Google+ To Φανάρι : «Αφού θα φύγετε από την κυβέρνηση, γιατί δεν παίρνετε τα μέτρα;»

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

«Αφού θα φύγετε από την κυβέρνηση, γιατί δεν παίρνετε τα μέτρα;»

«Αφού θα φύγετε από την κυβέρνηση, γιατί δεν παίρνετε τα μέτρα που χρειάζονται;» φέρεται ότι είπε, κατά πληροφορίες, μεταξύ σοβαρού και αστείου (!), στις αρχές της εβδομάδας ο Πολ Τόμσεν της τρόικας στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Το πιο σημαντικό είναι ότι η... παραίνεση του «σκληρού του ΔΝΤ» έγινε σε μια στιγμή που το Ταμείο κόπτεται παντού ότι δεν ζητάει οριζόντια μέτρα και περικοπές μισθών και συντάξεων για την Ελλάδα.


Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο ταξίδι στην Αθήνα της τρόικας (με μειωμένη δύναμη) έγινε χωρίς προοπτική να υπάρξει συμφωνία.



Πικρόχολα σχόλια

Περισσότερο στόχος ήταν να φανεί ότι δεν υπάρχει αντίθεση της τρόικας με την κυβέρνηση, κάτι που δυνητικά θα αύξανε τα πικρόχολα σχόλια στον διεθνή Τύπο σε βάρος της Ελλάδας.

Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν απίθανη (προσώρας) τη συμφωνία με την τρόικα και ήδη προετοιμάζονται για εκδόσεις έντοκων γραμματίων τον Ιανουάριο του 2014 για να πληρώσουν τα 2 δισ. ευρώ των «ακούρευτων» ομολόγων. Η Ελλάδα αναμένει καταρχάς τη δόση του 1 δισ. ευρώ, ενώ φαίνεται ότι πηγαίνει πίσω η εκταμίευση της προγραμματισμένης δόσης των 4,5 δισ. του Δεκεμβρίου του 2013. Τα ανοιχτά μέτωπα με την τρόικα παραμένουν και περιγράφονται στη συνέχεια:


ΕΑΣ: Το υπουργείο Οικονομικών περιμένει την απάντηση των επικεφαλής των κλιμακίων της τρόικας αναφορικά με την πρόταση που έχει καταθέσει για τη λειτουργία των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων. Η ελληνική πλευρά προτείνει αναδιάρθρωση εν λειτουργία, με διάσπαση της εταιρίας σε αμυντικό και πολιτικό σκέλος, με το δεύτερο να αναλαμβάνει το βάρος των κρατικών επιχορηγήσεων και στη συνέχεια να κλείνει. Το σχέδιο περιλαμβάνει εθελούσια έξοδο για 472 εργαζομένους, ώστε να μείνουν 341, οι οποίοι θα λειτουργήσουν την εταιρία με εξαγωγικό χαρακτήρα. Η τρόικα συνεχίζει να αμφισβητεί το γεγονός ότι εκκρεμούν συμβόλαια και παραγγελίες προς το εξωτερικό, ενώ διαφωνεί με την εθελούσια έξοδο και ζητά απολύσεις, οι οποίες θα φτάσουν τις 700 από ΕΑΣ και ΕΛΒΟ.


Πλειστηριασμοί: Οι δανειστές συνεχίζουν να επιμένουν για πλήρη απελευθέρωση, καθώς εκτιμούν ότι η συνέχιση του υφιστάμενου καθεστώτος επιβαρύνει τις τράπεζες. Αντίθετα, η κυβέρνηση προτείνει διατήρηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ώστε να επωφελούνται τα φτωχά και τα μεσαία νοικοκυριά.


Ομαδικές απολύσεις: Η τρόικα πιέζει να αρθεί το βέτο που έχει ως τώρα ο υπουργός Εργασίας για τις ομαδικές απολύσεις, με στόχο την πλήρη απελευθέρωσή τους. Η διαφωνία δεν είναι γι΄ αυτές καθαυτές τις απολύσεις, αλλά για τρόπο με τον οποίο θα ρυθμιστεί νομοθετικά το ζήτημα. Η ελληνική πλευρά θέλει να περάσει τις όποιες αλλαγές με υπουργικές αποφάσεις, για να αποφύγει τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ, ενώ η τρόικα απαιτεί οι αλλαγές να κυρωθούν από τη Βουλή με νόμο.


Μείωση εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών: Η μείωση κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών πρέπει να γίνει από το 2014 έως το 2016, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της τρόικας. Οι απώλειες εσόδων για τα Ταμεία ανέρχονται στα 800.000.000 ευρώ και το υπουργείο Εργασίας προτείνει να υπάρξει τμηματική μείωση ανά έτος, ελπίζοντας ότι η τρύπα που δημιουργείται θα καλυφθεί από την αύξηση εσόδων που προβλέπουν τα μέτρα της βελτίωσης ελέγχων στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.


Δημοσιονομικό κενό 2014: Η κυβέρνηση το εντοπίζει περί το 1,3 με 1,5 δισ. ευρώ, ενώ η τρόικα υποχώρησε μεν από τις αρχικές εκτιμήσεις των 2,9 δισ. ευρώ, αλλά δεν πέφτει κάτω από τα 2 δισ. ευρώ.


ΦΠΑ εστίασης: Η τρόικα επιμένει ότι το μέτρο απέτυχε, καθώς δεν αυξήθηκαν τα έσοδα από το ΦΠΑ, και ζητάει επιστροφή στο 23% από τις αρχές του 2014.

dimokratianews.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου