Google+ To Φανάρι : Οργιο φοροδιαφυγής από φίλο της Μέρκελ!

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Οργιο φοροδιαφυγής από φίλο της Μέρκελ!

Ο διαιτητής με το τριπλό εμφατικό σφύριγμά του είχε μόλις σημάνει το τέλος του σαββατιάτικου αγώνα ανάμεσα στην Μπάγερν Μονάχου και στο Ανόβερο, και οι οπαδοί της Μπάγερν φωνάζοντας συνθήματα παρότρυναν την ομάδα τους να κάνει «το νικηφόρο καθήκον της» και στα μέσα της εβδομάδας, παίζοντας στον ημιτελικό του Champions League με την ικανότατη Μπαρτσελόνα του Λιονέλ Μέσι.
Το σκορ (ο αγώνας -για την ιστορία- έληξε 6-1 υπέρ της Μπάγερν) στον φωτεινό πίνακα επισκίαζε μία μυστηριώδης (;) απουσία από τον πάγκο της ομάδας. Για πρώτη φορά ο πρόεδρος της Μπάγερν Μονάχου, Ούλι Χένες, έλειπε από τη «φυσική του θέση», από τον πάγκο της ομάδας, προκαλώντας ποικίλα σχόλια.

Ανθρωπος-μύθος στη χώρα του, o Χένες κατάφερε να κερδίσει όλα αυτά τα χρόνια, δραστηριοποιούμενος τόσο στον χώρο του ποδοσφαίρου όσο και του επιχειρείν, το παρατσούκλι «ο Απόστολος της Ηθικής».

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, κατάφερε να κερδίσει κι έναν αξιοσέβαστο τραπεζικό λογαριασμό εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στην Ελβετία, τον οποίο διατηρούσε κρυφό προκειμένου να γλιτώνει τα «πάρε-δώσε» με την εφορία.

Ηδη, από τον περασμένο Ιανουάριο το «Stern» έγραφε ότι «κορυφαίος εκπρόσωπος της Bundesliga» διατηρούσε τραπεζικό λογαριασμό με τριψήφιο αριθμό εκατομμυρίων, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για ένα ποσό της τάξης των 650.000.000 ευρώ. Προχθές το θέμα επανήλθε στη δημοσιότητα μέσω ρεπορτάζ του περιοδικού «Focus» και μίας εφημερίδας του Μονάχου. Εκεί επιβεβαιώνεται ότι ο Ούλι Χένες όντως διατηρούσε τραπεζικό λογαριασμό ύψους «μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ» στην Ελβετία, αλλά και ότι ο 61χρονος πρώην ποδοσφαιριστής τον περασμένο Ιανουάριο είχε παραδεχτεί την ύπαρξή του, κάνοντας μάλιστα μία... αυτομήνυση (διαδικασία που ακολουθούν πολλοί φοροφυγάδες στη Γερμανία προκειμένου να εξασφαλίσουν την επιείκεια των φορολογικών μηχανισμών). Αναλυτές πάντως σχολίαζαν ότι ο Χένες προέβη στη διαδικασία της αυτομήνυσης ώστε να μην αποκαλυφθεί η ιστορία του και τιμωρηθεί παραδειγματικά.

Επισήμως, αν και οι γερμανικές Αρχές αρνήθηκαν να αποκαλύψουν το ακριβές ποσό των χρημάτων, σύμφωνα με την «Bild», ο Χένες έχει ήδη πληρώσει περίπου 6.000.000 ευρώ για μη καταβεβλημένους φόρους. Ο επικεφαλής της Ενωσης των Γερμανών φορολογουμένων Τόμας Εγκεντάλερ, από την πλευρά του, εκτιμούσε με βάση το ποσό αυτό ότι ο πρόεδρος της Μπάγερν Μονάχου, ο οποίος έχει παράλληλα και μια ακμάζουσα εταιρία παραγωγής αλλαντικών, τη Howe, έβγαλε από τόκους κέρδη τουλάχιστον 10.000.000 ευρώ από τις καταθέσεις του στην Ελβετία.

Ο Χένες ήθελε να τακτοποιήσει την κατάστασή του στο πλαίσιο μιας συμφωνίας διπλής φορολογίας που διαπραγματεύονταν πέρυσι η Ελβετία και η Γερμανία, η οποία θα του επέτρεπε να γλιτώσει από τις κατηγορίες καταβάλλοντας ένα σχετικά μικρό πρόστιμο, όμως η αντιπολίτευση «τορπίλισε» το συγκεκριμένο μέτρο.

Οσο για τον Σόιμπλε; Ερωτηθείς χθες από την «Die Welt», δήλωσε με τον γνωστό υπερφίαλο τρόπο του: «Δεν γνωρίζω τίποτε για το θέμα Χένες. Κάθε σχόλιο από τη δική μου πλευρά θα ήταν λάθος. Αντίθετα, χαίρομαι για την νίκη της Μπάγερν Μονάχου το περασμένο Σάββατο»!


Γιώργος Τραπεζιώτης
dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου