Google+ To Φανάρι : Τι συμβαίνει με την Εθνική

Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Τι συμβαίνει με την Εθνική

Στις αιτιάσεις της τρόικας (με τις ανομολόγητες στοχεύσεις) φαίνεται να κολλάει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, η συγχώνευση Εθνικής – Εurobank, απειλώντας με κατάρρευση τη μεγαλύτερη τραπεζική συμφωνία της μεταπολίτευσης.

Οι δανειστές πιέζουν να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση έως το τέλος Απριλίου, υπονοώντας ότι κάθε τράπεζα που θα παραβιάσει αυτήν την ημερομηνία θα καταλήξει στα χέρια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Με τα ισχύοντα δεδομένα, αυτή η προθεσμία είναι πρακτικά δύσκολο να τηρηθεί, καθώς το χρονοδιάγραμμα που έχει δρομολογηθεί οδηγεί έως τον Μάιο ή τις αρχές Ιουνίου.

Η τρόικα, κατά πληροφορίες, εγείρει (όψιμα) θέμα και για το ύψος του ενεργητικού της νέας τράπεζας, το οποίο θα ανέρχεται στα 170 δισ. ευρώ και το οποίο θα ισούται σχεδόν με το ελληνικό ΑΕΠ. Μια τέτοια εξέλιξη, κατά την τρόικα -που χρησιμοποιεί ως δικαιολογία το προηγούμενο της Κύπρου-, καθιστά το νέο σχήμα εξαιρετικά δυσκίνητο.

Οι απορίες για τις πραγματικές σκοπιμότητες που υποκρύπτει αυτή η τακτική της τρόικας ενισχύονται από το γεγονός ότι όλες οι σχετικές παράμετροι με την ανακεφαλαιοποίηση ήταν γνωστές από τον Οκτώβριο, όταν η Εθνική Τράπεζα κατέθεσε την πρόταση συγχώνευσής της με τη Eurobank.

Αν και οι τροϊκανοί αποφεύγουν επιμελώς να ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις τους, έγκυροι αναλυτές κάνουν λόγο για προσχηματικές αιτιάσεις από πλευράς των δανειστών, πίσω από τις οποίες υπάρχουν σχέδια μελλοντικής πώλησης της νέας τράπεζας σε ξένους. Μάλιστα, λέγεται ότι προς την κατεύθυνση αυτή έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον καναδικά κεφάλαια αλλά και η Deutsche Bank, ώστε η Εθνική Τράπεζα να βρεθεί τελικά υπό γερμανικό έλεγχο και να μετατραπεί σε «θυγατρική» του Βερολίνου. Πέραν τούτου, σε κάθε περίπτωση, ένας αφελληνισμός της Εθνικής θα ήταν μεσοπρόθεσμα σοβαρό πρόβλημα για την ανάπτυξη στη χώρα μας.

Πάντως, χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το θέμα που έχει δημιουργηθεί, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν έχω πληροφορηθεί καμία αντίδραση». Ταυτόχρονα υπογράμμισε με νόημα:

«Ολες οι εγκρίσεις έχουν δοθεί από όλους τους θεσμικούς παράγοντες της Ελλάδας και του εξωτερικού» και πρόσθεσε ότι οι διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης και συγχώνευσης προχωρούν κανονικά. «Εγώ και οι συνεργάτες μου κινούμαστε μέσα στο θεσμικό πλαίσιο που είναι απαραίτητο για να υλοποιήσουμε και την ανακεφαλαιοποίηση και τη συγχώνευση» τόνισε ο κ. Τουρκολιάς.

Η κυβέρνηση επιχειρεί γενικότερα από το Σαββατοκύριακο να δώσει ώθηση στις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Και η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) έχει στείλει επιστολή στις λεγόμενες συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς), με την οποία καλεί τις διοικήσεις να έχουν προχωρήσει έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας στη σύγκληση των γενικών τους συνελεύσεων, ώστε να αποφασίσουν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.

Οι κινήσεις Ταμβακάκη

Οι «πονοκέφαλοι» των μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων δημιουργούν, τουλάχιστον στα χαρτιά, χώρο για τη δράση μικρότερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Αυτό προκύπτει από την κινητικότητα που επιδεικνύει το πρώην επιτελικό στέλεχος της Εθνικής και του ομίλου Λάτση Απ. Ταμβακάκης, ο οποίος προσπαθεί να αποκτήσει την άδεια της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος (IBG). Ο κ. Ταμβακάκης επιχείρησε, χωρίς αποτέλεσμα, να εξαγοράσει τη Millennium Bank, η οποία καταλήγει στην Τράπεζα Πειραιώς. Τώρα το σχήμα που εκπροσωπεί φαίνεται ότι επιδιώκει να αγοράσει σειρά δραστηριοτήτων της Λαϊκής Τράπεζας που δεν πέρασαν στην Πειραιώς.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

πηγη 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου