Google+ To Φανάρι : Πεντοζάλη από τα 6,2R

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Πεντοζάλη από τα 6,2R

Αιφνιδίασε τους επιστήμονες και πανικόβαλε τους Κρητικούς το... γερό τράνταγμα των σεισμογράφων, νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου (ώρα 16.12), από τη σφοδρή δόνηση μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στην υποθαλάσσια περιοχή του γνωστού Ελληνικού Τόξου, δυτικά του νομού Χανίων.
Το δυνατό «ξύπνημα» του Εγκέλαδου -που αναστάτωσε και την Πελοπόννησο (κυρίως τη Λακωνία και τη Μεσσηνία) ή ακόμα και την Αττική- διαδέχθηκαν δεκάδες δονήσεις μικρότερου μεγέθους (έως 3,8 Ρίχτερ), με τους σεισμολόγους να μελετούν με επιφυλακτικότητα και μεγάλη προσοχή την εξέλιξη της δραστηριότητας στη συγκεκριμένη, γνωστή για την υψηλή σεισμικότητά της περιοχή.
Ενδεικτικό είναι ότι έως τις 16.12 του Σαββάτου, η ελληνική επιστημονική κοινότητα, δικαίως, είχε το βλέμμα της στραμμένο στην περιοχή του Αιγίου και στο ρήγμα του Καλλίδρομου (Αμφίκλεια), όπου καταγράφεται δραστηριότητα τους τελευταίους μήνες, σε αντίθεση με το Ελληνικό Τόξο που δεν «προειδοποίησε» για τα 6,2 Ρίχτερ. Κρίσιμη θεωρείται η συμπλήρωση του 48ώρου προκειμένου να εξαχθούν πιο ασφαλή συμπεράσματα και κυρίως να απαντηθεί το ερώτημα εάν η σφοδρή σαββατιάτικη δόνηση ήταν ο κύριος σεισμός. «Θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 48 ώρες. Οταν περάσουν, τότε θα έχουμε τουλάχιστον 85%, αν όχι 90% πιθανότητα να είναι αυτός ο κύριος και να μην πάμε για κάτι πιο μεγάλο» λέει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής Κώστας Μακρόπουλος.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό, το επίκεντρο προσδιορίστηκε σε απόσταση 39 χιλιομέτρων νότια - νοτιοανατολικά των Αντικυθήρων, 64 χιλιόμετρα δυτικά των Χανίων και 274 χιλιόμετρα νότια της Αθήνας, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 60 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μεγάλο βάθος «προστάτευσε» (από τυχόν σοβαρές καταστροφές) την Κρήτη. Οσο για το επίκεντρο, σύμφωνα με τον κ. Μακρόπουλο «είναι στο μέτωπο σύγκρουσης των δύο μεγάλων πλακών, της ευρασιατικής και της αφρικανικής, δηλαδή στο Ελληνικό Τόξο, που αρχίζει πάνω από τη Λευκάδα, περνάει από Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο, δυτικά της Πελοποννήσου, κάτω από την Κρήτη και καταλήγει στα Δωδεκάνησα».
Η ίδια περιοχή έχει δώσει σεισμούς της τάξης των 6 Ρίχτερ και στο πρόσφατο παρελθόν (6 Ρίχτερ το 1984, 6,5 Ρίχτερ το 1972 κ.ά.). Σημειωτέον ότι λίγες ώρες μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου, ακόμα μεγαλύτερη αναστάτωση προκάλεσαν διαδικτυακά δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο σεισμός προκάλεσε... τσουνάμι, δηλαδή παλιρροϊκό κύμα, κάτι που διαψεύδει ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Αθανάσιος Γκανάς.
dimokratianews

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου