Google+ To Φανάρι : ΗΠΑ: Ερχεται (;) το... τσουνάμι!

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

ΗΠΑ: Ερχεται (;) το... τσουνάμι!

Για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για ένα τσουνάμι τύπου Lehman Brothers ή και πολύ χειρότερο προετοιμάζονται οι Αμερικανοί, την ώρα που φαίνεται να εξετάζεται ακόμη και η εναλλακτική της αύξησης στο όριο του χρέους για έξι εβδομάδες, ώστε να δοθεί χρόνος για επίτευξη συνολικής λύσης.
Και ενώ στα δύο στρατόπεδα, των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων, αναζητείται μία συμφωνία για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο χρεοκοπίας των ΗΠΑ, οι επενδυτές και οι τράπεζες ξεφορτώνονται ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει δημοσίευμα της εφημερίδας «The Wall Street Journal».

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι επενδυτές πούλησαν μεγάλες ποσότητες βραχυπρόθεσμου αμερικανικού χρέους και οι τράπεζες μείωσαν επίσης τα χαρτοφυλάκιά τους, περιορίζοντας τις θέσεις τους σε τέτοιας μορφής χρέος περισσότερο από 50% την ίδια περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Νέας Υόρκης. Οι αποδόσεις αμερικανικών χρεογράφων που λήγουν σε έναν μήνα αυξήθηκαν σε επίπεδα υψηλότερα από τις αποδόσεις αντίστοιχων τίτλων που δεν λήγουν τους επόμενους έξι μήνες. Μάλιστα, ορισμένα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έλαβαν μέτρα για να αποτρέψουν τους πελάτες τους από τη χρήση βραχυπρόθεσμου αμερικανικού χρέους σε συγκεκριμένες συναλλαγές, ώστε να αποφύγουν να μείνουν εγκλωβισμένοι σε αυτό στο ενδεχόμενο μιας χρεοκοπίας των ΗΠΑ. Οι Κεντρικές Τράπεζες καταρτίζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για το πώς θα συνεχιστεί η λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών σε περίπτωση που η Αμερική αθετήσει την αποπληρωμή του χρέους της, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

«Δεν είναι λόγος να μην καταρτίζουμε σχέδια έκτακτης ανάγκης το γεγονός ότι κατά το παρελθόν το θέμα αυτό (σ.σ.: του αμερικανικού προϋπολογισμού και του ορίου χρέους) είχε πάντα διευθετηθεί» δήλωσε χθες σε Βρετανούς βουλευτές ο Τζον Κάνλιφ, ο οποίος αναλαμβάνει τον επόμενο μήνα καθήκοντα υποδιοικητή στην Τράπεζα της Αγγλίας για θέματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Η αρχική αντίδραση από τις Κεντρικές Τράπεζες θα είναι πιθανότατα αντίστοιχη με τις ενέργειες στις οποίες είχαν προχωρήσει μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008. Τότε οι κεντρικοί τραπεζίτες δεσμεύτηκαν να προσφέρουν άφθονη ρευστότητα, χαλάρωσαν τους όρους για αποδοχή ενεχύρων έναντι των δανείων τους στις τράπεζες και ενίσχυσαν τις γραμμές ανταλλαγής των νομισμάτων τους με δολάρια.
http://www.dimokratianews

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου