Google+ To Φανάρι : Στοιχεία σοκ για την μετανάστευση στην Ελλάδα

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Στοιχεία σοκ για την μετανάστευση στην Ελλάδα

Στις πρώτες θέσεις της ευρωπαϊκής λίστας των χωρών με τη μεγαλύτερη αναλογία πληθυσμού προς μετανάστες βρίσκεται η Ελλάδα. Συγκεκριμένα η εν λόγω αναλογία για τη χώρα μας είναι στο 12-15%.
Αποκαλυπτικά ήταν τα στοιχεία που παρουσίασε στο διήμερο συνέδριο με θέμα «Ο μετέωρος βηματισμός της μεταναστευτικής πολιτικής στην Ελλάδα της κρίσης» ο γενικός γραμματέας ....
Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του υπουργείου Εσωτερικών, επίκουρος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής, Άγγελος Συρίγος.
Ο κ. Συρίγος, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία σχετικά με τον ακριβή αριθμό των μεταναστών, που ζουν στην Ελλάδα. Όπως είπε, υπολογίζεται ότι οι νόμιμοι μετανάστες ανέρχονται σε 550.000, ενώ «ο αριθμός των παράνομων μεταναστών είναι τουλάχιστον τόσος αν όχι μεγαλύτερος». Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, οι αριθμοί αυτοί κατατάσσουν την Ελλάδα στις πρώτες χώρες της Ευρώπης σε αναλογία πληθυσμού προς μετανάστες 12-15%. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν το σοβαρότατο πρόβλημα ως προς την κοινωνική πλευρά του θέματος, επισήμανε ο κ. Συρίγος, προσθέτοντας πως είναι προφανές ότι οι μετανάστες δεν ρέπουν προς το έγκλημα, αλλά οι συνθήκες (απουσία εγγράφων, άθλιες συνθήκες διαβίωσης, μαύρη εργασία, αδυναμία κάλυψης βασικών αναγκών) μπορούν να οδηγήσουν κάποιον στο έγκλημα.
«Η πραγματικότητα είναι ότι 67% των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές είναι αλλοδαποί (φυλακισμένοι – προφυλακισμένοι)» είπε ο κ. Συρίγος, συμπληρώνοντας ότι «αλλάζοντας τις διαδικασίες για τη νόμιμη μετανάστευση, απλοποιώντας τις, κάνοντας πιο εφικτή την άδεια «επί μακρόν διαμένοντος» θα μπορέσουμε να πετύχουμε λίγο περισσότερο στο θέμα της κοινωνικής συσσωματώσεως των μεταναστών στην Ελλάδα, της κοινωνικής συνοχής». Στο θέμα αυτό, η μόνη επιτυχημένη πολιτική που έχει εφαρμόσει το ελληνικό κράτος μέχρι σήμερα, είναι σύμφωνα με τον κ. Συρίγο «δια των σχολείων, όπου τα παιδάκια μπορούν να μπουν στο σχολείο και να παρακολουθούν μαθήματα».
Στο μεταξύ νέα νομοθετική ρύθμιση για την χορήγηση ασύλου προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών. Για το θέμα μίλησε στο ίδιο συνέδριο εκ μέρους της κυβέρνησης οκ. Χαράλμπος Αθανασίου, ο οποίος επεξεργάζεται και το όλο σχέδιο. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών ο  νέος νόμος θα ρυθμίζει όλα τα ζητήματα, «για την απονομή ιθαγένειας, αλλά και για τους επί μακρόν διαμένοντες μετανάστες, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να μη συσσωρεύονται οι υποθέσεις στις κατά τόπους υπηρεσίες». Ειδικότερα, για την απονομή της ιθαγένειας, είπε ότι «χρειάζεται εξορθολογισμός των τυπικών και ουσιαστικών προϋποθέσεων» και ότι «αναβαθμίζεται από τυπική διοικητική πράξη σε λειτουργία ποιοτικής και συνειδητής πράξης ένταξης στο κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο της ελληνικής δημοκρατίας».
Το νέο πλαίσιο, όπως εξήγησε ο κ. Αθανασίου, θα πάρει την τελική μορφή μετά τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αφού τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, έχει την έγκριση των αρχηγών της συγκυβέρνησης και ελεγχθεί από όλα τα κόμματα της Βουλής. Θα στηρίζεται «σε ορισμένες θεμελιώδεις αρχές, όπως στον σεβασμό των θεμελιωδών διατάξεων του Συντάγματος της Ελλάδας, στη διακρίβωση του γνήσιου δεσμού του ενδιαφερομένου αλλοδαπού να πολιτογραφηθεί προς την ελληνική δημοκρατία, στον εξορθολογισμό του απαιτούμενου χρόνου μόνιμης και νόμιμης παραμονής στην επικράτεια της χώρας, στην εξατομίκευση της κρίσης για την απόκτηση της ιθαγένειας, και στη μέριμνα για τους ομογενείς».
«Αλλάζει η φιλοσοφία. Μέχρι τώρα δινόταν με την ελπίδα κάποιος να ενσωματωθεί στη χώρα. Τώρα θα απονέμεται στους αλλοδαπούς που έχουν ενταχθεί ως επιβράβευση της προσπάθειάς τους» υπογράμμισε ο κ. Αθανασίου.
Στο ίδιο συνέδριο μίλησε και ο επικεφαλής αντιπολίτευσης Περιφέρειας Αττικής, Βασίλης Κικίλιας, με θέμα τη μετανάστευση και τη δημόσια υγεία.  Ο βουλευτής Α’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, έκανε λόγο για «υγειονομική βόμβα στα σπάργανα αν δεν έχει ήδη απασφαλίσει». Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι «όταν δεν υπάρχει ιατρικός έλεγχος των μεταναστών που συρρέουν στη χώρα είναι πολύ εύκολο να χαθεί γενικά ο έλεγχος», ενώ υπογράμμισε την ανάγκη «να δοθούν οι ευθύνες, οι αρμοδιότητες, οι πόροι, σε έναν φορέα για τη διαχείριση του υγειονομικού προβλήματος, ώστε να υπάρχει αποτέλεσμα».
Σημειώνεται πάντως πως τα λεγόμενα του κ. Κικίλια επιβεβαιώνει και η καταγγελία της ΠΟΑΣΥ για κρούσματα ψώρας σε αλλοδαπούς σε αστυνομικά κρατητήρια σε διάφορες περιοχές της χώρας όπως στη Λάρισα.
Agioritikovima.gr
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 
Πηγη 



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου