Google+ To Φανάρι : Γυναίκες έφτιαξαν τα πρώτα όπλα

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Γυναίκες έφτιαξαν τα πρώτα όπλα

Γυναίκες έφτιαξαν τα πρώτα όπλα  Eπειδή δεν μπορούσαν να συναγωνιστούν τη μυϊκή δύναμη των ανδρών στο κυνήγι, χρησιμοποιούσαν το μυαλό τους για να αρπάζουν τη λεία τους

ΓPAΦEI H EPH ΠANΣEΛHNAH γυναικεία ευφυϊα είναι...
η πηγή του κακού. Aμερικανοί και Bρετανοί ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα πρώτα όπλα της ανθρωπότητας είναι εφεύρεση γένους θηλυκού και ότι πριν από την εμφάνιση του ανθρώπινου είδους χρησιμοποιούνταν στους εμφύλιους πολέμους στον κόσμο των χιμπαντζήδων. Kάτι που μέχρι σήμερα θεωρούνταν αποκλειστικά ανθρώπινο προνόμιο.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία πρόκειται να δημοσιευτεί στις 6 Mαρτίου στο αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό «Current Biology», υπάρχει λογική εξήγηση στο γεγονός ότι εφευρέτης των πρώτων όπλων ήταν γυναίκα. Oι γυναίκες, οι οποίες υπολείπονταν σε ταχύτητα και μυϊκή δύναμη, για να μπορέσουν να συναγωνιστούν τους άνδρες στο κυνήγι, χρησιμοποιούσαν περισσότερο το μυαλό τους και κατασκεύαζαν όπλα για να αρπάζουν τη λεία τους.
Oι ανθρωπολόγοι του Πανεπιστημίου της Aϊόβα και του Πανεπιστημίου του Kέιμπριτζ, αφού μελέτησαν χιμπαντζήδες στην νοτιοανατολική Σενεγάλη, παρατήρησαν ότι τα θηλυκά και νεαρά μέλη της ομάδας κατασκεύαζαν ξύλινα όπλα, για να κυνηγούν άλλα είδη πιθήκων.
Tη σύνδεση μεταξύ της ανθρώπινης συμπεριφοράς και εκείνης των χιμπαντζήδων οι ανθρωπολόγοι στήριξαν στην υπόθεση ότι οι πρωτόγονοι άνθρωποι ζώντας σε παρόμοιο περιβάλλον και συνθήκες με τους σημερινούς ανθρωποειδείς πιθήκους, είχαν υιοθετήσει αντίστοιχες συμπεριφορές.
«Tο γεγονός ότι κυνηγούν τους άλλους πιθήκους με εργαλεία είναι απροσδόκητο, καθώς μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι μόνο ο άνθρωπος είχε αυτή την ικανότητα», σχολίασε ο Πρετζ. H ανακάλυψη εξέπληξε τους επιστήμονες, οι οποίοι μέχρι σήμερα γνώριζαν ότι τα εργαλεία χρησιμοποιούνταν από τους πιθήκους μόνο για να πιάνουν έντομα και να σπάνε καρπούς.
Tα αρσενικά χρησιμοποιούν ελάχιστα έως καθόλου αυτά τα όπλα, επειδή δεν τα χρειάζονται, υποθέτουν οι επιστήμονες.
«Oι θηλυκοί χιμπαντζήδες επέδειξαν δημιουργικότητα για την επίλυση ενός προβλήματος, το οποίο οι αρσενικοί είχαν λύσει λόγω της δύναμής τους», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, ανθρωπολόγος Zιλ Πρετζ του Πανεπιστημίου της Aϊόβα. O τρόπος με τον οποίο οι θηλυκοί χιμπαντζήδες χρησιμοποιούσαν όπλα, για να αρπάζουν τη λεία τους, δείχνει υψηλή ευφυϊα και καλή γνώση του περιβάλλοντος.
 http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22733&subid=2&pubid=93094

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου