Google+ To Φανάρι : Οι γκρίζες ζώνες της ρύθμισης!

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Οι γκρίζες ζώνες της ρύθμισης!

Με καταιγιστικό ρυθμό αυξάνονται κάθε μήνα τα ληξιπρόθεσμα χρέη των πολιτών προς την εφορία! Οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές «φούσκωσαν» κατά περίπου 800.000.000 ευρώ μέσα στον περασμένο Μάρτιο. Το πρώτο τρίμηνο του 2013 δημιουργήθηκαν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές 2,178 δισ. ευρώ, καθώς οι πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν εγκαίρως τους απανωτούς φόρους και τα χαράτσια!


Τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο (μαζί με τα χρέη που δημιουργήθηκαν και τα παλιότερα χρόνια) εκτοξεύτηκαν στα 57,2 δισ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις περιορίστηκαν στα 746.000.000 ευρώ!

Σημειώνεται ότι οι νέες οφειλές ύψους 2,178 δισ. ευρώ δεν μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση «ναρκοπέδιο» των 48 δόσεων, αλλά μόνο στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις, που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο «σκούπα», κρύβουν «γκρίζες ζώνες» για τους φορολογουμένους.

Συγκεκριμένα:

-Το Δημόσιο μπορεί να κάνει κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και να προβαίνει σε συμψηφισμό των χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη κατά του Δημοσίου, ακόμη και μετά τη συμμόρφωση του οφειλέτη στη ρύθμιση.
-Κάθε οφειλή που υπάγεται στη ρύθμιση επιβαρύνεται με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, οι οποίες υπολογίζονται με ετήσιο επιτόκιο 8,75%.
-Η πρώτη δόση της ρύθμισης πρέπει να καταβληθεί μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την ημέρα υποβολής της αίτησης.
-Η καθυστέρηση πληρωμής μίας δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με προσαύξηση 15%.
-Εφόσον ο οφειλέτης τεθεί εκτός ρύθμισης, υποχρεούται να καταβάλει ολόκληρο το υπόλοιπο της οφειλής.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έως την 31.12.2012 μπορούν να ρυθμίζονται έως και σε 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις και να καταβάλλονται με απαλλαγή από τις προσαυξήσεις εως 50%, ανάλογα με τον χρόνο εξόφλησής τους

Κατ’ εξαίρεση, τα φυσικά πρόσωπα με χρέη έως 5.000 ευρώ έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς την εφορία σε περισσότερες από 48 μηνιαίες δόσεις, ανάλογα με τα εισοδήματά τους, αλλά χωρίς το ευεργέτημα της απαλλαγής από ένα μέρος των προσαυξήσεων. Για ποσό οφειλής άνω των 5.000 ευρώ, απαιτείται η προσκόμιση στοιχείων που αποδεικνύουν ότι ο οφειλέτης δεν δύναται να αποπληρώσει την οφειλή του, αλλά μπορεί να ανταποκριθεί σε συγκεκριμένο πρόγραμμα δόσεων.

Η πάγια ρύθμιση για τα χρέη του 2013 προβλέπει την καταβολή των χρεών σε έως 12 δόσεις και σε «έκτακτη αιτία» έως 24. Χρέη έως 200 ευρώ τα οποία έχουν δημιουργηθεί έως το 1993 παραγράφονται, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν δημιουργηθεί καινούργια.


Στέλιος Κράλογλου
δημοκρατία 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου