Google+ To Φανάρι : Οι Τούρκοι «εξαφανίζουν» το Καστελόριζο (ΒΙΝΤΕΟ, ΧΑΡΤΕΣ)

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Οι Τούρκοι «εξαφανίζουν» το Καστελόριζο (ΒΙΝΤΕΟ, ΧΑΡΤΕΣ)

Το Καστελόριζο βρίσκεται στο επίκεντρο των τουρκικών προκλήσεων, διότι κατέχει μια πλεονεκτική και κομβική θέση στην Ανατολική Μεσόγειο, αποτελώντας το κλειδί για την οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ.
Έτσι, οι Τούρκοι, στο πλαίσιο των αυξημένων προκλήσεων τους, σε Αιγαίο, αλλά και Κυπριακή ΑΟΖ, στην οποία εμποδίζουν το γεωτρύπανο «Saipem 12000» να αναλάβει δράση έξω από το οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, παρουσιάζουν αλλαγμένους χάρτες στους οποίους «εξαφανίζουν» το Καστελόριζο ή καλύτερα το συμπεριλαμβάνουν στην οριοθέτηση της δικής τους ΑΟΖ.....

Γιατί το κάνουν αυτό;
Αν δεχτούν ότι η περιοχή του Καστελόριζου ανήκει στην Ελληνική ΑΟΖ, τότε, το ακριτικό μας νησί αποτελεί σημείο οριοθέτησης της ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο και με την Κύπρο και συνεπώς, η Τουρκία δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο, όπως δείχνει ο χάρτης που δημοσίευσε η εφημερίδα «Χουριέτ» και άρα οι Τούρκοι δεν θα μπορούν να βάλουν «χέρι» στους όποιους υδρογονάνθρακες της ευρύτερης περιοχής.
Με λίγα λόγια το Καστελόριζο «μπλοκάρει» τα σχέδια των Τούρκων για οριοθέτηση μεγάλης ΑΟΖ.

Στον δεύτερο κατατοπιστικότερο χάρτη βλέπετε τι ισχύει χωρίς (αριστερά) και με (δεξιά) το Καστελόριζο στην οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ.



Τι είναι ΑΟΖ;
Σύμφωνα με την Διεθνή Συνθήκη του ΟΗΕ περί Δικαίου της Θάλασσας (1982), το οποίο δεν έχει υπογράψει η Τουρκία και χρησιμοποιεί μόνο κατά το δοκούν, η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) θεωρείται η θαλάσσια έκταση, εντός της οποίας ένα κράτος έχει δικαίωμα έρευνας ή άλλης εκμετάλλευσης των θαλασσίων πόρων.
Με πιο απλά λόγια, η οικονομική εκμετάλλευση της θαλάσσιας περιοχής. Όταν, δηλαδή, ένα νησί ή μία παράκτια περιοχή έχουν οικονομική ζωή, υπάρχει το δικαίωμα οικονομικής αξιοποίησης της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής (για παράδειγμα η έρευνα για υδρογονάνθρακες, όπως συμβαίνει στην Κύπρο, η οποία έχει προχωρήσει σε οριοθέτηση μέρος της δικής της ΑΟΖ και παρ' όλα αυτά την δημιουργεί εμπόδια η Τουρκία, η οποία ζητά πρώτα «λύση» του Κυπριακού,στα δικά της πρότυπα, προκειμένου, μέσω του ψευδοκράτους να συμμετέχει και αυτή).
Η ΑΟΖ διαφέρει από τα θαλάσσια σύνορα, καθώς εκτείνεται πέραν των χωρικών υδάτων μιας χώρας (συνήθως 12 ναυτικά μίλια) στα 200 ναυτικά μίλια από την ακτογραμμή, εφόσον δεν υπάρχει στον ορίζοντα στεριά άλλους κράτους,
Η Ελλάδα δικαιούται, καταρχάς, να ανακηρύξει αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) που, όπως είπαμε, μπορεί να φτάσει έως τα 200 ν.μ. από τις ακτές. Αυτό είναι ένα δικαίωμα που μπορεί να ασκηθεί μονομερώς.
Στην συνέχεια, η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει στην οριοθέτηση της ΑΟΖ με τις γειτονικές χώρες βάσει όσων ισχύουν.

Καστελόριζο
Στην νέα Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (του 1982) αναφέρεται ρητά στο άρθρο 121, ότι όλα τα νησιά που κατοικούνται, δηλαδή που έχουν οικονομική ζωή, διαθέτουν ΑΟΖ και ότι η ΑΟΖ ενός νησιού καθορίζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που καθορίζεται και για τις ηπειρωτικές περιοχές. Άρα, σύμφωνα με το Δίκαιο για την Σύμβαση της Θάλασσας (Montego Bay, 1982), το ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ έχει ΑΟΖ.

Γι’ αυτό η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ελληνική ΑΟΖ με βάση το Καστελόριζο, το οποίο «κόβει» τις φιλοδοξίες της Άγκυρας, η οποία θέλει να «σπάσει» την ΑΟΖ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, ιδιαίτερα να εμποδίσει την ενοποίηση των ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου, γεγονός που εκ των πραγμάτων θα αναβαθμίσει τόσο την γεωοικονομική όσο και την γεωστρατηγική θέση του Ελληνισμού στην Ανατ. Μεσόγειο.
Είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα η υπεράσπιση και στήριξη του πληθυσμού στο Καστελόριζο των Ελλήνων, ώστε αυτό το «αγκάθι» στα σχέδια των Τούρκων (ή όποιων βρίσκονται από πίσω τους) να συνεχίσει να υφίσταται.



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου