Google+ To Φανάρι : Κρύβει Ελλάδα το DNA του Γολιάθ και της Δαλιδά

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019

Κρύβει Ελλάδα το DNA του Γολιάθ και της Δαλιδά



Η μέθοδος της γενετικής φωτίζει την καταγωγή των Φιλισταίων
Νέα διεθνής επιστημονική έρευνα γενετικής υποστηρίζει ότι οι πρόγονοι των Φιλισταίων είχαν και ελληνικές ρίζες, καθώς έφτασαν στην περιοχή της Παλαιστίνης από το Αιγαίο, τη νότια Ευρώπη και τη Μεσόγειο στην αρχή της Εποχής του Σιδήρου....

Οι Φιλισταίοι θεωρούνται οι μεγαλύτεροι αντίπαλοι των βιβλικών Ισραηλιτών και για τον λόγο αυτόν απέκτησαν κακή φήμη στο πέρασμα των αιώνων. «Διάσημοι» Φιλισταίοι ήταν ο Γολιάθ, που νικήθηκε από τον Δαυίδ, και η Δαλιδά, η οποία έκοψε τα μαλλιά, αφαιρώντας παράλληλα και τη δύναμη, του Σαμψών.
Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα του κορυφαίου γερμανικού ινστιτούτου «Μαξ Πλανκ», επικεφαλής της οποίας είναι η ισραηλινής καταγωγής αρχαιογενετίστρια Μίχαλ Φέλντμαν, η γενετική φαίνεται ότι επιβεβαιώνει τα στοιχεία της αρχαιολογικής σκαπάνης, που είχαν οδηγήσει στη θεωρία ότι οι Φιλισταίοι είχαν μεταναστεύσει από το Αιγαίο, κάτι για το οποίο δεν υπήρχε ομοφωνία έως τώρα.
Η για πρώτη φορά συγκριτική μελέτη σύγχρονου και αρχαίου DNA 10 ανθρώπων που έζησαν πριν από 3.600 έως 2.800 χρόνια στην αρχαία παράκτια πόλη της Ασκελόν (Ασκάλωνα), κοντά στα νότια σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας, φωτίζει την καταγωγή των Φιλισταίων.
Η Ασκάλωνα ήταν ένα από τα βασικά κέντρα των Φιλισταίων κατά την Εποχή του Σιδήρου και οι σκελετοί από τους οποίους ελήφθησαν τα δείγματα είχαν ανακαλυφθεί από Ισραηλινούς αρχαιολόγους το 2016. 
Οι ερευνητές τού «Μαξ Πλανκ» βρήκαν βάσιμες γενετικές ενδείξεις ότι οι πρόγονοι των Φιλισταίων μετανάστευσαν στη Μέση Ανατολή από τα δυτικά και σταδιακά, μέσα στους επόμενους αιώνες, το DNA τους αναμείχθηκε με εκείνο των ντόπιων.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τα αρχαία κείμενα, οι πρόγονοί τους έφτασαν από την Καφθόρ (το όνομα της Κρήτης την Εποχή του Χαλκού. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κρίστοφ Μπαχούμπερ του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, «συνυπολογίζοντας τα γενετικά δεδομένα και τα αρχαιολογικά, ενισχύεται πλέον η άποψη ότι υπήρξε μετανάστευση από τις περιοχές που σήμερα αποκαλούμε Ελλάδα και δυτική Τουρκία». 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου