Google+ To Φανάρι : ΕΕ: Απαγόρευση φυτοφαρμάκων θανατηφόρων για τις μέλισσες

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

ΕΕ: Απαγόρευση φυτοφαρμάκων θανατηφόρων για τις μέλισσες

Ακτιβιστές έξω από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.
Ακτιβιστές έξω από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.
Τον δρόμο για τον περιορισμό της χρήσης φυτοφαρμάκων που έχουν συνδεθεί με τον θάνατο μελισσών, σύμφωνα με έρευνες, άνοιξε ψηφοφορία στην ΕΕ. Δεκαπέντε χώρες ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης των συγκεκριμένων φυτοφαρμάκων, με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κηρύξει την απαγόρευσή τους για δύο χρόνια, από την 1η Ιουλίου.

  Τα νεονικοτινοειδή, συγκεκριμένες χημικές ουσίες που περιέχονται σε κάποια φυτοφάρμακα,  πιστεύεται ότι βλάπτουν τις μέλισσες και σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η χρήση τους θα πρέπει να περιορίζεται σε καλλιέργειες που δεν ελκύουν τις μέλισσες, όπως αναφέρει το BBC.
Η Γερμανία, η οποία δεν συμμετείχε στην πρώτη ψηφοφορία στις 15 Μαρτίου, εντάχθηκε στο στρατόπεδο των οπαδών της απαγόρευσης παρά την τεράστια πίεση του γερμανικού ομίλου Bayer ο οποίος διαθέτει στην αγορά, μαζί με τον ελβετικό όμιλο Syngenta, τα φυτοφάρμακα που θα απαγορευθούν. Αντίθετα η Ιταλία, η οποία είχε ψηφίσει υπέρ της απαγόρευσης κατά την πρώτη ψηφοφορία τον Μάρτιο, πέρασε στο στρατόπεδο των αντιπάλων της, επειδή δεν της δόθηκε η δυνατότητα να χρησιμοποιεί τα φυτοφάρμακα στις καλλιέργειες πριν από την ανθοφορία, όπως έγινε γνωστό από συμμετέχοντες.
Το Βερολίνο και η Ρώμη διαθέτουν από 29 ψήφους. Εκτός από την Ιταλία, επτά χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία και η Ουγγαρία, ψήφισαν επίσης εναντίον της απαγόρευσης και τέσσερις απείχαν.
Η Επιτροπή υπολόγισε πως έχει συγκεντρώσει αρκετούς νέους υποστηρικτές στη ψηφοφορία αυτή ώστε να αποφασισθεί η απαγόρευση των τριών νεονικοτινοειδών —κλοθειανιδίνη, ιμιδακλοπρίδη και θειαμεθοξάμη— που είναι παρόντα σε φυτοφάρμακα τα οποία παράγονται από τους ομίλους Bayer (Γερμανία) και Syngenta (Ελβετία). Προτείνει να ανασταλεί η χρήση τους επί δύο χρόνια σε τέσσερις καλλιέργειες: αυτές του αραβοσίτου, της ελαιοκράμβης, του ηλιοτρόπιου και του βαμβακιού. Η απαγόρευση θα αφορά ορισμένες καλλιέργειες και ορισμένες περιόδους του χρόνου, στη διάρκεια των οποίων δραστηριοποιούνται οι μέλισσες.
Η Επιτροπή βασίσθηκε σε μια πολύ αρνητική γνωμοδότηση που εκδόθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).
Πηγές: BBC, ΑΜΠΕ
Ελευθεροτυπία  

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου