Google+ To Φανάρι : Βροχή από τροπολογίες και 168 «ναι»

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Βροχή από τροπολογίες και 168 «ναι»

Σε κλίμα απόλυτου ευτελισμού των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, με αλλεπάλληλες τροπολογίες και με τον εξωκοινοβουλευτικό υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να ξεπερνά κάθε όριο και να αλλάζει πάνω από 10 φορές το νομοσχέδιο, ψηφίστηκε χθες τα μεσάνυχτα στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για τις επόμενες δόσεις.


Υπέρ του πολυνομοσχεδίου ψήφισαν 168 βουλευτές, με την παράσταση να κλέβουν οι ανεξάρτητοι Κώστας Μαρκόπουλος και Θεόδωρος Σολδάτος, οι οποίοι είχαν διαγραφεί στο παρελθόν από τη νέα Δημοκρατία και φαίνεται ότι εντάσσονται για τα καλά στην κυβερνητική πλειοψηφία. Δεν ήταν λίγοι μάλιστα αυτοί που θεώρησαν τη χθεσινή θετική τους ψήφο ως το ότι μπήκαν στην τελική ευθεία για την επιστροφή τους στο «γαλάζιο» στρατόπεδο. Το σενάριο επέτεινε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος, ερωτηθείς από κοινοβουλευτικούς συντάκτες αν πλέον θα πάρει πίσω στο κόμμα τους δύο βουλευτές, απάντησε με νόημα «οψόμεθα. Το ότι ψήφισαν “ναι” κάτι δείχνει πάντως». Από την άλλη, κατά του νομοσχεδίου ψήφισαν 123 βουλευτές. Εκεί αίσθηση προκάλεσε η πρώτη διαφοροποίηση από τη μνημονιακή γραμμή του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος μαζί με τον συνοδοιπόρο του στη Νέα Ελλάδα Χρήστο Αηδόνη ψήφισαν «όχι», ενώ μόνο ένας, ο ανεξάρτητος Μάρκος Μπόλαρης, ψήφισε «παρών».

Οπως προαναφέραμε, η Βουλή έζησε για ακόμα μια φορά μαύρη νύχτα όσον αφορά τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν. Με τους περισσότερους βουλευτές λόγω του κατεπείγοντος να βρίσκονται στο σκοτάδι γύρω από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, ο υπουργός Οικονομικών κατέθεσε περισσότερες από 20 σελίδες με αλλαγές, ενώ άλλοι υπουργοί με τοποθετήσεις δευτερολέπτων γνωστοποιούσαν ότι κάνουν αποδεκτές βουλευτικές τροπολογίες, το περιεχόμενο των οποίων δεν γνώριζε σχεδόν κανείς. Συνετέλεσαν έτσι άπαντες στην πλήρη υποβάθμιση του κύρους και της νομοθετικής λειτουργίας του Κοινοβουλίου, αφού οι περισσότεροι δεν είχαν ιδέα για το τι υπερψηφίζουν ή καταψηφίζουν.

Η χθεσινοβραδινή συζήτηση στην Ολομέλεια πάντως στάθηκε αρκετή για να αναδείξει και τον εμφύλιο στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αλλά και το πάθος του Ευάγγελου Βενιζέλου για εξουσία. Το γεγονός ότι ο Γιάννης Στουρνάρας θεώρησε σχεδόν «αγγαρεία» την αποδοχή της τροπολογίας ΠΑΣΟΚ για την ανάσχεση της ανεργίας, ο κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του, αποτυπώνοντας με τον πιο παραστατικό τρόπο το κλίμα στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης: «Το ΠΑΣΟΚ δεν ζητάει χάρες. Δεν θέλουμε χάρες, αλλά εφαρμογή πολιτικών. Η κυβέρνηση υπάρχει γιατί στηρίζεται από τα κόμματα. Το ΠΑΣΟΚ δεν εκβιάζει» είπε ο κ. Βενιζέλος.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε και η κοκορομαχία μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Αντώνη Μανιτάκη για τις απολύσεις στο Δημόσιο. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας ακούσει τον Γιάννη Στουρνάρα να λέει ότι «οι προφήτες της καταστροφής διαψεύστηκαν», έριξε τα βέλη του στην κυβερνητική πολιτική λέγοντας: «Θα έχετε πλεονάσματα με αίμα, δάκρυα και υποκρισία. Θα έχετε πλεονάσματα σαν κι εκείνα της Ρουμανίας του Τσαουσέσκου και της Χιλής του Πινοσέτ». Δεν δίστασε μάλιστα να παρομοιάσει τη ΔΗΜ.ΑΡ. με τον ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη. Ο κ. Τσίπρας έκανε προσωπική επίθεση στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, χαρακτηρίζοντάς τον «εκλεκτό πολιτικό προσωπικό της τρόικας» και λέγοντας ότι ξέχασε τα χρόνια που αρθρογραφούσε κατά των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων.

Ο κ. Μανιτάκης απάντησε σε υψηλούς τόνους λέγοντας ότι «εγώ σέβομαι έμπρακτα το Σύνταγμα με γνώση και αγώνες. Το σεβόμαστε καλύτερα από εσάς γιατί δεν ευτελίζουμε τη διαδικασία με αστήριχτες δικαιολογίες που γίνονται για μικροπολιτικούς λόγους. Τιμούμε το Σύνταγμα γιατί δεν το κάνουμε ευτελές εργαλείο κομματικών επιδιώξεων».

Οσο η συνεδρίαση πάντως πλησίαζε προς το τέλος τόσο πλησίαζε και στο μπάχαλο. Χωρίς κανένας να καταλάβει γιατί, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης άφησε υπονοούμενα κατά του Π. Κουρουμπλή του ΣΥΡΙΖΑ ότι το 2004 έμεινε εκτός ψηφοδελτίων ΠΑΣΟΚ επειδή είχε υπογράψει την τροπολογία Πάχτα για το «Πόρτο Καρράς» (το αναίρεσε λίγο αργότερα), αναγκάζοντας τη Βουλή να ασχολείται επί δέκα λεπτά με αυτό το θέμα. Λίγο νωρίτερα η Βουλή είχε βιώσει ακόμα ένα ευτράπελο, με τον Πάνο Καμμένο να εγκαταλείπει το βήμα πριν καν φτάσει στο μισό της ομιλίας του διαμαρτυρόμενος για κάποια χαρτιά που του κουνούσε από τα βουλευτικά έδρανα ο αδωνις Γεωργιάδης.


Γιώργος Λυκουρέντζος
dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου