Google+ To Φανάρι : Δεν είναι Hoax: Αποκρυπτογραφήθηκε μερικώς το χειρόγραφο Βόινιτς (BINTEO)

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Δεν είναι Hoax: Αποκρυπτογραφήθηκε μερικώς το χειρόγραφο Βόινιτς (BINTEO)

Ένας Καθηγητής στην Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία πιστεύει ότι έχει αποκωδικοποιήσει λίγες λέξεις από το μυστηριώδες χειρόγραφο Βόινιτς, μια εργασία 600 ετών που έχει φέρει σε αμηχανία τους μελετητές τα τελευταία εκατό χρόνια. O Στέφαν Μπαξ, ο οποίος διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Bedfordshire, έχει δημιουργήσει ένα έγγραφο και ένα βίντεο όπου ο ίδιος αναλύει λεπτομερώς τις θεωρίες του σχετικά με το κείμενο και παρέχει μεταφράσεις των δέκα λέξεων από το χειρόγραφο, τα οποία είναι τα σωστά ονόματα των διαφόρων φυτών που απεικονίζονται στο χειρόγραφο.


Ο καθηγητής Μπαξ εξηγεί, "Βρήκα την ιδέα της αναγνώρισης των σωστών ονομάτων στο κείμενο, ακολουθώντας ιστορικές που επιτυχώς αποκρυπτογράφησαν τα Αιγυπτιακά ιερογλυφικά και άλλα σενάρια μυστηρίου και στη συνέχεια χρησιμοποίησα αυτά τα ονόματα για να δουλέψω το μέρος του σεναρίου."

"Το χειρόγραφο έχει πολλές απεικονίσεις των αστέρων και των φυτών. Ήμουν σε θέση να αναγνωρίσω ορισμένα από αυτά, με τα ονόματά τους, κοιτάζοντας τα μεσαιωνικά χειρόγραφα βοτανολογίας σε αραβικά και άλλες γλώσσες και στη συνέχεια έκανα μια αρχή στην αποκωδικοποίηση με μερικά συναρπαστικά αποτελέσματα."

Στο έγγραφό του, μια προτεινόμενη μερική αποκωδικοποίηση του χειρογράφου Βόινιτς, ο Μπαξ εξηγεί το σύστημά του και πώς ανακάλυψε τις λέξεις, όπως ο Ταύρος, Juniper, κορίανδρος, Hellebore, Centaurea και Nigella Sativa.



O Mπαξ πιστεύει επίσης ότι τα πορίσματα του αντικρούουν τυχόν αντιλήψεις ότι το χειρόγραφο αυτό είναι μια φάρσα (hoax-ψέμα). Ο ίδιος προσθέτει ότι "Το περιεχόμενο του χειρογράφου, τουλάχιστον στις σελίδες των φυτών, φαίνεται να είναι σε πλήρη συμφωνία με την εξωτερική του εμφάνιση, δηλαδή πληροφορίες σχετικά με τα φυτά και ίσως φαρμακευτικές και άλλες χρήσεις τους. Αν κοιτάξουμε πίσω στην παλαιότερη περιγραφή των τυπικών χαρακτηριστικών των μεσαιωνικών βοτάνων, κάθε ένα από αυτά αποδεικνύεται από την ανάλυση στο παρόν έγγραφο. Με άλλα λόγια, το χειρόγραφο είναι πιθανόν να μην είναι ένα κωδικοποιημένο έγγραφο που συγκαλύπτει μυστικά πίσω από διαφορετικές λέξεις."

Ο ίδιος εικάζει ότι ο λόγος που αυτό το έργο είναι γραμμένο σε μια γλώσσα που δεν έχουμε ξαναδεί ήταν ότι έγινε από μια μικρή ομάδα ανθρώπων που ανήκε σε έναν πολιτισμό που δεν είχε γραφή. Δημιούργησαν το κείμενο, χρησιμοποιώντας κάποια λέξεις της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και του Καυκάσου, ώστε να συμβάλουν στη διατήρηση των γνώσεων τους για τη φύση. Ο ίδιος προσθέτει ότι "δεδομένου ότι ο 15ος αιώνας ήταν μια εποχή ανακατατάξεων στην Ευρώπη στα Βαλκάνια, στην Εγγύς Ανατολή με την επέκταση των Τιμουριδών ως την Τουρκία και τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς επίσης και με την πτώση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς το 1453, είναι εύλογο να να υπάρχει η πιθανότητα να θεωρηθεί αυτό σαν "πολιτιστική εξαφάνιση", με την εν λόγω ομάδα να αναπτύσσει ένα κείμενο και λογοτεχνία, μόνο για να μπορέσει τελικά να εξαφανιστεί."

Ο Στέφαν Μπαξ αναζητά στοιχεία από τους μελετητές και όσους ενδιαφέρονται για το χειρόγραφο Βόινιτς -μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του μέσω της ιστοσελίδας του http://stephenbax.net/.
Εν τω μεταξύ, ο ίδιος είναι ενθουσιασμένος για τη δυνατότητα ότι οι άλλοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν το σύστημα του για να εξετάσουν άλλες λέξεις στο χειρόγραφο.
Και προσθέτει: "Ο στόχος μου στην αναφορά σχετικά με τις διαπιστώσεις μου σε αυτό το στάδιο είναι να ενθαρρύνει άλλους γλωσσολόγους να συνεργαστούν μαζί μου για να αποκωδικοποιήσουν ολόκληρο το χειρόγραφο χρησιμοποιώντας την ίδια προσέγγιση, αν δεν θα είναι εύκολο ακόμα κι έτσι. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να καταλάβουμε επιτέλους τι προσπαθούσαν να μας πουν οι μυστηριώδεις συγγραφείς."



Το χειρόγραφο Βόινιτς βρέθηκε για πρώτη φορά το 1912 από έναν έμπορο βιβλίων που ονομάζεται Βίλφριντ Βόινιτς. Η χρονολόγηση με άνθρακα έδειξε ότι το χειρόγραφο χρονολογείται από το πρώτο μισό του δέκατου πέμπτου αιώνα, αλλά μέχρι τώρα οι μελετητές δεν έχουν καταφέρει να μεταφράσουν οποιαδήποτε από τις λέξεις στο κείμενό του. Διάφορες θεωρίες έχουν προταθεί για αυτό, συμπεριλαμβανομένων ότι ήταν μια φάρσα που δημιουργήθηκε από το Βόινιτς ή ότι περιείχε κάποιο είδος μυστικής γνώσης.





Μετάφραση-Επιμέλεια-Απόδοση στα Ελληνικά ΑΟΡΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Πηγές:
http://aorata-gegonota.blogspot.gr/2012/11/blog-post_5440.html#.UwhMLvl_uYI
http://stephenbax.net/wp-content/uploads/2014/01/Voynich-a-provisional-partial-decoding-BAX.pdf
http://www.medievalists.net/2011/02/11/mysterious-voynich-manuscript-dates-back-to-the-15th-century/
http://www.medievalists.net/2012/03/03/what-we-know-about-the-voynich-manuscript/
http://www.medievalists.net/2011/12/16/the-biological-section-of-the-voynich-manuscript-a-textbook-of-medieval-plant-physiology/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου