Google+ To Φανάρι : Έλενα Κουντουρά: Αποκαλύψτε τώρα τον αριθμό των παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα.

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Έλενα Κουντουρά: Αποκαλύψτε τώρα τον αριθμό των παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα.

«Πόσος είναι στην πραγματικότητα ο πληθυσμός των παράνομων μεταναστών και πώς υπολογίζεται;»
Επανέρχεται στο πολιτικό προσκήνιο το θέμα της μετανάστευσης και της παράνομης μετανάστευσης, καθώς αποτελεί ένας από τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης και ομιλίες και δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Στο πλαίσιο αυτό, η μετανάστευση και η παράνομη μετανάστευση συζητήθηκαν εκτενώς κατά τις εργασίες του άτυπου συμβουλίου των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης της Ε.Ε., το οποίο συνεκλήθη την περασμένη εβδομάδα στο Ζάππειο, υπό την σκιά της ανθρώπινης τραγωδίας στο Φαρμακονήσι με τον πνιγμό στη θάλασσα μεταναστών, ακόμη και παιδιών, οι οποίοι επιχειρούσαν να εισέλθουν παρανόμως στη χώρα. Χαρακτηριστικό σημάδι ότι το θέμα της παράνομης μετανάστευσης στην Ελλάδα εξελίσσεται ως ιδιαιτέρως σοβαρό και ότι αυτό πλέον κοινή παραδοχή είναι και η αναφορά που έκανε στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Είπε συγκεκριμένα ότι η χώρα μας υποφέρει από την παράνομη μετανάστευση και αυτό της δημιουργεί πίεση.

Το τελευταίο έτος ο πρωθυπουργός, οι συναρμόδιοι υπουργοί, κυβερνητικοί και κρατικοί αξιωματούχοι και παράγοντες έχουν επανειλημμένως τοποθετηθεί (είτε με δική τους πρωτοβουλία είτε απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις) πάνω στο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει η χώρα μας αναφορικά με τη μαζική εισροή παράνομων μεταναστών και παρατηρούμε ότι σε ό,τι αφορά ένα μείζον ζήτημα, πόσος υπολογίζεται να είναι αυτή στιγμή στη χώρα ο συνολικός πληθυσμός των μεταναστών και ειδικά των παρανόμως εισελθόντων και διαμενόντων στην Ελλάδα, επικρατεί μία τεράστια σύγχυση η οποία είναι και χαρακτηριστική ως προς το κατά πόσον η κυβέρνηση διατηρεί κάποιο στοιχειώδη έλεγχο ή όχι. Άλλους αριθμούς αναφέρει ο πρωθυπουργός τη μία μέρα, άλλους την άλλη, αναιρώντας τη μία τοποθέτησή του μετά την άλλη, ενώ αν συγκρίνουμε τους αριθμούς στους οποίους αναφέρονται διάφοροι και διαφορετικοί συντελεστές της κυβέρνησης, τότε διαπιστώνουμε ότι επικρατεί όχι απλά σύγχυση, αλλά χάος.

Και εύλογα προκύπτει η ακόλουθη απορία: αν η κυβέρνηση δεν έχει αποκρυσταλλωμένη άποψη, ή έστω κάποια βασική ιδέα, για το πόσοι μετανάστες εισέρχονται παρανόμως και διαμένουν στη χώρα μας, τότε πως ισχυρίζεται ότι επί της δικής της ευρωπαϊκής προεδρίας θα δοθεί ώθηση συνολικά στο θέμα;

Συγκεκριμένα…

Μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα Kurier στις 2/1/2014 ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είπε ότι «ο αριθμός των ανέργων στην Ελλάδα είναι τόσο μεγάλος όσο και εκείνος των παράνομων μεταναστών και πως και τα δύο μαζί μπορούν να σχηματίσουν ένα εκρηκτικό μείγμα, που θα μπορούσε να απειλήσει την κοινωνική συνοχή». Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) αναφέρουν για το κλείσιμο του 2013 ότι ο αριθμός των ανέργων ανέρχεται στο 1,35 εκατομμύριο και επομένως, τόσος πρέπει να είναι και ο αριθμός των παράνομων μεταναστών σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.

Δυόμισι μήνες πριν τη συνέντευξη στην αυστριακή Kurier, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει με το Μαλτέζο ομόλογό του στις 21 Οκτωβρίου 2013 στη Βαλέτα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανάμεσα σε άλλα ανέφερε τα εξής:

«Είμαστε μία χώρα που υποδέχεται πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπους οι οποίοι είναι βασικά παράνομοι μετανάστες, οι οποίοι δεν μας λένε από που έχουν έρθει, όταν αφίκνυνται».

Και αμέσως μετά: «και όπως σας είπα πρωτύτερα, έχουμε συγκεντρώσει πάνω από 1 εκατομμύριο από αυτούς τους ανθρώπους (εννοώντας τους παράνομους μετανάστες) στη χώρα μας».

Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς όμως, 4,5 μήνες πριν τη συνάντησή του με το Μαλτέζο ομόλογό του και συγκεκριμένα στις 7 Ιουνίου 2013, μιλώντας στο Ελσίνκι σε εκδήλωση υπό την επωνυμία “Economic Ideas Forum” του Center for European Studies του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ανέφερε τα ακόλουθα:

«Επιπλέον του 1,5 εκατομμυρίου των ανέργων μας, έχουμε μία πλημμύρα παράνομων μεταναστών, περίπου 2 εκατομμύρια, να περνούν στα σύνορά μας, κυρίως από βόρεια Αφρική, από ταραχώδεις περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Νοτιοανατολικής Ασίας».

Ο πρωθυπουργός της χώρας δηλαδή, με τρεις διαφορετικές τοποθετήσεις του, οι οποίες έγιναν με διαφορά ελαχίστου χρονικού διαστήματος , μίλησε για 2 εκατομμύρια τη μία φορά (7/6/2013), 1 εκατομμύριο τη δεύτερη (21/10/2013) και 1,35 εκατομμύριο την τρίτη (2/1/2014) .

Φεύγοντας από τι έχει πει ο πρωθυπουργός και πηγαίνοντας σε άλλους κυβερνητικούς και κρατικούς αξιωματούχους, αξίζει να αναφέρουμε ότι στις 9 Ιουλίου 2013, μιλώντας στην εκπομπή «Hard Talk» του βρετανικού δικτύου BBC o Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του πολίτη Νίκος Δένδιας, έδωσε τη δική του εκδοχή για τον αριθμό των μεταναστών στην Πατρίδα μας. Είπε συγκεκριμένα:

«Πρέπει να αποφασίσουμε επίσης για κάποιον τρόπο επανακατανομής (των μεταναστών στην Ευρώπη). Η Ελλάδα δεν μπορεί να διαχειριστεί 700 ή 800 χιλιάδες παράνομους μετανάστες από μόνη της».

Είναι ενδιαφέρον ότι ο κ. Δένδιας απαντώντας στις 9 Νοεμβρίου 2012 (αριθ. Πρωτ. 7017/4/15358) σε κοινοβουλευτική ερώτηση που του είχα εγώ υποβάλλει στις 15 Οκτωβρίου 2012 ( αριθ. Πρωτ. 2926) γύρω από τα μέχρι τότε συγκεντρωτικά αποτελέσματα της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς», ανάμεσα σε διάφορες άλλες διευκρινίσεις του είχε αναφέρει επί λέξει ότι «ο αριθμός των παράνομα διαβιούντων στη χώρα μας αλλοδαπών, δεν δύναται να υπολογιστεί με ασφάλεια».

Ανακεφαλαιωτικά λοιπόν, τα γεγονότα αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός της χώρας και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του πολίτη, μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, τη μία φορά λένε ότι οι παράνομοι μετανάστες είναι 700 με 800 χιλιάδες, την άλλη φορά μιλάνε για πάνω από 1 εκατομμύριο, την τρίτη φορά ανεβάζουν τον αριθμό περίπου στα δύο εκατομμύρια, την τέταρτη φορά κάπου στο 1,35 εκατομμύριο όσο δηλαδή και οι επίσημοι άνεργοι, ενώ υπάρχει και η ενυπόγραφη απάντηση του κ. Δένδια προς εμένα στην οποία αναφέρει ότι ο αριθμός είναι ανυπολόγιστος!

Να σημειωθεί εδώ ότι αν πάμε ακόμη παλιότερα, στην προηγούμενη κυβέρνηση, θα δούμε ότι στις 30 Απριλίου 2012, ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε αναφέρει σε συνέντευξή του στο Βήμα FM με αφορμή την κατασκευή στρατοπέδου παράνομων μεταναστών στην Αμυγδαλέζα: «Δεν είναι δυνατό μια χώρα έντεκα εκατομμυρίων με ένα εκατομμύριο νόμιμους μετανάστες – τους οποίους απορρόφησε τα προηγούμενα 15 χρόνια- να φιλοξενεί και ένα εκατομμύριο μετανάστες οι οποίοι σκορπούν το θάνατο – οι οποίοι πιο πολλοί απ’ αυτούς γιατί μεταφέρουν ασθένειες – εγκληματούν εδώ γιατί δεν μπορούν ζήσουν δεν υπάρχουν δουλειές.

Τέλος, σε ότι αφορά στην εμπλοκή του Υπουργείου Εσωτερικών στο θέμα, να αναφέρω ότι ορμώμενη από το περιεχόμενο της ομιλίας του γενικού γραμματέα Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής Άγγελου Συρίγου στις 17 Ιανουαρίου 2013 (σε συνέδριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) με θέμα «Ο μετέωρος βηματισμός της μεταναστευτικής πολιτικής στην Ελλάδα της κρίσης»), σύμφωνα με την οποία α. η ΕΛΣΤΑΤ δεν είχε δώσει απογραφικά δεδομένα του 2011 β. οι υπολογισμοί γύρω από το μεταναστευτικό πληθυσμό που κατοικεί στη χώρα μας βασίζονταν στα στοιχεία του 2001 και γ. από τις καταγραφές που υπήρχαν με βάση τις νομιμοποιήσεις, συλλήψεις και άλλες διαδικασίες, προέκυπτε αριθμός 550.000 νόμιμων μεταναστών και άλλων τόσων, αν όχι περισσότερων, παρανόμων, υπέβαλλα στις 29 Ιανουαρίου 2013 (αριθ. Πρωτ. 6428) σχετική ερώτηση στον τότε υπουργό Ευριπίδη Στυλιανίδη, επισημαίνοντάς του ότι με βάση τα μέχρι τις 28 Ιανουαρίου 2013 συγκεντρωτικά στοιχεία ελέγχου μεταναστών στο πλαίσιο της «Ξένιος Ζευς», δεν προέκυπτε σε καμιά περίπτωση αναλογία 50%-50% μεταξύ νομίμων και παρανόμων. Συγκεκριμένα, στους αλλοδαπούς που είχαν ελεγχθεί από την ΕΛ.Α.Σ στο πλαίσιο της «Ξένιος Ζευς» μέχρι τις 28/1/2013, από 73.966 ελέγχθηκαν 4.416 συλλήφθηκαν γιατί δεν πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις παραμονής στη χώρα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από τους αλλοδαπούς που ελέγχθηκαν, μόλις το 5,97% βρέθηκε να διαμένει στη χώρα μας παράνομα, δηλαδή περίπου 6 αλλοδαποί στους 100. Καμιά σχέση δηλαδή με την αναλογία 50-50 για την οποία είχε μιλήσει ο γ.γ. Πληθυσμού. Και έθετα το ερώτημα αν τελικά όλοι σχεδόν οι παράνομοι μετανάστες έχουν πάρει και από ένα χαρτί το οποίο τους νομιμοποιεί ως προς τη διαμονή τους.

Απάντηση στην ερώτηση έδωσε στις 22 Φεβρουαρίου 2013 (αριθ. Πρωτ. 189) αντί του τότε υπουργού κ. Στυλιανίδη, ο υφυπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου, αναφέροντας ότι α. ο καταμετρημένος από το Υπουργείο αριθμός νομίμων μεταναστών έφτανε στους 537.237, β. ο αριθμός των παρανόμων μεταναστών, μπορούσε να υπολογιστεί με βάση μόνο τις συνολικές συλλήψεις των παρανόμως εισελθόντων από την Αστυνομία και το Λιμενικό, γ. ο αριθμός αυτός ήταν 577.900 παράνομοι μετανάστες κατά την περίοδο 2008-13. Ο κ. Αθανασίου δεν ανέφερε πόσοι συλλήφθηκαν κατά την παράνομη είσοδό τους πριν το 2008, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι δεν ήταν δυνατό να υπολογιστεί πόσοι από τους 577.900 συλληφθέντες της περιόδου 2008-13 εξακολουθούσαν και διέμεναν παρανόμως στην Ελλάδα, ή πόσοι ήταν οι παρανόμως εισελθόντες μετανάστες οι οποίοι δεν είχαν γίνει αντιληπτοί από τις αρχές. Κατέληξε λέγοντας ότι «οποιαδήποτε προσπάθεια προσδιορισμού του αριθμού τους (σημείωση: των παράνομων μεταναστών δηλαδή) είναι εντελώς παρακινδυνευμένη». Από την άλλη πλευρά όμως, ανατρέχοντας στην αναρτημένη στο Διαδίκτυο έκδοση «Η Ελλάδα με αριθμούς 2013 της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής», βλέπουμε ότι με βάση τα απογραφικά στοιχεία του 2011, ο νόμιμος πληθυσμός της χώρας ήταν 9.903.268 κάτοικοι και ο De Facto πληθυσμός 10.939.727 και επομένως προκύπτουν πάνω από 1 εκατομμύριο παράνομοι κάτοικοι.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:

Με βάση τις δηλώσεις, τις ομιλίες και όλα τα στοιχεία που παρατίθενται παραπάνω, ανάμεσα στον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά, στον νυν υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Δένδια, στον αμέσως προηγούμενο υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Χρυσοχοΐδη, στον προηγούμενο υφυπουργό Εσωτερικών και νυν υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αθανασίου και στην Ελληνική Στατιστική Αρχή ποιος λέει την ακριβή αλήθεια γύρω από τον πραγματικό αριθμό του πληθυσμού των παρανόμων μεταναστών στη χώρα μας, ή έχει τουλάχιστον μία ακριβή εικόνα ή εκτίμηση;

Πόσοι είναι οι παράνομοι μετανάστες στη χώρα μας;

Περίπου στα 2 εκατομμύρια σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά στις 7/6/2013 στο Ελσίνκι;

Πάνω από 1 εκατομμύριο σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά στις 21/10/2013 στη Μάλτα;

Ανάμεσα σε 700 – 800 χιλιάδες σύμφωνα με τον κ. Δένδια στις 9/7/2013 στο «Hard Talk» του BBC;

Όσοι και οι άνεργοι, δηλαδή περίπου στο 1,35 εκατομμύριο, σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά στις 2/1/2014 στην αυστριακή εφημερίδα Kurier;

Ή ο αριθμός δεν μπορεί να υπολογιστεί με ασφάλεια σύμφωνα και πάλι με τον κ. Δένδια στις 9/11/2012;

Μήπως ισχύει η αναφορά της ΕΛΣΤΑΤ σε πάνω από 1 εκατομμύριο παράνομους μετανάστες, κάτι που είναι σύμφωνο και με τον κ. Σαμαρά στις 21/10/2013;

Τι απ’ όλα αυτά ισχύει τελικά και τι όχι προκειμένου να ξέρουμε την πραγματικότητα και την αλήθεια;
Υπάρχει μηχανισμός καταμέτρησης, υπολογισμού, ή εκτίμησης έστω κατά προσέγγιση, του αριθμού των παρανόμων αλλοδαπών στην χώρα μας; Και ποιος είναι αυτός; Πιο συγκεκριμένα…

Ο De facto πληθυσμός των 10.939.727 κατοίκων (εκ των οποίων οι 9.903.268 νόμιμοι) που δίνει η ΕΛ.ΣΤΑΤ. με την απογραφή 2011 πόσο σωστός και έγκυρος είναι από τη στιγμή που δεν ασκούνται από τις αρχές συνεχείς διασταυρούμενοι έλεγχοι όπως γίνεται σε άλλες χώρες, όπου σε ορισμένες περιπτώσεις για παράδειγμα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που νοικιάζουν τα ακίνητά τους σε αλλοδαπούς είναι υποχρεωμένοι να προσκομίσουν όλα τα σχετικά στοιχεία στην Αστυνομία ειδάλλως έχουν να αντιμετωπίσουν ποινικές κυρώσεις;

Οι συλλήψεις και οι έλεγχοι από την Αστυνομία και το Λιμενικό πόσο μετρούν ως εργαλείο μέτρησης των παρανόμως εισελθόντων και διαμενόντων; Από τη στιγμή μάλιστα που… α. σύμφωνα με τα γραφόμενα του πρώην Υφυπουργού Εσωτερικών Χαράλαμπου Αθανασίου απαντώντας στις 22 Φεβρουαρίου 2013/αριθ. Πρωτ. 189 σε σχετική ερώτησή μου ανέφερε ότι κατά την περίοδο 2008 – 2013 συλλήφθηκαν 577.900 παράνομοι μετανάστες κατά την είσοδό τους στην Ελλάδα, χωρίς να ξέρει πόσοι συλλήφθηκαν πριν το έτος 2008, ή πόσοι δεν συλλήφθηκαν ποτέ ούτε κατά την είσοδό τους, ούτε κατά τη διαμονή τους στην χώρα μας, β. σύμφωνα με τα γραφόμενα του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια απαντώντας στις 9 Νοεμβρίου 2012 / αριθ. Πρωτ. 7017/4/15358 σε σχετική ερώτησή μου, από τους μη νόμιμους αλλοδαπούς που προσαγάγονται, δεν κρατούνται όλοι προς εθελούσια ή αναγκαστική απέλαση, αλλά μονάχα ένας ικανός αριθμός, οι υπόλοιποι εφοδιάζονται με Υπηρεσιακά Σημειώματα τα οποία τους ορίζουν ότι πρέπει να αποχωρήσουν από τη χώρα εντός ενός διαστήματος, αλλά στο τέλος, είναι αδύνατη η σύλληψη και περαιτέρω προώθηση ενός ικανού αριθμού κατόχων δελτίων κατάθεσης ασύλου, γ. σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία τα οποία έβγαζε στην ιστοσελίδα της μέχρι κάποιο χρονικό σημείο η ΕΛ.ΑΣ. με βάση τα αποτελέσματα των ελέγχων της «Ξένιος Ζευς» (για παράδειγμα στις 28/1/2013) φαινόταν ότι μόνο 6 αλλοδαποί στους 100 που ελέγχθηκαν βρέθηκαν να μην έχουν κανένα νομιμοποιητικό ως προς τη διαμονή τους έγγραφο πάνω τους, κάτι το οποίο έρχεται να συνδυαστεί ως γεγονός με την κατά καιρούς, ακόμη και πολύ πρόσφατα, ανακάλυψης κυκλωμάτων παράνομης έκδοσης και χορήγησης εγγράφων σε αλλοδαπούς;

Μπορεί ο ελληνικός λαός και εγώ ως ερωτώσα βουλευτής να έχουμε μία και μοναδική, πραγματικά επίσημη, υπεύθυνη και στοιχειοθετημένη τοποθέτηση ή έστω εκτίμηση αναφορικά με το πόσοι είναι οι παράνομοι μετανάστες στην Ελλάδα;

Επιβεβαιώνουν οι υπουργοί την άποψη ή μήπως διαφωνούν, ότι όποιος αριθμός και αν τελικά ισχύει για τους παράνομους μετανάστες, είτε το 1 εκατομμύριο, είτε το 1,5, εκατ. είτε τα 2 εκατ., είναι παράλογο μέσα σε ελάχιστα χρόνια το 10%, 15%, ή 20% του πληθυσμού της χώρας να αποτελείται από παράνομους μετανάστες (χώρια οι νόμιμοι); Δεν αποτελεί αυτό κατάφορη παραβίαση και πλήρη ανατροπή και κατάργηση της εθνολογικής και πολιτισμικής συνοχής και ταυτότητας της Ελλάδας; Αν αναλογιστούμε δε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των μεταναστών (πρωτευόντως των παρανόμων και δευτερευόντως των νομίμων) είναι μουσουλμάνοι σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Ελλάδα απειλείται ως προς την εδαφική της ακεραιότητα και τα δικαιώματά της σε αέρα και θάλασσα από γειτονικό κράτος το οποίο είναι κατά βάση μουσουλμανικό και προσπαθεί να ασκήσει ηγεμονία σε ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο, δεν δημιουργούνται σοβαρά ζητήματα που συνδέονται με την ασφάλειά μας, εσωτερική και εξωτερική;

Η ερωτώσα βουλευτής

ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου