Google+ To Φανάρι : Τα δολοφονικά drones και η συνεχής χρήση τους από τις ΗΠΑ ενδέχεται να οδηγήσουν σε έναν πόλεμο…δίχως τέλος

Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Τα δολοφονικά drones και η συνεχής χρήση τους από τις ΗΠΑ ενδέχεται να οδηγήσουν σε έναν πόλεμο…δίχως τέλος

Τα δολοφονικά drones και η συνεχής χρήση τους από τις ΗΠΑ ενδέχεται να οδηγήσουν σε έναν πόλεμο…δίχως τέλοςΗ ολοένα και μεγαλύτερη χρήση των δολοφονικών drones από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι πιθανόν να αυξήσει τα αντιαμερικανικά συναισθήματα, να συρρικνώσει την εθνική κυριαρχία και να προκαλέσει ένα ατελείωτο πόλεμο.Αυτό αναφέρεται σε έκθεση την οποία συνέταξαν έπειτα από ένα χρόνο έρευνας και μελέτης, υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί, αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών και αναλυτές θεμάτων εξωτερικής πολιτικής για λογαριασμού του ανεξάρτητου κέντρου Stimson της Ουάσιγκτον....

Συγκεκριμένα, οι συντάκτες της έκθεσης προειδοποιούν ότι η χρήση των drones ως βασικού πυλώνα της στρατηγικής των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας κινδυνεύει να οδηγήσει «προς μια ολισθηρή κατωφέρεια που καταλήγει σε αλυσιδωτές ή κλιμακούμενες συρράξεις – πολέμους».
Οι φαινομενικά χαμηλού κινδύνου και χαμηλού κόστους αποστολές δίνουν επίσης την ευκαιρία στις ΗΠΑ να ενεργοποιεί πολύ πιο εύκολα και με λιγότερες δεύτερες σκέψεις αποστολές εναντίον στόχων, σε αντίθεση με το τι θα έπραττε αν οι αποστολές αυτές πραγματοποιούνταν από επανδρωμένα αεροσκάφη, συνεχίζει η έκθεση.
Η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, με τέτοια συχνότητα και με τέτοιο τρόπο εγείρει σημαντικά στρατηγικά, νομικά και ηθικά ζητήματα, υποστηρίζουν οι συντάκτες.
Μεταξύ των στρατηγικών κινδύνων, αναφέρεται το ενδεχόμενο οι μεγάλες απώλειες αμάχων που πολλές φορές επιφέρουν οι αποστολές με drones να χρησιμοποιηθούν ως ισχυρό εργαλείο στρατολόγησης από την πλευρά των τρομοκρατικών οργανώσεων.
Περαιτέρω, η ομάδα που συνέταξε την έκθεση, ισχυρίζεται ότι οι επιδρομές μη επανδρωμένων αεροσκαφών εκτός του παραδοσιακού πεδίου της μάχης «κινδυνεύουν να υιοθετηθούν από άλλες χώρες» και να τροφοδοτήσουν την αστάθεια σε πολλές περιοχές.
«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η συστηματική χρήση των drones, στην οποία ουσιαστικά βασίστηκε η στρατηγική των ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει την Al Qaeda, αναχαίτισε την άνοδο του ισλαμικού εξτρεμισμού, αποθάρρυνε τη δημιουργία ισλαμιστικών εξτρεμιστικών ομάδων ή εξυπηρέτησε μακροπρόθεσμα τα συμφέροντα των ΗΠΑ», επισημαίνουν οι ειδικοί.
Στα μάτια του κόσμου η Ουάσιγκτον έχει οικειοποιηθεί το δικαίωμα να σκοτώνει οποιονδήποτε θεωρείται ύποπτος για συμμετοχή στην Αλ Κάιντα ή σε οργανώσεις πιστές σε αυτήν «σε οποιαδήποτε χώρα, οποιαδήποτε χρονική στιγμή, βάσει κριτηρίων και στοιχείων που παραμένουν μυστικά» τονίζουν σημειώνοντας ότι ο μυστικός χαρακτήρας των επιθέσεων εμποδίζει το Κογκρέσο να εκτελεί την ελεγκτική αποστολή του και πιθανώς απειλεί τις αρχές που αποτελούν τη βάση του διεθνούς δικαίου.
Ωστόσο παρά τις επικρίσεις για την έλλειψη διαφάνειας και τους κινδύνους που ενέχει η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα συνεχίσουν να αποτελούν ένα πολύ χρήσιμο και θεμελιώδες εργαλείο για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. 
Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου