Google+ To Φανάρι : Η (επιλεκτική) μνήμη του Herr Βόλφγκανγκ Σόιμπλε!

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Η (επιλεκτική) μνήμη του Herr Βόλφγκανγκ Σόιμπλε!

Υποστήριξε ότι «ανάπτυξη με χρέη δεν μπορεί να υπάρξει», ωστόσο «ξέχασε» να εξηγήσει πώς μπορεί μία χώρα να αποπληρώσει τα χρέη της εάν δεν έχει ανάπτυξη. Ο λόγος για τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έδωσε συνέντευξη στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Der Tagesspiegel», τη στιγμή που στη χώρα του συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίες ανάμεσα στα άλλα θα κρίνουν και το μέλλον του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας.
Θα κρίνουν δηλαδή εάν θα συνεχίσει να βρίσκεται στα χέρια των Χριστιανοδημοκρατών ή εάν θα δοθεί σε κάποιο στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών. Ο Σόιμπλε, λοιπόν, υπογράμμισε ότι, όπου η οικονομία είναι σε καλύτερη κατάσταση, τα χρέη είναι χαμηλότερα, και εξήγησε με αυτόν τον τρόπο γιατί η Γερμανία τα πηγαίνει καλύτερα εν μέσω ευρωπαϊκής κρίσης. Από την άλλη, δεν ξέχασε να πει και μια... καλή κουβέντα για τις μνημονιακές χώρες, δηλώνοντας ότι οι «Ιρλανδία και Ισπανία θα ολοκληρώσουν προσεχώς με επιτυχία το πρόγραμμά τους. Η Πορτογαλία βρίσκεται σε καλό δρόμο. Και στην Ελλάδα επίσης υπάρχει σημαντική πρόοδος».

Σε ότι αφορά πάντως την τραπεζική ένωση και την ευθύνη που θα αναλάβουν οι πολίτες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απέρριψε το ενδεχόμενο να δοθούν χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων για να διασωθούν ευρωπαϊκές τράπεζες, «ξεχνώντας» προφανώς και πάλι ότι οι υπόλοιποι φορολογούμενοι της ευρωζώνης έδωσαν χρήματα για να σωθούν και οι γερμανικές τράπεζες.

«Κανένας πόρος από τους φορολογουμένους για να διασωθούν οι τράπεζες και ακόμη λιγότερο για το ταμείο συνδρομής της ευρωζώνης ΕSM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ΕΜΣ)» δήλωσε ο Σόιμπλε. Σύμφωνα με τον χριστιανοδημοκράτη υπουργό, μάλιστα, οι συντηρητικοί της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και οι Σοσιαλδημοκράτες, που έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού, συμφωνούν απόλυτα στο σημείο αυτό.

Τέλος, και ενώ το Βερολίνο πρόκειται να ανακοινώσει εντός των ημερών τα έσοδά του από τη φορολογία, ο Σόιμπλε προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες, καθώς «τα φορολογικά έσοδα δεν ρέουν σαν ποτάμι».
dimokratianews

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου