώνει» η διαδικασία για ασφαλιστικές οφειλές


Σε κάθε περίπτωση, οι ασφαλισμένοι στους οποίους έχει ξεκινήσει η λήψη αναγκαστικών μέτρων από το ΚΕΑΟ, μπορούν να πετύχουν «πάγωμα» της διαδικασίας στην περίπτωση που υπαχθούν στη ρύθμιση της Νέας Αρχής. Στη συνέχεια, θα πρέπει να καταβάλουν κανονικά εντός χρονοδιαγράμματος σε μηνιαία βάση τη δόση που τους αναλογεί, για να διατηρηθούν εντός ρύθμισης. Στην περίπτωση που δύο συνεχόμενες φορές δεν καταβάλουν εμπρόθεσμα τη δόση, τότε βγαίνουν εκτός ρύθμισης. Μόνο σε αυτό το ενδεχόμενο, τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης πρόκειται να τεθούν και πάλι σε ισχύ, όχι όμως από την αρχή αλλά από το σημείο που «πάγωσαν». Άρα δεν θα γίνει ξανά αποστολή ειδοποιητηρίων στους οφειλέτες, απλώς θα συνεχιστεί η διαδικασία της κατάσχεσης από το σημείο που σταμάτησε.


Συνεπώς, όσοι επιλέξουν να υπαχθούν στη ρύθμιση θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να καθυστερήσουν τη διαδικασία των κατασχέσεων. Απλώς πετυχαίνουν «πάγωμα» αυτής της διαδικασίας για όσο χρονικό διάστημα είναι συνεπείς ως προς την καταβολή των δόσεων. Συνεπώς, για να γλιτώσουν τυχόν κατασχέσεις ακίνητης ή κινητής περιουσίας, θα πρέπει οι οφειλέτες να αντιληφθούν ότι από τη στιγμή που εντάσσονται στη ρύθμιση της Νέας Αρχής, η καταβολή των δόσεων είναι μονόδρομος. Διαφορετικά, η διαδικασία κατάσχεσης θα ξαναρχίσει από εκεί που σταμάτησε και η όποια καταβολή δόσεων έχει γίνει έως τότε θα είναι ουσιαστικά χωρίς αντίκρυσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου