Google+ To Φανάρι : Ο Παπανδρέου το 2010 αρνήθηκε το «κούρεμα» σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε από το ΔΝΤ!

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Ο Παπανδρέου το 2010 αρνήθηκε το «κούρεμα» σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε από το ΔΝΤ!

Η Ελλάδα αρνήθηκε το 2010 να κάνει αναδιάρθρωση του χρέους της, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal», το οποίο επικαλείται εμπιστευτικό έγγραφο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα, που περιγράφει τον σκοτεινό ρόλο της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, σημείωνε επί λέξει:

«Η αναδιάρθρωση χρέους αποκλείστηκε από τις ίδιες τις ελληνικές Αρχές». Κατά το ΔΝΤ, υπήρχαν συζητήσεις για PSI στο πρότυπο της «πρωτοβουλίας της Βιένης», αλλά αυτό δεν ήταν δυνατό, γιατί τα ελληνικά ομόλογα ήταν μοιρασμένα μεταξύ αγνώστου αριθμού κατόχων, ενώ το 90% εξ αυτών δεν είχε ρήτρα συλλογικής ευθύνης.

Μάλιστα, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία μετέφεραν τη δέσμευση των τραπεζών τους να στηρίξουν την Ελλάδα διατηρώντας την έκθεσή τους στα ελληνικά ομόλογα. Στην πορεία αυτή η δέσμευση αθετήθηκε και, βέβαια, πολλοί υποστήριξαν ότι το Μνημόνιο δεν έσωσε την Ελλάδα αλλά την ευρωζώνη...


Το έγγραφο που αποκαλύπτει η «Wall Street Journal» καταγράφει την ελληνική απόφαση να αρνηθεί αναδιάρθρωση χρέους το 2010, τις σοβαρές διαφωνίες μεταξύ των κρατών-μελών, ενώ κάνει λόγο και για καθυστέρηση στο αίτημα για βοήθεια από το ΔΝΤ.


Κατά το δημοσίευμα το 2010 το ΔΝΤ δεσμεύτηκε να προσφέρει διάσωση στην Ελλάδα, παρά τις διαφωνίες που εμφανίστηκαν για τον αν η λύση αυτή θα απέδιδε. Κάποια μέλη του Ταμείου, σχεδόν το ένα τρίτο του διοικητικού συμβουλίου, έγειραν σοβαρά ερωτήματα για τον σχεδιασμό της διάσωσης.



Ηταν απαραίτητο

Κάποιοι διαμαρτυρήθηκαν ότι οι προβλέψεις ανάπτυξης ήταν μη ρεαλιστικές, κάποιοι τόνισαν ότι η αναδιάρθρωση του χρέους ήταν ενδεχομένως απαραίτητη για την επιτυχία του προγράμματος, ενώ ορισμένοι επεσήμαναν ότι το πρόγραμμα ζητούσε παρά πολλά από τους Ελληνες χωρίς να ζητάει κάτι από τους πιστωτές της χώρας. Η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Ινδία, η Ρωσία και η Ελβετία επεσήμαναν ότι το πρόγραμμα θα έπρεπε να περιέχει αναδιάρθρωση χρέους με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI). Μάλιστα, η Αργεντινή άσκησε ιδιαίτερη κριτική, λέγοντας ότι επαναλαμβάνονται τα λάθη που συνέβησαν στη ίδια χώρα το 2001.


Ωστόσο, ο φόβος των μεγαλύτερων μετόχων του ΔΝΤ, ότι μια αναδιάρθρωση χρέους θα προκαλούσε ζημιές στις τράπεζές τους, κέρδισε, σημειώνει η «Wall Street Journal», και η αναδιάρθρωση δεν προχώρησε.

dimokratianews

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου