Google+ To Φανάρι : Υπεγράφη η συνθήκη ένωσης Ρωσίας - Κριμαίας

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Υπεγράφη η συνθήκη ένωσης Ρωσίας - Κριμαίας


Βολές Πούτιν κατά της Δύσης

Κρεμλίνο: Η Κριμαία από σήμερα ενωμένη με τη Ρωσία
Ο ρώσος πρόεδρος Βλ. Πούτιν υπέγραψε την Τρίτη με τους νέους φιλορώσους ηγέτες της Κριμαίας τη συνθήκη για την ένωση της περιοχής με τη Ρωσία. Κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι καθοδηγούνται από «το δίκαιο του όπλου» στην εξωτερική πολιτική τους και όχι από το διεθνές δίκαιο.

Το Κρεμλίνο διαμήνυσε ότι η Κριμαία είναι από σήμερα ενωμένη με τη Ρωσία.
Η υπογραφή της συνθήκης πραγματοποιήθηκε μετά την ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν, με εξάρσεις πατριωτισμού και έντονο αντιδυτικό τόνο, ενώπιον των δύο Σωμάτων του κοινοβουλίου, των κυβερνητών και των μελών της ρωσικής κυβέρνησης.
Ο ρώσος πρόεδρος ξεκίνησε την ομιλία του ενώπιον της κοινής συνόδου του ρωσικού κοινοβουλίου για την Κριμαία με τις λέξεις «ένα χειροκρότημα για την Κριμαία».
Υποστήριξε ότι το δημοψήφισμα, στο οποίο οι κάτοικοι της Κριμαίας ψήφισαν υπέρ της απόσχισής της από την Ουκρανία και της ένωσης της με τη Ρωσία, πραγματοποιήθηκε «σε πλήρη συμφωνία με τις δημοκρατικές διαδικασίες και τις διεθνείς νομικές προδιαγραφές».
 «Το (Κριμαϊκό) ζήτημα έχει ζωτική σημασία, μια ιστορική σημασία για όλους εμάς», τόνισε ο Βλ. Πούτιν, αφού τα μέλη του κοινοβουλίου τον υποδέχθηκαν χειροκροτώντας τον όρθια.
 «Στην καρδιά και το μυαλό των ανθρώπων, η Κριμαία ήταν ανέκαθεν και παραμένει αναπόσπαστο μέρος της Ρωσίας. Αυτή η δέσμευση, βασισμένη στην αλήθεια και τη δικαιοσύνη είναι σταθερή, περνάει από γενιά σε γενιά», σημείωσε ο ρώσος πρόεδρος.
 Ο Βλαντιμίρ Πούτιν παρουσίασε ως ιερό τόπο για τη Ρωσία τη χερσόνησο αυτή της Μαύρης Θάλασσας, όμως πρόσθεσε πως και οι τρείς κύριες εθνότητες που ζουν εκεί θα έχουν ισότιμα γλωσσικά δικαιώματα και η Κριμαία θα έχει τρεις ισότιμες γλώσσες: τη ρωσική, την ουκρανική και την κριμαϊκή ταταρική.
Βολές Πούτιν κατά της Δύσης  
Ο ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι η χώρα του δεν θα επιδιώξει ποτέ να αρχίσει μια αντιπαράθεση με τη Δύση, όμως θα υπερασπισθεί τα συμφέροντά της. Πρoειδοποίησε ότι οι δυτικές προσπάθειες εκφοβισμού της Ρωσίας με κυρώσεις θα θεωρηθούν επιθετική πράξη και η Μόσχα θα απαντήσει.
«Μερικοί δυτικοί πολιτικοί μας φοβίζουν όχι μόνο με κυρώσεις, αλλά και με την προοπτική επιδείνωσης των εσωτερικών προβλημάτων. Θα ήθελα να ξέρω τι εννοούν», είπε και πρόσθεσε: «Θεωρούμε τέτοιες δηλώσεις ανεύθυνες και προφανώς επιθετικές και θα απαντήσουμε καταλλήλως».
«Οι δυτικοί εταίροι μας με επικεφαλής τις ΗΠΑ προτιμούν να μην καθοδηγούνται από το διεθνές δίκαιο στις πρακτικές πολιτικές τους, αλλά από το δίκαιο του όπλου», τόνισε ο πρόεδρος της Ρωσίας και συνέχισε λέγοντας: «Έχουν φθάσει να πιστεύουν πως αποτελούν εξαίρεση και αισθάνονται πως είναι οι εκλεκτοί. Μπορούν να αποφασίζουν για τις τύχες του κόσμου, μόνον αυτοί μπορεί να έχουν δίκιο».
 Ο Βλαντιμίρ Πούτιν σημείωσε ότι οι Δυτικοί «πέρασαν την κόκκινη γραμμή και συμπεριφέρθηκαν με ανεύθυνο τρόπο» στην ουκρανική κρίση.
Η στάση της Μόσχας έναντι του Κιέβου 
Ο ρώσος πρόεδρος επέκρινε τους νέους ηγέτες της Ουκρανίας, λέγοντας ότι άνοιξαν το δρόμο στους «νεοναζί». «Αυτοί που ήταν πίσω από πρόσφατα γεγονότα, ... προετοίμαζαν ένα πραξικόπημα, άλλο ένα. Σχεδίαζαν να καταλάβουν την εξουσία, να μην σταματήσουν σε τίποτε. Τρομοκρατία, φόνοι, πογκρόμ χρησιμοποιήθηκαν», δήλωσε αποκαλώντας τους «εθνικιστές, νεοναζί, ρωσόφοβους και αντισημίτες» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Κυρίως είναι αυτοί που αποφασίζουν πώς ζει σήμερα η Ουκρανία. Οι αποκαλούμενες ουκρανικές αρχές εισήγαγαν ένα σκανδαλώδη νόμο για την αναθεώρηση της γλωσσικής πολιτικής, ο οποίος παραβίαζε άμεσα τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων».
 Ο Βλ. Πούτιν τόνισε, πάντως, πως οι σχέσεις με την Ουκρανία και το λαό της θα αποτελούν πάντα κορυφαία προτεραιότητα για τη Ρωσία. «Οι σχέσεις με την Ουκρανία και τον αδελφό ουκρανικό λαό ήταν ανέκαθεν, παραμένουν και θα είναι πάντα χωρίς καμιά υπερβολή οι πιο σημαντικές και κρίσιμες για μας», δήλωσε.
Ο ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωσε πως η Ρωσία δεν επιθυμεί το διαμελισμό της Ουκρανίας. «Μην πιστεύετε αυτούς που σας φοβίζουν σχετικά με τη Ρωσία, που σας λένε πως, μετά την Κριμαία, θα ακολουθήσουν και άλλες περιοχές. Δεν θέλουμε το διαμελισμό της Ουκρανίας, δεν τον έχουμε ανάγκη», υπογράμμισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου