Google+ To Φανάρι : Ο Τραμπ έχει μετατραπεί σε πιόνι στο στρατηγικό παιγνίδι της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019

Ο Τραμπ έχει μετατραπεί σε πιόνι στο στρατηγικό παιγνίδι της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απαντά σε ερωτήσεις των μέσων ενημέρωσης στον κήπο του Λευκού Οίκου, στην Ουάσιγκτον. EPA, SHAWN THEW
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέτυχε να πείσει την συντριπτική πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών, τους οποίους προσκάλεσε ειδικά για τον σκοπό αυτό στο Λευκό Οίκο, για την ανάγκη να υποστηρίξουν την αναστολή των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, ως τιμωρία για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400....

Οι δύο πιο σημαντικοί γερουσιαστές, που εκλέγονται με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, και από τους οποίους εξαρτώνται βασικά οι αμερικανικές κυρώσεις, ο Τζιμ Ριτς από το Άινταχο και ο Jim Inhofe από την Οκλαχόμα, πρόεδροι των Επιτροπών Διεθνών Σχέσεων και Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, όχι μόνο δεν πείστηκαν αλλά απαιτούν από τον πρόεδρο Τραμπ να συμμορφωθεί και να μην παραβεί τους νόμους.
Σε μία άλλη εξέλιξη, το θέμα της Συρίας εξελίσσεται -και ειδικά η δημιουργία ζώνη ασφαλείας-, σε μία επικίνδυνη υπόθεση. Η Τουρκία ζητά να ελέγχει μόνη της τη ζώνη και απαιτεί ταυτόχρονα την αποχώρηση και τη συντριβή των Κούρδων του YPG από τη βόρεια Συρία, κάτι το οποίο δεν θα επιτρέψει η Αμερική να συμβεί διότι οι μαχητές παραμένουν απόλυτα πιστοί στις ΗΠΑ. Η υπόθεση της Συρίας θα μπορούσε να ήταν και ο βασικός λόγος για τον οποίο οι σχέσεις θα οδηγούνται σε κρίση.
Την ίδια θέση έχουν και οι γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, οι οποίοι στο τέλος θα ακολουθήσουν. Την ίδια στιγμή διεξάγεται και μία δημόσια πλέον σύγκρουση γερουσιαστών με τον κ. Τραμπ για τη Σαουδική Αραβία, η οποία ρίχνει λάδι στη φωτιά για την περίπτωση των S-400. Πίσω από τις κλειστές πόρτες στο Λευκό Οίκο εξελίχθηκε μία διαμάχη με φωνές μεταξύ του κ. Τραμπ και του κ. Ριτς, κατά την οποία καμία εκ των πλευρών δεν υποχώρησε.
Ο γερουσιαστής ήταν απόλυτος ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει την επιβολή κυρώσεων. Φέρεται να πιστεύει πως η τιμωρία της Τουρκίας απαιτείται επειδή έχει ταυτιστεί με τη Ρωσία, την οποία έχει χαρακτηρίσει σε εσωτερικά memo ως τον πιο επικίνδυνο εχθρό της Αμερικής. Από την πλευρά του, o πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της αμερικανικής Γερουσίας δήλωσε ότι προσβλέπει ότι η αμερικανική κυβέρνηση uα επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά των S-400.
Ο κ. Jim Inhofe έγραψε στο Twitter ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν γνώριζε τις συνέπειες της απόφασής του να αγοράσει το ρωσικό οπλικό σύστημα που έχει κατασκευαστεί ειδικά για να κλέβει την αμερικανική τεχνολογία. Αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό του μαχητικού F-35. Αυτός ήταν και ο λόγος κατά τον οποίο το Πεντάγωνο ακύρωσε τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα κατασκευής των F-35 και στην ακύρωση της αγοράς 100 αεροπλάνων.
Χθες κυκλοφόρησε ότι εκτός από την οργάνωση HALC, που πήρε όλο το βάρος της προσπάθειας για την υπόθεση των F-35, και η κυβέρνηση του Ισραήλ έκανε παραστάσεις προς την Ουάσιγκτον για το ίδιο θέμα. Θυμίζουμε ότι μαζί με το HALC ταυτίστηκαν στη συνέχεια οι Αρμένιοι, το Εβραϊκό Λόμπι και κάποιες χριστιανικές οργανώσεις.
Στην ανάρτηση του στο Twitter, ο Αμερικανός γερουσιαστής έγραψε:
“Ο Πρόεδρος Ερντογάν γνώριζε τις συνέπειες της απόφασής του να αγοράσει τους S-400 από τον Πούτιν. Το είχαμε κάνει ξεκάθαρο. Ο πρόεδρος Τραμπ έλαβε τη σωστή απόφαση να εκδιώξει την Τουρκία από το πρόγραμμα παραγωγής των S-400. Προσβλέπω στο επόμενο βήμα, στις κυρώσεις στη βάση του νόμου CAATSA».
Η δήλωση του γερουσιαστή, που δημοσιοποιήθηκε χθες, οφείλεται στη διστακτικότητα που επιδεικνύει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για να επιβάλει τις κυρώσεις ως οφείλει. Ο ένας μετά τον άλλο οι φίλοι του γερουσιαστές θα τον ενθαρρύνουν να προχωρήσει στην απαραίτητη κίνηση, όπως αυτή προβλέπεται από το νόμο CAATSA που αντιμετωπίζει εχθρούς της Αμερικής, όπως είναι η Ρωσία. Η αγορά του S-400 εμπίπτει στις πρόνοιες του σχετικού νόμου, ο οποίος προβλέπει σκληρές κυρώσεις.
Είναι σημαντικό ότι ο κ. Inhofe, πρόσθεσε στην ανάρτηση με αποδέκτη και τον κ. Τραμπ την περίφημη ανοικτή επιστολή προς τον κ. Ερντογάν την οποία είχε συγγράψει με τους γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ, Τζακ Ρίντ και Τζιμ Ριτς. Η επιστολή αποδείχθηκε προφητική καθώς οι γερουσιαστές έλεγαν βασικά στον κ. Ερντογάν ότι αν δεν τερματίσει την αγορά των S-400 θα χάσει όχι μόνο τα F-35 αλλά και τα …αυγά και τα …καλάθια.
Ήταν μία έντιμη επιστολή, στην οποία οι γερουσιαστές (Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι) εξηγούσαν στον κ. Ερντογάν τι συμβεί εάν δεν συμμορφωθεί. Σε ότι αφορά τον κ. Τραμπ «αγοράζει» συνέχεια χρόνο, αλλά για ένα περίεργο λόγο η πλειοψηφία των διπλωματών και των αναλυτών είναι πεπεισμένοι ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος σύντομα θα αντιληφθεί ότι έχει μετατραπεί παρά τη θέλησή του σε πιόνι στο στρατηγικό παιγνίδι της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου