Google+ To Φανάρι : Αποκλείονται Ελληνες άνεργοι, πολύτεκνοι, χαμηλοσυνταξιούχοι και φιλοξενούμενοι χωρίς εισόδημα, αλλά ευνοούνται οι μετανάστες!

Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Αποκλείονται Ελληνες άνεργοι, πολύτεκνοι, χαμηλοσυνταξιούχοι και φιλοξενούμενοι χωρίς εισόδημα, αλλά ευνοούνται οι μετανάστες!

Ιστορίες τρέλας εκτυλίσσονται τις τελευταίες ημέρες σε λογιστικά και φοροτεχνικά γραφεία, με τους υπαλλήλους να τρέχουν για την εξυπηρέτηση πολιτών, οι οποίοι, εκτός από την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεών τους, θέλουν να διεκδικήσουν το κοινωνικό μέρισμα, ωστόσο δεν γνωρίσουν εάν πληρούν τις προϋποθέσεις και πώς να καταθέσουν αίτηση. Φοροτεχνικοί και λογιστές χαρακτηρίζουν άδικες και αυστηρές τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος ...(ακόμα και μετά την απόφαση για διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων), με αποτέλεσμα να αποκλείονται Ελληνες άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, πολύτεκνοι και φιλοξενούμενοι χωρίς κανένα εισόδημα, αλλά την ίδια στιγμή να ευνοούνται οι μετανάστες!
Οπως τονίζει στη «δημοκρατία» ο Αντώνης Μουζάκης, μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ), «μόνο ένας στους τέσσερις έχει λάβει μέχρι στιγμής θετική απάντηση από το υπουργείο Οικονομικών. Για να λάβει κάποιος το επίδομα θα πρέπει να είναι πάρα πολύ φτωχός και να μένει σε... παράγκα!» Οι πολίτες, πάντως, δεν χάνουν την ελπίδα τους και σπεύδουν σχεδόν καθημερινά στα φοροτεχνικά γραφεία -και κυρίως σε όσα βρίσκονται κοντά σε εφορίες- για να καταθέσουν αίτηση.
Ενδεικτικό είναι ότι ακόμα και ουρές σχηματίζονται, κατά διαστήματα, σε λογιστικό γραφείο της Σαλαμίνας, όπως περιγράφει στη «δημοκρατία» η 26χρονη υπάλληλος Αργυρώ Ηλιοπούλου. «Δυστυχώς από το βοήθημα αποκλείονται οι βασικοί ενδιαφερόμενοι. Για παράδειγμα, οι φιλοξενούμενοι, που στην πλειονότητά τους είναι άνεργοι νέοι και νέες ή χαμηλοσυνταξιούχοι, που έχουν στήριξη -οικονομική- από τα παιδιά τους» λέει η νεαρή. Οπως περιγράφει η ίδια, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση 75χρονου πελάτη της, με εισόδημα 3.000 ευρώ, ο οποίος κατέθεσε φέτος τις πινακίδες του αυτοκινήτου του και έγραψε πέρυσι το σπίτι του στο όνομα της κόρης του. Η αίτηση του εν λόγω συνταξιούχου απορρίφθηκε, όπως εξηγεί η λογίστρια, «διότι χαρακτηρίζεται φιλοξενούμενος, ενώ το 2012 εμφάνιζε μεγάλο εισόδημα, λόγω αυτοκινήτου και κατοικίας».
Στην περιοχή του Παγκρατίου, ο 32χρονος Αντώνης Χήτας, υπάλληλος λογιστικού γραφείου, επιβεβαιώνει τη... βροχή τηλεφωνημάτων από πολίτες κάθε ηλικίας: «Δεχόμαστε και κατ΄ ιδίαν επισκέψεις βέβαια, αλλά το 90% όσων έχουν έρθει να ρωτήσουν για το κοινωνικό μέρισμα τελικά δεν το δικαιούται. Οι αλλοδαποί έχουν περισσότερες πιθανότητες να πληρούν τα κριτήρια που απαιτούνται».
Ο Νίκος Καλτσίδης, λογιστής στον Πειραιά, εκτιμά ότι μόλις το 1/3 των πελατών του θα πάρει το βοήθημα, ενώ ο ίδιος περιμένει νέο κύμα αιτήσεων μέσα στον Μάιο, ιδίως μετά την απόφαση να αυξηθούν τα εισοδηματικά όρια. Πάντως για τη Μαρία Δραμουντάνη, άνεργη εδώ και τρεις μήνες, το κοινωνικό μέρισμα είναι «σκέτη κοροϊδία», δεδομένων των προϋποθέσεων που πρέπει να πληρούνται, ωστόσο η ίδια δηλώνει ότι θα καταθέσει αίτηση. «Αν και δεν θα μου λύσει τα προβλήματα, θα μου δώσει σίγουρα μία οικονομική ανάσα. Εξάλλου, από το τίποτα, 500 ευρώ είναι σαφώς μεγάλη ανακούφιση για πολλούς» υπογραμμίζει.
Παρά το γεγονός ότι πολλές από τις αιτήσεις απορρίπτονται, ο κ. Μουζάκης, μέλος της ΠΟΦΕΕ, προτρέπει τους Ελληνες να κάνουν αίτηση. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, έχουν υποβληθεί μέσω TAXISnet 800.000 αιτήσεις, από τις οποίες έχουν εγκριθεί οι 265.000. Το υπουργείο Οικονομικών έχει απορρίψει 334.000 αιτήσεις, ενώ άλλες 210.000 αιτήσεις βρίσκονται σε αναμονή για έλεγχο.
Στάθης Βασιλόπουλος,
Κάκια Θεοχάρη
dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου