Google+ To Φανάρι : Παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας

Με καθυστέρηση μιας εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσει τελικά η λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας για το επόμενο έτος. Αιτία το γεγονός ότι δεν είναι έτοιμη η σχετική εγκύκλιος, σύμφωνα με την οποία στην ίδια ηλεκτρονική εφαρμογή στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (www.gsis.gr) θα μπορεί να καταβληθεί και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης που αφορά τα Ι.Χ. αυτοκίνητα με κινητήρες άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών.

 Η συγκεκριμένη εγκύκλιος θα ανοίγει τον δρόμο έτσι ώστε τα σχετικά ειδοποιητήρια τόσο για τα τέλη κυκλοφορίας όσο και για τον φόρο πολυτελείας να εκδίδονται σε ηλεκτρονική μορφή μέσω του συστήματος TAXISnet που λειτουργεί στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα. Μάλιστα, πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν ότι, ενώ για τα τέλη κυκλοφορίας ισχύει ότι η καταβολή τους γίνεται εφάπαξ, για τον φόρο πολυτελείας θα υπάρχει η δυνατότητα εξόφλησης σε δύο ή σε τρεις μηνιαίες δόσεις. Σημειώνεται ότι το κόστος καταβολής των τελών κυκλοφορίας κυμαίνεται από 22 έως 1.320 ευρώ, ανάλογα με τον κυβισμό του κάθε οχήματος. Αντίστοιχα ο φόρος πολυτελείας που καλούνται να πληρώσουν όσοι διαθέτουν Ι.Χ. άνω των 1928 κ.εκ. ξεκινά από τα 287 ευρώ, για να φτάσει στα 3.820 ευρώ για Ι.Χ. με 4.700 κ.εκ. και άνω, αλλά και παλαιότητα έως πέντε έτη. Τα μεγάλα ποσά που ζητείται να καταβληθούν αναγκάζουν το οικονομικό επιτελείο να συμπεριλάβει στη σχετική εγκύκλιο το ενδεχόμενο καταβολής σε δόσεις.

Υπολογίζεται ότι περίπου 5.000.000 κάτοχοι Ι.Χ. αυτοκινήτων θα πρέπει να βάλουν τα στοιχεία τους στην ειδική εφαρμογή της ΓΓΔΕ, να τυπώσουν το έγγραφο με τα τέλη κυκλοφορίας και τον φόρο πολυτελείας με τα οποία επιβαρύνονται, και στη συνέχεια να πληρώσουν το αντίστοιχο ποσό στην τράπεζα.

Ειδικά για τον φόρο πολυτελείας, επιβαρύνει όλους τους ιδιοκτήτες Ι.Χ. άνω των 1928 κ.εκ., ακόμα και αν πούλησαν τα αυτοκίνητά τους εντός του 2013 ή κατέθεσαν τις πινακίδες κυκλοφορίας στα τέλη του περασμένου έτους. Αιτία, το γεγονός ότι το μέτρο έχει αναδρομική ισχύ και συμπεριλαμβάνει και την περίοδο από 1/1/2012 έως 31/12/2012!

dimokratianews

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου