ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΝ ΔΙΚΗΓΟΡΟ –ΔΙΕΘΝΟΛΟΓΟ Γ. ΝΟΥΛΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟ Κ. ΤΟΜΠΡΑ Κ.Α. ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΗΣΗ«ΟΡΓΑΝΩΝΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ»
Ζητούν απευθείας κούρεμα των δανείων τους κατά 70%-80%
Οι ατέρμονες συζητήσεις των distressedfunds με τις τράπεζες δεν έχουν οδηγήσει σε αποτέλεσμα
Με τις τράπεζες να ζητούν επιτακτικά τα χρήματά τους, τα χρέη να τρέχουν, πηγές εισοδημάτων να μην υπάρχουν πουθενά και την απειλή ότι έρχονται κατασχέσεις ακινήτων, οι δανειολήπτες δεν έχουν άλλη λύση από την αυτοοργάνωση. Ήδη, περισσότεροι από 10.000 δανειολήπτες έχουν «ενωθεί» σε ένα νέο κίνημα. Και τι μπορούν να πετύχουν;
Στόχος του μαζικότερου ως τώρα κινήματος δανειοληπτών στην Ελλάδα που βρίσκεται στα «σκαριά» είναι καταρχάς η διάσωση των ακινήτων που κινδυνεύουν να βγουν στο σφυρί από τη σταδιακή απελευθέρωση των πλειστηριασμών. Σε δεύτερη φάση, σκοπός είναι η επαναδιαπραγμάτευση και το δραματικό «κούρεμα» των δανείων.
Το σχέδιο
Την ιδέα για το νέο Κίνημα Δανειοληπτών (έτσι θα ονομάζεται) προχωρά ο δικηγόρος – διεθνολόγος Γιώργος Νούλας, σε συνεργασία με τον οικονομολόγο Κυριάκο Τόμπρα, οι οποίοι έχουν συγκεντρώσει ήδη 10.000 υπογραφές συμμετοχής – «προσχώρησης» στο υπό δημιουργία κίνημα από δανειολήπτες και έχουν αναλάβει τις επαφές με ισχυρές προσωπικότητες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν το έργο της υπεράσπισης των δανειοληπτών.
Μεταξύ αυτών που έχει προσεγγίσει το κίνημα για συμμετοχή –είτε στο ΔΣ, είτε για ενεργό συμμετοχή με βοήθεια σε όποιο θέμα χρειαστεί- είναι μεταξύ άλλων ο πρώην βουλευτής Κυριάκος Βελόπουλος, ο σύμβουλος της DeutscheBank Γιώργος Αποστολόπουλος, ο πρώην εισαγγελέας Γιάννης Σακκάς, καθώς το πρώην μέλους του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ και πανεπιστημιακός, Ζωή Γεωργαντά.
Το κίνημα ήδη μετρά 10.000 μέλη, ενώ σύμφωνα με τον συνιδρυτή και νομικό σύμβουλο του κινήματος, Γιώργο Νούλα, «θα ξεπεράσουν σύντομα τις 20.000, αν φανταστεί κανείς ότι οι υπογραφές μαζεύτηκαν μέσα σε 1 έτος, χωρίς να έχει κοινοποιηθεί ευρέως το κίνημα. Φανταστείτε τι θα γίνει όταν δημοσιοποιηθεί τι κάνουμε»,. Ο ίδιος, μας λέει ότι τις επόμενες ημέρες θα πέσουν οι υπογραφές για την επισημοποίηση και στα «χαρτιά» του κινήματος.
Στόχος, όπως μας εξηγεί ο κ. Νούλας, είναι να γλυτώσουν τις κατασχέσεις χιλιάδες Έλληνες πολίτες και παράλληλα να κουρευτούν τα δάνειά τους κατά 70% έως και 80%. Και πώς μπορεί να γίνει αυτό;
«Εμείς», εξηγεί στην “PRESS” ο κ. Νούλας, «θα λειτουργούμε ουσιαστικά ως μπλοκ δανειοληπτών». Με λίγα λόγια, το κίνημα, θα προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση των δανείων, εκπροσωπώντας κάθε δανειολήπτη ξεχωριστά. Και τι διαφορετικό θα μπορούσε να πετύχει, αφού ο νόμος δίνει το δικαίωμα στον δανειολήπτη να επαναδιαπραγματεύεται το δάνειό του με την τράπεζα;
Η μεγάλη διαφορά, εδώ, είναι η μαζικότητα της συμμετοχής. Όπως και να το κάνει κανείς, εξηγούν οι άνθρωποι του υπό δημιουργία κινήματος, έχει πολύ μεγάλη διαφορά η διαπραγμάτευση, όταν η μία πλευρά εκπροσωπεί 10.000 και πλέον άτομα.
Γιατί
Το ερώτημα είναι, αφού η κατάσταση με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά είναι «στο κόκκινο» εδώ και αρκετά χρόνια, γιατί να είναι «απαραίτητη» η οργάνωση των δανειοληπτών σε ένα μαζικό κίνημα αυτή τη χρονική στιγμή. Τις συνθήκες έχει αλλάξει –πλην της ασφυκτικής οικονομικής πίεσης- έχει αλλάξει η πίεση της Τρόικας για σταδιακή άρση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και η διακίνηση της πληροφορίας –και μέσα στη Βουλή- ότι τα «κόκκινα» δάνεια θα μεταβιβαστούν σε distressedfunds, τα οποία θα «κατασπαράξουν» οικονομικά τους δανειολήπτες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Το «κόνσεπτ» λέει πως, αφού ούτως ή άλλως οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν από αυτούς τους δανειολήπτες μια –αναγκαστική, λόγω των συνθηκών- «στάση πληρωμών», αφού ακόμα και αν τα μεταβιβάσουν στα «κοράκια» θα λάβουν ένα πολύ μικρότερο ποσοστό των δανείων από αυτό που διεκδικούν σήμερα, αφού αν προχωρήσουν σε κατασχέσεις ακινήτων, η αγορά θα καταρρεύσει, γιατί να μην προσπαθήσουν και οι δύο πλευρές να βγουν κερδισμένες;
Το μπλοκ των δανειοληπτών θα προσπαθήσει η τράπεζα να κουρεύει το κάθε δάνειο σε ποσοστό 70% με 80%, με αποτέλεσμα ο δανειολήπτης να συνεχίσει να αποπληρώνει μόνο το 20% με 30% τους δανείου του και αυτό σε μικρές δόσεις στις οποίες θα μπορεί να ανταπεξέλθει, μας εξηγεί ο αντιπρόεδρος του Κινήματος, Γιώργος Νούλας. Ενώ παράλληλα, θα διασφαλίζεται και η ακίνητη περιουσία του δανειολήπτη, καθώς θα υπάρχει εγγύηση ότι δεν θα «πειραχτεί» η πρώτη κατοικία του ή γενικά η ακίνητη περιουσία του.Έτσι, λέει ο κ. Νούλας, όσοι ακολουθήσουν το σχέδιο του Κινήματος των δανειοληπτών, θα αποφύγουν τα ένδικα μέσα, τις διαταγές πληρωμών και τις δύσκολες «πρακτικές» που ασκούν προκειμένου να λάβουν τις απαιτήσεις τους.
Και οι τράπεζες; Γιατί να συναινέσουν; Ο κ. Νούλας λέει πως εν τέλει, θα βγουν και αυτές κερδισμένες. Γιατί, όπως τονίζει, εάν αναγκαστούν να τα πουλήσουν σε distressedfunds, θα πάρουν ένα συνολικό κόστος περίπου 15% του δανείου. Η συμφωνία που θα τους προτείνει το κίνημα, θα προβλέπει να βάλουν στα ταμεία τους ως και το διπλάσιο από αυτό το ποσοστό.
Και αγωγές
Την ίδια ώρα, χιλιάδες δανειολήπτες προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη ζητώντας ρύθμιση των δανείων τους και καταγγέλλοντας παράνομα επιτόκια και χρεώσεις στα «ψιλά γράμματα» των δανείων. Ο διαχειριστής εγχώριων και διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων, Στέφανος Τσίπας, λέει στην “PRESS” πως έχει καταθέσεις στις εισαγγελικές αρχές στοιχεία για 8.500 υποθέσεις δανείων που έχουν παράνομες χρεώσεις και παροτρύνει παροτρύνει τους δανειολήπτες να στραφούν σε ομαδικές αγωγές κατά των τραπεζών.
«Σχεδόν όλα τα δάνεια είναι παραφουσκωμένα παρανόμως, εις βάρος των δανειοληπτών. Ανεξαρτήτως δανείων και ανεξαρτήτως ιδιότητος του δανειολήπτη», λέει ο κ. Τσίπας και συνεχίζει: «Με τον τρόπο αυτό οι δανειολήπτες οι οποίοι ζημιώθηκαν σφόδρα από αυτήν την τακτική των τραπεζών θα μπορούν να διεκδικήσουν τα χρήματα, τα ακίνητα και ό,τι άλλο έχασαν εξαιτίας αυτής.
ΓΙΑΤΙ ΒΑΖΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ
Απευθύνθηκαν στη DeutscheBankκαι το RothschildGroup
Από τα… περίεργα του κινήματος, είναι η διαπραγμάτευση που έχει ξεκινήσει το νέο κίνημα των δανειοληπτών με τη DeutscheBank και το RothschildGroupγια την εξαγορά από αυτή των κόκκινων ελληνικών δανείων! Όπως μας λέει ο κ. Νούλας, οι διαπραγματεύσεις με τη γερμανική τράπεζα προχωρούν, ήδη έχουν ξεκινήσει να αγοράσει αυτή από τις ελληνικές τράπεζες και να «κουρέψει» στη συνέχεια τα ελληνικά «κόκκινα» δάνεια.
Η πρόταση του κινήματος στη γερμανική τράπεζα είναι απλή: Να αγοράσει αυτή (αντί των distressedfundsπου… αναμένονται) μαζικά τα δάνεια των μελών του, στο 15-20% της αξίας τους. Στη συνέχεια, να τα «κουρέψει» κατά 70%, εγγυώμενη την ασφάλεια της ακίνητης περιουσίας των δανειοληπτών που θα είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
Κάτι τέτοιο βέβαια δεν είναι απλό, ούτε και εύκολο. Γιατί, μπορεί οι τράπεζες να «καίγονται» για να ξεφορτωθούν τα κόκκινα δάνεια, αλλά υπάρχουν πολύ μεγάλες αντικειμενικές δυσκολίες. Εάν, για παράδειγμα τα δώσουν για 15 έως 20 σεντς στο ευρώ, θα καταγράψουν τεράστιες ζημιές. Αλλά και γιατί όλα αυτά τα δάνεια –που προφανώς θα ανήκουν σε εκείνους που θα συστρατευθούν στο κίνημα, δεν είναι απαραίτητα και «κόκκινα».
Αυτός, άλλωστε είναι και ο λόγος –το χαμηλό τίμημα που προσφέρεται δηλαδή για τα δάνεια- που οι ατέρμονες συζητήσεις των τραπεζών με τις στρατιές των distressedfundsδεν έχουν φέρει κανένα αποτέλεσμα.
Τώρα, σε ό,τι αφορά τη DeutscheBank και το χρηματοπιστωτικό κολοσσό RothschildGroup, υπάρχουν πολλά ζητήματα ακόμα για μια δυνητική συμφωνία. Όπως για παράδειγμα το Δίκαιο με το οποίο θα γίνει ενδεχομένως μια τέτοια αγοραπωλησία. Ανεξάρτητα με το αν υπάρχει η δυνατότητα να «παρακαμφθεί» το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, παραμένει ένα ζητούμενο και στις διαπραγματεύσεις με το κίνημα το αν θα χρησιμοποιηθεί το αγγλικό –που είναι το πιθανότερο- ή το ελληνικό Δίκαιο.
ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΚΠΛΗΞΗ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ;
Θέλει να ιδρύσει και τράπεζα!
Έναν από τους πλέον πρωτοποριακούς στόχους έχει το υπό δημιουργία μαζικό κίνημα των δανειοληπτών της χώρας. Είναι η δημιουργία μιας τράπεζας, με χρήματα των δανειοληπτών, που θα έχει στόχο την βοήθεια όσων δανειοληπτών βρίσκονται σε τραγική κατάσταση, ακόμα και με αναχρηματοδότηση των δανείων τους.
Ο κ. Νούλας μας εξηγεί πως για να γίνει κάτι τέτοιο, υπάρχει η σκέψη να ζητηθεί η εισφορά στα μέλη του κινήματος με την εκχώρηση ενός ποσοστού 0,5% ως 1%. «Αντιλαμβάνεστε πως αν γίνει κάτι τέτοιο, θα μιλάμε για ένα τεράστιο ποσό».Το ζήτημα, αν προχωρήσει φυσικά αυτή η σκέψη, θα είναι η διαχείριση των χρημάτων. Ο νομικός εξηγεί στην “PRESS” πως σε αυτή την περίπτωση θα ζητηθεί η συνδρομή κάποιου ιδρύματος, ή προσώπου εκτός του κινήματος για να διαχειριστεί τα χρήματα. Και, επειδή θα πρέπει να είναι «κοινής αποδοχής» και «εμπιστοσύνης», οι ιδρυτές του κινήματος προσανατολίζονται σε μια συμφωνία ώστε να αναλάβει τη διαχείριση της «τράπεζας» των δανειοληπτών η Εκκλησία, η οποία θα ορίσει κάποιον Μητροπολίτη επιλογής της ως το κεντρικό πρόσωπο διαχείρισης των χρημάτων.
ΕΚΤΙΝΑΣΣΟΝΤΑΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΤΑ ΥΨΗ
Θηλειά 40 δις στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα
Πόσα είναι, τελικά, τα «κόκκινα» δάνεια των ελληνικών τραπεζών; Η Blackrock μιλούσε στις τελευταίες εκθέσεις για 40 δισ, νούμερο που εκφράζει και τις επίσημες απόψεις της Τραπέζης της Ελλάδος.
Η επιδείνωση όμως του οικονομικού κλίματος από τότε, φέρνει τις εκτιμήσεις αυτές να ανεβαίνουν στα 50 δισ, σύμφωνα και με τελευταίες εκτιμήσεις τραπεζιτών.
Όμως, άλλα στοιχεία, μιλάνε για νούμερο – μαμούθ, της τάξης των 90 δισ, επί των 227 δισ στα οποία υπολογίζεται το συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων των τραπεζών.
Τα δάνεια αυτά είτε δεν αποπληρώνονται, είτε βρίσκονται ένα βήμα πριν στιγματιστούν ως μη εξυπηρετούμενα. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν ότι οι προσπάθειες που γίνονται για ρυθμίσεις δεν είναι αρκετές, αλλά και το μέτωπο εσωτερικών χρεοκοπιών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι επί της ουσίας πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με αυτό που προβάλλεται στην τρόικα.
Ο προβληματισμός εντείνεται, καθώς οι απειλές πλειστηριασμών στα ακίνητα, ιδιαίτερα μετά και τη χρονιά που διανύουμε, θα δημιουργήσουν ένα σημαντικό απόθεμα κατοικιών, το οποίο θα έχει παγιδεύσει λόγω υπερπροσφοράς, τις τιμές της αγοράς αυτής σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, όπως έχει προβλέψει και ο οίκος Fitch.
(Dim: Αντε να δουμε....)
http://www.press-time.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου