Google+ To Φανάρι : Η Ιστορία της Μακεδονίας ξαναγράφεται

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Η Ιστορία της Μακεδονίας ξαναγράφεται

Το όνομά της αρχικά σήμαινε «ο τόπος με τα πολλά κατσίκια». Κι όμως οι Αιγές, η αρχαία πόλη στην τοποθεσία της σημερινής Βεργίνας, ήταν αυτές που έμελλε να γίνουν το κέντρο του σημαντικότερου ελληνικού κράτους του Βορρά, αλλά και το ορμητήριο του Αλεξάνδρου για την εκστρατεία του στα βάθη της Ανατολής, μια εκστρατεία που του χάρισε απλόχερα τον τίτλο «Μέγας».

 Στην πόλη αυτή αφιέρωσε τη φετινή έκδοσή του το Κοινωφελές Ιδρυμα «Ιωάννη Σ. Λάτση» με τίτλο «Αιγές - Η βασιλική μητρόπολη των Μακεδόνων». Πρόκειται για το καθιερωμένο λεύκωμα που εντάσσεται στη σειρά «Ο κύκλος των Μουσείων», που χρηματοδοτεί αποκλειστικά το ίδρυμα, την επιμέλεια του οποίου έχει κάνει μία επιστήμων με την οποία έχει ταυτιστεί το ανασκαφικό έργο στην πόλη των Αιγών, η Αγγελική Κοτταρίδη.

«Τα ευρήματα των Αιγών, της πόλης που ύστερα από αλλεπάλληλες καταστροφές ξεχάστηκε στη σκόνη των αιώνων, όχι μόνο ξανάδωσαν στη βασιλική μητρόπολη όνομα και ταυτότητα, αλλά μας κάνουν να ξαναγράψουμε την Ιστορία της Μακεδονίας και όχι μόνον: οι ανακαλύψεις των Αιγών τεκμηριώνουν με τον πιο συναρπαστικό τρόπο την καταπληκτική μετεξέλιξη των Μακεδόνων, ενός συντηρητικού φύλου με αρχαϊκές δομές, που με την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Φιλίππου Β΄ και του Μεγαλέξανδρου έγιναν ο ριζοσπαστικός μοχλός, ο οποίος άλλαξε την Ιστορία του κόσμου» γράφει στο προλογικό σημείωμά της η αρχαιολόγος.
Χθες, μάλιστα, στους χώρους του ιστορικού καραβιού «Νεράιδα» πραγματοποιήθηκε συνάντηση των συντελεστών του λευκώματος.


Μέσα από τις 367 σελίδες της έκδοσης ξεπηδά ολόκληρη η Ιστορία της βασιλικής πρωτεύουσας των Μακεδόνων, η οποία οπτικοποιείται χάρη στις 627 φωτογραφίες του Σωκράτη Μαυρομμάτη. Η ολόχρυση λάρνακα και το περίφημο διάδημα του Φιλίππου Β΄, το χρυσό στεφάνι βελανιδιάς, τα εκπάγλου καλλονής ψηφιδωτά από το συγκρότημα ανακτόρων των Αιγών, καθώς και δεκάδες άλλα ευρήματα ζωντανεύουν στα μάτια των αναγνωστών και σκορπίζουν μυρωδιές και οσμές του μεγαλοπρεπούς παρελθόντος μας. Το ενδιαφέρον δε είναι ότι αυτή είναι η πρώτη φορά -μετά την ανακάλυψη των βασιλικών θησαυρών στην περιοχή από τον Μανόλη Ανδρόνικο- που παρουσιάζονται συγκεντρωμένα όλα τα ευρήματα, παλιά και καινούργια, καθώς και οι συναρπαστικές ανακαλύψεις των τελευταίων 10 ετών.


«Οι Αιγές είναι ένας τόπος που ακτινοβολεί αισιοδοξία. Ο πρώτος λόγος, περισσότερο προφανής, είναι ότι, αποχωρώντας από τον τύμβο-μουσείο, ο επισκέπτης αναδύεται ξανά στο φως της ημέρας, εξοικειωμένος όμως, ίσως για πρώτη φορά, με την ιδέα της αιωνιότητας. Ο δεύτερος, και βαθύτερος λόγος, είναι ότι μπορεί κανείς να αντιληφθεί την εγγενή εξωστρέφεια της φυλής μας, θαυμάζοντας τα επιτεύγματα ανθρώπων που είχαν στην αρχαιότητα μεταλαμπαδεύσει τον ελληνικό πολιτισμό στα πέρατα του κόσμου, αλλά και σημερινών ανθρώπων που, με επιμονή και απόλυτη αίσθηση της ευθύνης που φέρουν, μέρα με τη μέρα δημιουργού έναν πυρήνα πολιτισμού, μελέτης και προβολής, όμοιος του οποίου δεν υπάρχει πουθενά» σημειώνει η κυρία Μαριάννα Λάτση.


Σε μορφή ηλεκτρονικού βιβλίου

Ως είθισται, ο τόμος αυτός, ο 15ος κατά σειρά που έχει εκδοθεί από το Κοινωφελές Ιδρυμα Λάτση και ανήκει στη σειρά «Ο κύκλος των Μουσείων», δεν διατίθεται στο εμπόριο. Ωστόσο, εκατοντάδες αντίτυπά του θα αποσταλούν σε πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες, μουσεία, ιδρύματα και φορείς πολιτισμού της Ελλάδος και του εξωτερικού, καθώς και σε όλες τις κατά τόπους Εφορείες Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Επιπροσθέτως, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να τον βρουν και στην ιστοσελίδα του ιδρύματος, όπου διατίθεται σε μορφή ηλεκτρονικού βιβλίου (e-book) στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.latsis-foundation.org.


Γιώτα Βαζούρα
dimokratianews

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου