16 Ιανουαρίου 2013
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους
Aν και η είδηση που αφορούσε στο κλείσιμο της ρωσικής πρεσβείας στην Δαμασκό πριν από δύο περίπου εβδομάδες διαψεύστηκε αμέσως από τις ρωσικές αρχές ως κακόβουλη προπαγάνδα, χθες, Τρίτη, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι το προξενείο της Ρωσίας στη βορειοδυτική πόλη του Χαλεπιού έχει διακόψει τις δραστηριότητές του.
"Η λειτουργία του προξενείου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Χαλέπι έχει ανασταλεί", ανέφερε η δήλωση. "Για οποιαδήποτε υπόθεση, επικοινωνήστε με το Προξενικό Τμήμα της Πρεσβείας της Ρωσίας στη Δαμασκό".
Η δήλωση του υπουργείου επιβεβαίωσε ένα δημοσίευμα που αφορούσε μια σχετική ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας στη Δαμασκό για το προξενείο στο Χαλέπι.
Το Χαλέπι, η δεύτερη σε μέγεθος και πρώτη σε εμπορική δραστηριότητα πόλη της Συρίας βρίσκεται 340 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Δαμασκού. Εδώ και μήνες έχει αναχθεί σε θέατρο αλλεπάλληλων συγκρούσεων μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και ομάδων ένοπλων μισθοφόρων. Ένα μεγάλο τμήμα της πόλης ελέγχεται από τον μισθοφορικό «Ελεύθερο Συριακό Στρατό», τον στρατιωτικό βραχίονα των έξωθεν κατευθυνόμενων ομάδων της αντιπολίτευσης. Οι κατοίκοι της πόλης υποφέρουν από έλλειψη τροφίμων και παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.
Ο περιφερειάρχης του Χαλεπιού, Mohammed Wahid Akkad, ανέφερε σε χθεσινή δήλωσή του ότι τουλάχιστον 82 άμαχοι σκοτώθηκαν και πάνω από 160 τραυματίστηκαν από δύο εκρήξεις στο Πανεπιστήμιο του Χαλεπιού την Τρίτη. Ο αριθμός των νεκρών επιβεβαιώθηκε και από την ΜΚΟ «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», η οποία εδρεύει στο Λονδίνο. Η ΜΚΟ δήλωσε ότι η αιτία των εκρήξεων ήταν ασαφής, αλλά η πόλη έχει ήδη πληγεί από τους βομβαρδισμούς των Ε.Δ. της Συρίας, καθώς και από βομβιστικές επιθέσεις σε αυτοκίνητα, τις οποίες οργάνωσαν μισθοφόροι.
Ωστόσο, σύμφωνα με Σύριους αξιωματούχους, αλλά και το επίσημο συριακό πρακτορείο SANA, «οι δύο ρουκέτες που προσγειώθηκαν στις κτιριακές εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου σχεδιάστηκαν από τους τρομοκράτες μισθοφόρους και είχαν σαφή στόχο τους άμαχους φοιτητές κατά την πρώτη μέρα των εξετάσεων της εξεταστικής περιόδου».
Σύμφωνα με δήλωση του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Navi Pillay, πάνω από 60.000 πολίτες έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις σε συριακό έδαφος από τον Μάρτιο του 2011. Tα στοιχεία αυτά προέρχονται από νέα ανάλυση που δημοσιοποιήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη στις αρχές Ιανουαρίου.
Η Ρωσία αντιμετωπίζει δριμείες διεθνείς επικρίσεις για την άρνησή της να υποστηρίξει τις κυρώσεις του ΟΗΕ κατά της Συρίας, του τελευταίου συμμάχου της στον αραβικό κόσμο. Την «απειθαρχία» της αυτή η Ρωσία την δικαιολογεί με το σκεπτικό ότι οι δυνάμεις της Δύσης είναι έντονα προκατειλημμένες υπέρ των ένοπλων μισθοφόρων, πράγμα που φάνηκε με τα ψηφίσματα τα οποία πρότειναν και στήριξαν στον ΟΗΕ.
Η Μόσχα αρνείται ότι στηρίζει τον Πρόεδρο Bashar Al-Assad, αλλά δεν παραλείπει να τονίσει ότι ανησυχεί για τις επιπτώσεις μιας βεβιασμένης απομάκρυνσης του Προέδρου της Συρίας αφού κάτι τέτοιο θα επιδεινώσει τις ήδη ακραία βίαιες συγκρούσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου