Google+ To Φανάρι : Οφθαλμαπάτες και πώς βλέπουμε.....

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Οφθαλμαπάτες και πώς βλέπουμε.....

19
Ο Ιμπν Αλχαζάν (965 – 1039) ήταν διάσημος Άραβας γιατρός Αιγυπτιακής καταγωγής ο οποίος έγραψε πολλά συγγράμματα γύρω απο την Οπτική. Σ αυτόν αποδίδεται η θεωρία της σύγκρισης των μεγεθών την οποία  διατύπωσε γύρω στο έτος 1000 μ.Χ. και συνίσταται στο γεγονός πως η αντίληψή μας για το μέγεθος ενός αντικειμένου είναι ανάλογη με την αντίληψή μας για το μέγεθος αντικειμένων που βρίσκονται γύρω του. Οι παρακάτω οφθαλμαπάτες θα σας κάνουν να «μην πιστεύετε στα μάτια σας»!

01
Μια εντελώς παράξενη καρέκλα
_______
09
ένας κύβος που επιπλέει?
_______
11
προς τα που γυρίζει ο τροχός?
_______
15b
Καλύψτε τη μέση του διαδρόμου και η ταχύτητα θ ανέβει καλύψτε τα άκρα και θα επιβραδύνει
_______
19
Καπνίζετε? μάλλον γι αυτό δεν τα βλέπετε ίσια!
_______
tumblr_mhhkzdiv621qhnszoo1_400
πραγματικός πονοκέφαλος για τον εγκέφαλο
____
 ΚΕΚΛΙΜΕΝΟΙ ΠΥΡΓΟΙ

Αν και οι παραπάνω δύο φωτογραφίες του Πύργου της Πίζας είναι πανομοιότυπες, εντούτοις ο πύργος στα δεξιά φαίνεται να έχει μεγαλύτερη κλίση από τον πύργο στα αριστερά. Αυτή η οφθαλμαπάτη που δημιουργήθηκε από τον Frederick Kingdom στο Πανεπιστήμιο McGill του Μόντρεαλ, λειτουργεί επειδή τα μάτια μας και ο εγκέφαλος μας  θεωρούν τις δύο φωτογραφίες σαν να είσαι κομμάτι μιας ενιαίας σκηνής. Εάν οι δύο πύργοι ήταν πράγματι ο ένας δίπλα στον άλλο και είχαν την ίδια γωνία κλίσης, θα εμφανίζονταν σαν να συγκλίνουν. Έτσι, όταν βλέπουμε δύο πύργους που είναι παράλληλοι, υποθέτουμε ότι πρέπει να αποκλίνουν καθώς ανεβαίνουν, και έτσι δημιουργούν την ψευδαίσθηση.

_____

ΘΑΤΣΕΡ



 Η ανάποδη φωτογραφία ία της πρώην πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ φαίνεται απολύτως φυσιολογική. Ωστόσο, αν περιστρέψτε την φωτογραφία θα δημιουργηθεί μια αποκρουστική εικόνα. Η παράξενη όψη οφείλεται στα παραμορφωμένα μάτια και στόμα. Αλλά γιατί δεν τα παρατηρούμε  όταν η φωτογραφία είναι ανάποδα;
Υπάρχουν συγκεκριμένα μέρη του εγκεφάλου σας αφιερωμένα στην αντίληψη και την κατανόηση. Επειδή δεν συναντούμε ανάποδα πρόσωπα, αυτά τα μέρη του εγκεφάλου μας λειτουργούν καλύτερα με όρθια πρόσωπα. Όταν βλέπουμε ένα ανάποδο πρόσωπο, το μυαλό μας είναι σε θέση να προσδιορίσει τα διαφορετικά μέρη του προσώπου, όπως τα μάτια και το στόμα, αλλά αδυνατεί να αντιληφθεί τη σχέση μεταξύ τους. Ως εκ τούτου δεν αντιλαμβανόμαστε το παραμορφωμένο πρόσωπο.

_____

ΤΡΑΠΕΖΙΑ


Σε αυτή τη κλασική οφθαλμαπάτη που δημιουργήθηκε από τον ψυχολόγο Roger Shepard στο Stanford University, παρατηρούμε δύο τραπέζια με εντελώς διαφορετικά σχήματα. Όμως στην πραγματικότητα είναι πανομοιότυπα!
Η οφθαλμαπάτη λειτουργεί για δύο λόγους. Κατ” αρχάς, οι κάθετες γραμμές  φαίνονται σχετικά μεγαλύτερες, ενώ τις οριζόντιες γραμμές τις  αντιλαμβανόμαστε σχετικά μικρότερες. Επίσης, τα πόδια των πάγκων δίνουν μια αίσθηση βάθους, με αποτέλεσμα το πίσω μέρος του τραπεζιού στα αριστερά  να φαίνεται πολύ μακρύτερο σε σχέση με το πίσω μέρος του τραπεζιού στα δεξιά. Το αποτέλεσμα είναι ο εγκέφαλός μας να δημιουργεί διαφορετική αντίληψή για τα τραπέζια, κάνοντας το αριστερό να  φαίνεται εντελώς διαφορετικό από αυτό στο δεξιά.

Τα δύο παρακάτω κουτιά έχουν ίδιο χρώμα !
Βάλτε το δάχτυλο σας στην μέση της εικόνας, και θα το διαπιστώστε.
___

Τα παγώνια στην παρακάτω εικόνα έχουν το ίδιο χρώμα !

Αν δεν το πιστεύετε δείτε την παρακάτω εικόνα, από την οποία έχει αφαιρεθεί το φόντο.
.



1. Εστιάστε στην κόκκινη κουκίδα στη μύτη της κοπέλας για 30 δευτερόλεπτα.
2. Γυρίστε το βλέμμα σας σε μια κενή επιφάνεια (πχ στο ταβάνι του δωματίου σας ή σε κάποιον κενό τοίχο).
3. Αρχίστε να ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας γρήγορα και συνεχόμενα.


Τύχη ή προμελετημένο, πάντως   η κοπέλα δείχνει να χάνεται στο τοπίο.


«Το φιλί» είναι ο τίτλος του παρακάτω σκίτσου που έγινε το 1928, αλλά το ερώτημα είναι ποιος το δίνει σε ποιον …

Κοιτάξτε το μικρό λευκό στίγμα που βρίσκεται στο κέντρο του δαχτυλιδιού. Αρχικά, το δαχτυλίδι είναι ακίνητο και όπως θα δείτε  οι κουκίδες αλλάζουνχρώμα. Όταν ο δακτύλιος αρχίζει να περιστρέφεται, οι κουκίδες φαίνονται σαν να έχουν συνεχώς το ίδο χρώμα. Όμως στην πραγματικότητα το χρώμα αλλάζει διαρκώς!


Είναι γνωστό ότι τα πρόσωπα είναι πιο δύσκολο να αναγνωριστούν όταν είναι ανάποδα, και ότι μερικές φορές μπορεί να παρερμηνεύσουμε τις εκφράσεις ενός προσώπου που είναι ανάποδα.
Συγκρίνετε το  πρόσωπο στα αριστερά της εικόνας, με το πρόσωπο σε όρθια θέση στα δεξιά. Στην ανάποδη έκδοση  του φαίνεται πολύ λεπτότερο. Φυσικά, οι δύο εικόνες είναι ίδιες.

Μετακινήστε τα μάτια σας γύρω από τις δύο ακίνητες  κόκκινες καρδιές που είναι σε μπλε φόντο. Η θολή καρδιά μοιάζει σαν να ταλαντεύεται, ενώ η έντονη καρδιά παραμένει ακίνητη…

Κοιτάξτε την πράσινη κουκκίδα που αναβοσβήνει. Κάποια στιγμή οι κίτρινες κουκίδες θα εξαφανιστούν!
__________
 Η κοπέλα στην εικόνα κοιτάζει αριστερά ή δεξιά ; …
__________
To τούνελ φαίνεται σαν να κινείται …..
__________
Φαντάζει αδύνατο αυτό που κάνει, αλλά μας ξεγελάνε τα μάτια μας.


antikleidi

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου