Google+ To Φανάρι : Διπλό άδειασμα σε Στουρνάρα από την τρόικα

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Διπλό άδειασμα σε Στουρνάρα από την τρόικα

Διπλό άδειασμα υπέστη ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας από τον «σκληρό» της τρόικας, τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν. Οπως είπε ο δεύτερος στην κοινή εκδήλωση του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η μείωση των φόρων (ΕΦΚ στα καύσιμα, ΦΠΑ στην εστίαση και του φόρου μεταβίβασης ακινήτων) μπορεί να προχωρήσει εφόσον υπάρξουν ισοδύναμα μέτρα. Από την άλλη, ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα έλεγε ότι στην επόμενη επίσκεψη θα τεθεί το θέμα της μείωσης των προαναφερόμενων φόρων.


Επίσης, ο Πολ Τόμσεν άδειασε για τα καλά τον Γιάννη Στουρνάρα και στο θέμα της συγχώνευσης της Εθνικής με τη Εurobank, λέγοντας ότι η τρόικα ήταν από την αρχή κατά της συγκεκριμένης ενέργειας.

Μιλώντας σε Ελληνες ανταποκριτές και δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον (στο περιθώριο του ετήσιου συνεδρίου του ΔΝΤ) ο Π. Τόμσεν υποστήριξε ότι για να επιτραπούν οι μειώσεις φόρων που ζητεί η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να υπάρξει «υπεραπόδοση» στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού. Πρόσθεσε δε: «Υπάρχει μια σαφής και πολύ ισχυρή και ξεκάθαρη συμφωνία ότι πρέπει να τηρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και σε μεγάλο βαθμό, λόγω της σημασίας της έκθεσης βιωσιμότητας χρέους. Αυτό εγείρει το ερώτημα πόσο μεγάλα δημοσιονομικά περιθώρια υπάρχουν για μείωση φόρων και αύξηση δαπανών».

Οι επικρίσεις του κ. Τόμσεν για την Ελλάδα δεν σταμάτησαν στους φόρους. Στη συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον άφησε ευθέως να εννοηθεί ότι η τρόικα θα ανοίξει το θέμα της απόδοσης των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «Η φορολογική διοίκηση δεν είναι ικανοποιητική. Οι πλούσιοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες χρειάζεται πολύ απλά να πληρώσουν περισσότερους φόρους»

Πάντως, κύκλοι από το υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο, οπότε και θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας, θα έχουν προσδιοριστεί οι πηγές που θα καλύψουν το κενό εσόδων που θα αφήσει στα κρατικά ταμεία η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση, στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και στον φόρο μεταβίβασης ακινήτων.
dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου