Google+ To Φανάρι : Εμπρηστικός Ερντογάν • «ΦΩΤΙΑ» ΣΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΝΗΣ

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Εμπρηστικός Ερντογάν • «ΦΩΤΙΑ» ΣΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΝΗΣ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απασφάλισε, προσβάλλοντας χθες ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα 93 ετών!
 Με τις νέες προκλητικές δηλώσεις του αμφισβήτησε δημόσια τη σημασία της Συνθήκης της Λωζάννης, που χάραξε τα ελληνοτουρκικά σύνορα, τη συνολική επικράτεια του σύγχρονου τουρκικού κράτους και έθεσε το θεσμικό θεμέλιο της κεμαλικής δημοκρατίας, όπως φρόντισε να του υπενθυμίσει η ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση...

«Μας έπεισαν το 1923 να αποδεχθούμε τη Συνθήκη της Λωζάννης. Μας εξαπάτησαν παρουσιάζοντάς τη σαν νίκη. Στη Λωζάννη παραχωρήσαμε τα, τώρα ελληνικά, νησιά, όπου, αν φωνάξεις από τα (τουρκικά) παράλια, ακούγεσαι» είπε ο Ερντογάν, για να καταλήξει με τη μεγαλύτερη, ευθύτερη πρόκληση που έχει διατυπώσει Τούρκος ηγέτης στη σύγχρονη Ιστορία, αμφισβητώντας ευθέως τα ελληνοτουρκικά σύνορα! «Ακόμα παιδευόμαστε για το ποια θα είναι η υφαλοκρηπίδα, ποιος ο εναέριος χώρος και τα εδάφη» εκστόμισε, και επέρριψε την ευθύνη σε όσους συνομολόγησαν τη συνθήκη: «Δεν μας δικαίωσαν και σήμερα θερίζουμε τους καρπούς της ζημιάς που έσπειραν».

Η αιχμή του, που αφορούσε τον Ισμέτ πασά (Ινονού), ο οποίος υπέγραψε τη συνθήκη ως πληρεξούσιος τότε της Τουρκίας, επί προεδρίας του Κεμάλ Ατατούρκ στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση, εξόργισε τη σημερινή κεμαλική αντιπολίτευση, με την εγγονή του Ινονού Γκιουλσούν Μπιλγκεχάν (αντιπρόεδρος του CHP Αγκυρας) να καλεί τον Ερντογάν «να διαβάσει Ιστορία για να δει πώς γράφεται».

Με τη Συνθήκη της Λωζάννης της 24ης Ιουλίου 1923, ειρηνευτική του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, η Τουρκία ανέκτησε την Ανατολική Θράκη - σε έκταση μεγαλύτερη της συνομολογηθείσας, καθώς η Ελλάδα, αντί πολεμικών επανορθώσεων, υποχρεώθηκε να παραχωρήσει επιπλέον εδάφη. Επίσης Ιμβρο, Τένεδο και περιοχή της Σμύρνης, τη Διεθνοποιημένη Ζώνη των Στενών και την περιοχή των τουρκοσυριακών συνόρων.

Μετά την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών (2.000.000 χριστιανοί από Μικρά Ασία και Ανατολική Θράκη και αντίστροφα 670.000 μουσουλμάνοι προς την Τουρκία) κατοχυρώθηκαν τα δικαιώματα της θρησκευτικής μειονότητας αυτών που σήμερα η Αγκυρα παρανόμως αποκαλεί «Τούρκους», παραβιάζοντας το γράμμα και το πνεύμα της συνθήκης.
Κατερίνα Στυλιανέα

Η αυστηρή απάντηση της Αθήνας
Σε αυστηρό τόνο, αν και ανεπίσημα, απάντησε η Ελλάδα στην πρόκληση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αμφισβήτησε τη Συνθήκη της Λωζάννης με την οποία παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

«Η Συνθήκη της Λωζάννης και όλο το Διεθνές Δίκαιο είναι όντως μία πραγματικότητα στον πολιτισμένο κόσμο την οποία κανείς, ούτε η Αγκυρα, μπορεί να αγνοήσει και όλοι οφείλουν να σέβονται. Οσο οδυνηρό και αν τους φαίνεται αυτό» σχολίασαν διπλωματικές πηγές. Το υπουργείο Εξωτερικών, παρά τη σοβαρή πρόκληση του Τούρκου προέδρου, δεν θέλησε να την αναβαθμίσει εκδίδοντας επίσημη ανακοίνωση, παρακολουθώντας πάντως τις εξελίξεις με ιδιαίτερη προσοχή.
Και αυτό γιατί, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εξωτερικών, στόχος του Ερντογάν ήταν να χτυπήσει τους κεμαλιστές, μια και το ακροατήριό του ήταν κοινοτάρχες που στην πλειονότητά τους είναι ισλαμιστές. Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Εξωτερικών αλλά και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας καταγράφουν όλες τις τουρκικές προκλήσεις και σε συσκέψεις αναλύουν το σκηνικό που διαμορφώνεται.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου