Google+ To Φανάρι : «Υπάρχουν “γκρίζες ζώνες”, αλλά για την Τουρκία»!

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

«Υπάρχουν “γκρίζες ζώνες”, αλλά για την Τουρκία»!

Ξυπνάει πότε-πότε... Πληρωμένη απάντηση από τον Ν. Κοτζιά στις συνεχείς ανιστόρητες διεκδικήσεις της Αγκυρας για τα νησιά του Αιγαίου
Πληρωμένη απάντηση στην Τουρκία έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας στο Αιγαίο από τον πρωθυπουργό της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ. ...

«“Γκρίζες ζώνες” μάλλον θα βρούμε για την Τουρκία, αν εφαρμοστούν τα κριτήρια που ορισμένοι θέτουν» τόνισε, εννοώντας τη συζήτηση που άνοιξε στη γειτονική χώρα για τη δήθεν κατάληψη νησίδων στο Αιγαίο από την Ελλάδα.

Μετά τη συνάντηση που είχε χθες ο κ. Κοτζιάς με τον Αρμένιο ομόλογό του Εντουαρντ Ναλμπαντιάν, ερωτηθείς σχετικά με τη νέα πρόκληση από την Τουρκία, ανέφερε: «Η Ελλάδα είναι μία πάρα πολύ φιλειρηνική δύναμη. Ξέρω ότι κάποιοι αμφισβητούν, εδώ και δεκαετίες, και μιλούν για “γκρίζες ζώνες”, αλλά σας το λέω δημοσίως πρώτη φορά: αν εφαρμοστούν τα κριτήριά τους, μάλλον θα βρούμε “γκρίζες ζώνες” για την Τουρκία. Θα βρεθούν ορισμένες βραχονησίδες που ανήκουν στην Τουρκία, σε αυτήν την κατηγορία».
Διεθνείς κανόνες
Ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε, επίσης, προφανώς καλώντας την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση στην Τουρκία να το χωνέψουν, ότι «νησιά δεν έχουν καταληφθεί ποτέ, διότι ανήκουν πάντα, τουλάχιστον στον 20ό αιώνα, στην ελληνική Πολιτεία, με βάση τους διεθνείς νόμους». Ο κ. Κοτζιάς, κάνοντας αποτίμηση της επίσκεψης Ερντογάν, τη χαρακτήρισε «πετυχημένη», βάσει των «πραγματικών γεγονότων», και επιτέθηκε πάλι στην αντιπολίτευση λέγοντας πως έσπευσε να καταδικάσει ως αποτυχημένη την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου πριν καν αυτή γίνει. Κάτι που έκανε και χθες, με αφορμή τις δηλώσεις Γιλντιρίμ.
Γ. Κουμουτσάκος
Ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε πως οι προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού αντιβαίνουν το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες, αμφισβητούν ευθέως τόσο τη Συνθήκη της Λωζάννης όσο και εκείνη των Παρισίων του 1947, και «δυστυχώς, επιβεβαιώνουν ότι λόγω της ελλειμματικής προετοιμασίας της κυβέρνησης, η επίσκεψη Ερντογάν όχι μόνο δεν βελτίωσε, αλλά τραυμάτισε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Συνέχεια στην κόντρα Κοτζιά - αντιπολίτευσης αναμένεται να δοθεί και σήμερα, αφού ο υπουργός Εξωτερικών ενημερώνει την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Ερντογάν.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Α. Λοβέρδος, πάντως, φέρεται ότι ζήτησε την αναβολή της συνεδρίασης της επιτροπής, προφανώς γιατί, λόγω της απεργίας των ΜΜΕ, δεν θα μπορέσει να δώσει το σχεδιαζόμενο σόου.
Κουβαρντάς με ψίχουλα
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα γενναιόδωρος με τους μουσουλμάνους της Κομοτηνής, παρά το γεγονός ότι επιχειρήθηκε να εμφανιστεί... κουβαρντάς. Δώρισε από ένα τάμπλετ Vestel στους καθηγητές του μειονοτικού σχολείου, αλλά αυτό ήταν made in Turkey, μόλις επτά ιντσών και χαμηλών δυνατοτήτων. Το δε κόστος του στη λιανική είναι 215 λίρες, δηλαδή 47,5 ευρώ.
Η συνέχεια εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου