Google+ To Φανάρι : Συμφώνησαν να… ανεβάσουν ταχύτητα για να γεφυρώσουν τις διαφορές

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Συμφώνησαν να… ανεβάσουν ταχύτητα για να γεφυρώσουν τις διαφορές

Tι «έβγαλε» η τριμερής: Ούτε λύση, ούτε αδιέξοδο.
Ολοκληρώθηκε μετά από δύο περίπου ώρες η τριμερής συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel  και τον Γάλλο πρωθυπουργό Francois Hollande στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες....

 Χωρίς δηλώσεις αποχώρησαν Merkel και Hollande.
Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να  εντατικοποιήσουν τις διαπραγματεύσεις τις επόμενες ημέρες με στόχο την επίτευξη συμφωνίας, όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο δηλώσεις εκπροσώπου της Γερμανίδας καγκελαρίου. "Αποφασίστηκε ομόφωνα να ενταθούν οι συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και θεσμών”, είπε, ενώ πρόσθεσε ότι οι τρεις ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις σε "εποικοδομητικό κλίμα”.
Στο ίδιο μήκος κύματος οι πληροφορίες και από την ελληνική πλευρά, καθώς όπως δήλωσαν πηγές του Μαξίμου: "Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να εντατικοποιηθεί η διαδικασία γεφύρωσης των διαφόρων που απομένουν με στόχο την έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος".
Α.Τσίπρας: Αποφασίσαμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές

"Αποφασίσαμε να εντατικοποιηθούν οι συζητήσεις για να γεφυρωθούν οι διαφορές", δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά την περίπου δίωρη συνάντησή του με την A. Merkel και τον F. Hollande.
"Η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να δοθεί μία βιώσιμη λύση, ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει με ασφάλεια στην ανάπτυξη, αλλά και με χρέος βιώσιμο", επεσήμανε στη δήλωσή του ο Πρωθυπουργός.
 Πηγή

Tι «έβγαλε» η τριμερής: Ούτε λύση, ούτε αδιέξοδο. 
Παράταση της δανειακής σύμβασης κατά εννέα μήνες ζητεί η ελληνική κυβέρνηση. Ολο το παρασκήνιο

Τρεις ώρες διήρκησε η τριμερής συνάντηση μεταξύ του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, της γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ και του γάλλου προέδρου Φ. Ολάντ που άρχισε έγινε στις Βρυξέλλες. Η καγκελάριος Μέρκελ αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις ωστόσο ο εκπρόσωπος του Βερολίνου ανακοίνωσε ότι στη συζήτηση συμφωνήθηκε να ενταθούν οι συζητήσεις με τους πιστωτές. Χωρίς δηλώσεις αποχώρησε και ο Φρανσουά Ολάντ. Και ελληνικές κυβερνητικές πηγές μετά το τέλος της συνάντησης ανέφεραν ότι οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν για την εντατικοποίηση των συζητήσεων για τη γεφύρωση των διαφορών.με στόχο την έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος. Την Πέμπτη αναμένεται - όπως είχε προαναγγείλει το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Γιούνκερ - και νέος κύκλος συναντήσεων και διαβουλεύσεων με στόχο την επίτευξη της συμφωνίας.


Οι δηλώσεις Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η συζήτηση έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα, συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθούν οι συζητήσεις ,με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορές.

«Η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να δώσουμε μια βιώσιμη λύση με χρέος βιώσιμο που θα δώσει ασφάλεια και προοπτική» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
  

Το ρεπορταζ όσων προηγήθηκαν

Η αναπτέρωση των ελπίδων  για συμφωνία   

Εν τω μεταξύ, οι ελπίδες για κατάληξη σε συμφωνία μεταξύ Αθήνας και δανειστών επανήλθαν αργά το απόγευμα της Τετάρτης στις Βρυξέλλες.

Η τελευταία ενθαρρυντική ένδειξη προήλθε από τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ανέφερε πως μια συμφωνία με την Ελλάδα είναι ακόμη δυνατή μέχρι το Eurogroup της επόμενης εβδομάδας που είναι προγραμματισμένο στις 18 Ιουνίου.

'Όπως σημείωσε, παραμένουν ελάχιστα ζητήματα μένει να επιλυθούν με την Ελλάδα, ωστόσο θα πρέπει να υπάρχει χρόνος για τεχνική εργασία πριν το Eurogroup.

Η Μέρκελ παίρνει πάνω της το ελληνικό ζήτημα 

Μια σειρά από δημοσιεύματα εμφανίζουν την Αγκέλα Μέρκελ να παίρνει πάνω της το ελληνικό ζήτημα, να παραγκωνίζει τον Β. Σόιμπλε, και να είναι διατεθειμένη να δεχθεί μια τμηματική συμφωνία με την Αθήνα.

Μάλιστα το Bloomberg που επικαλείται γερμανικές πηγές αναφέρει πως η Μέρκελ «είναι έτοιμη να συμφωνήσει με την Ελλάδα με αντάλλαγμα μια άμεση μεταρρυθμιστική ενέργεια».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα η Άγκελα Μέρκελ μπορεί να ικανοποιηθεί ακόμα και αν η Ελλάδα δεσμευτεί να υλοποιήσει έστω και μια μεταρρύθμιση από αυτή που ζητούν οι πιστωτές, για να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση πόρων.

Οι ίδιες πηγές έλεγαν πως οι Γερμανοί επιμένουν σε ένα πακέτο βημάτων που θα περιλαμβάνει υψηλότερους φόρους, ιδιωτικοποιήσεις και τουλάχιστον λιγότερο γενναιόδωρες συντάξεις, μπορεί να αρκεστούν σε μια ξεκάθαρη δέσμευση από την ελληνική κυβέρνηση για ένα μέτρο και να απελευθερώσουν την βοήθεια.

Σύμφωνα πάντα με το Bloomberg  «η καγκελάριος δεν έχει αναφερθεί δημοσίως στις λεπτομέρειες μιας πιθανής συμφωνίας και έχει διαμηνύσει πως όποια μέτρα και αν λάβει ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να καθιστούν το ελληνικό χρέος βιώσιμο».

Και συνεχίζει «ενώ ο κ. Τσίπρας μπορεί να λάβει διορία μέχρι τον επόμενο χρόνο για ολοκληρώσει τις αλλαγές αυτές, όπως την μείωση των συντάξεων, θα πρέπει να ξεκινήσει τουλάχιστον μια μεγάλη μεταρρύθμιση αν θέλει να λάβει βοήθεια, ανέφεραν οι πηγές. Καμία από τις πηγές δεν διευκρίνισε ποια συγκεκριμένη μεταρρύθμιση πρέπει να υλοποιήσει»

Και το δημοσίευμα κατέληγε «Η Γερμανία δεν θα είχε αντίρρηση στην παράταση του προγράμματος βοήθειας αν ο κ. Τσίπρας παρουσίαζε συγκεκριμένες προτάσεις για να επιτύχει τους στόχους της συμφωνίας που υπέγραψε η Ελλάδα στις 20 Φεβρουαρίου».

Διαψεύδει το Βερολίνο
Κυβερνητικός αξιωματούχος στο Βερολίνο ξεκαθάρισε με αφορμή αυτές τις πληροφορίες του Bloomberg πως η Γερμανία θα αποδεχτεί μόνο μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές που θα έχει την έγκριση και των τριών θεσμών.

Ειδικότερα, σε ερώτηση που αναφερόταν σε σχετικά δημοσίευμα τουBloomberg, ο εκπρόσωπος απάντησε:«Η Γερμανία θα αποδεχτεί μόνο μια πρόταση των τριών θεσμών. Όλα τα άλλα είναι καθαρές επινοήσεις».


Handesblatt: Η Μέρκελ βιάζεται και κάνει συμβιβασμούς    

Σύμφωνα με την Handelsblatt η Μέρκελ παίρνει πάνω της το ελληνικό ζήτημα στις Βρυξέλλες και αφήνει έξω τον ασυμβίβαστο Σόιμπλε.

 Η εφημερίδα σημειώνει πως η Μέρκελ, πιστεύει ότι  είναι λίγοι συμβιβασμοί που θα γίνουν με την Αθήνα,  καταγράφει ρήγμα μεταξύ Μέρκελ και Σόιπλε και υπογραμμίζει πως η σχέση τους μοιάζει με αυτή του Τσίπρα και του Βαρουφάκη...

Φιλοξενεί η εφημερίδα μάλιστα και τη δήλωση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Κάρστεν Σνάιντερ ότι «η  Μέρκελ τού αφαίρεσε(σσ του Σόιμπλε) την εντολή διαπραγμάτευσης» δήλωσε από την πλευρά του.

«Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βρίσκεται ακριβώς στην ίδια θέση με αυτή του Βαρουφάκη... Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δίνει συνέχεια συνεντεύξεις αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις των Αθηνών με τους πιστωτές. Καλό θα είναι να αποσυρθεί από τις διαπραγματεύσεις, όπως και ο Βαρουφάκης. Η Μέρκελ και ο Τσίπρας θα πρέπει να αναλάβουν τις διαπραγματεύσεις» πρόσθεσε ο Σνάιντερ.


Αιχμηρό ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου του γερμανού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ στις δηλώσεις Σνάιντερ. «Άκουσα τη δήλωση την ώρα που έπαιρνα το πρωινό μoυ. Από τα γέλια μου έφυγε το ψωμάκι που έτρωγα απ’ το στόμα. είναι φανερό ότι κάποιος έχει ανάγκη από δημοσιότητα».

Μοσκοβισί: Κοντά σε συμφωνία - διαφωνούμε τους δημοσιονομικούς στόχους   

Ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε το απόγευμα της Τετάρτης ότι πιστεύει περισσότερο από ποτέ σε μια συμφωνία.« Μια συμφωνία είναι δυνατή αν όλοι έχουν πολιτική βούληση. Υπάρχουν διαφωνίες στους δημοσιονομικούς στόχους» είπε ο κ. Μοσκοβισί.

Το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος παραμένει στον πυρήνα της διχοστασίας Αθήνας και δανειστών.

Τις πληροφορίες που εμφάνιζαν την κυβέρνηση να υποχωρεί και εξετάζει το ενδεχόμενο το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος αντί του 0,75 να ανέλθει στο 1% για το 2015, πηγές του Μαξίμου δήλωναν πως παραμένει η διαφωνία και αναμένουν τις απαντήσεις των δανειστών. Όπως ανέφερε ο υπουργός Ν. Παππάς, μέσω twitter, «επικοινώνησα με αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιβεβαιώθηκε ότι διαφωνούμε στα πλεονάσματα και ότι περιμένουμε σχόλια στις προτάσεις μας».


H Αθήνα ζητά επέκταση του προγράμματος ως το Μάρτιο του 2016

Οπως δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες η ελληνική κυβέρνηση ζητεί επέκταση του προγράμματος κατά εννέα μήνες, δηλαδή έως τον Μάρτιο του 2016, οπότε ολοκληρώνεται και το πρόγραμμα του ΔΝΤ.

Βασικοί άξονες του σχεδίου της Αθήνας είναι να αγοράσει o Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και λήγουν το καλοκαίρι.

Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση προτείνει να χρησιμοποιηθούν τα περίπου 11 δισ. που βρίσκονταν μέχρι πρόσφατα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τώρα έχουν περάσει στον ESM και να αυξηθεί το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων από την ΕΚΤ.

Στο σχέδιο δεν προβλέπεται να εκταμιεύσει χρήματα το ΔΝΤ.

Ο ίδιος αξιωματούχος αν και εκτίμησε ότι «σε μεγάλο βαθμό έχει καλυφθεί η απόσταση» με τους δανειστές σημείωσε: «ελληνική πλευρά είναι αισιόδοξη έχει κάνει ό,τι μπορούσε να κάνει».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τα περιθώρια κινήσεων της ελληνικής κυβέρνησης είναι «περιορισμένα, καθώς οι 47 σελίδες συνιστούν μια πολύ ρεαλιστική πρόταση και περιλάμβανε μία σειρά δεσμεύσεων».

Κέρδος online

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου