Google+ To Φανάρι : Το χρονικό κλιμάκωσης της έντασης Ιράν-Δύσης στο Στενό του Ορμούζ- Οι επόμενες κινήσεις (ΒΙΝΤΕΟ)

Κυριακή 21 Ιουλίου 2019

Το χρονικό κλιμάκωσης της έντασης Ιράν-Δύσης στο Στενό του Ορμούζ- Οι επόμενες κινήσεις (ΒΙΝΤΕΟ)

Η ένταση μεταξύ του Ιράν και της Δύσης κλιμακώθηκε από την πλήρη εφαρμογή των αμερικανικών κυρώσεων στις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου ,που ενεργοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο, αλλά κι από την κατάσχεση ενός ιρανικού υπέρ-δεξαμενόπλοιου από βρετανικές ναυτικές δυνάμεις...

Το χρονικό των εξελίξεων:
2 Μαΐου: Οι ΗΠΑ αφού αποχώρησαν από την διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (the Joint Comprehensive Plan of Action -JCPOA) το 2018 κι επέβαλαν κυρώσεις στην Τεχεράνη, καταργούν τις εξαιρέσεις εφαρμογής των κυρώσεων αυτών που υπήρχαν για οκτώ χώρες: Κίνα, Ελλάδα, Ινδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ταϊβάν και Τουρκία, αναφορικά με τον ομαλό εφοδιασμό τους, με αργό πετρέλαιο από το Ιράν.
5 Μαΐου: Οι ΗΠΑ προχωρούν στην ανάπτυξη ναυτικής μονάδας αεροπλανοφόρου, αλλά και βομβαρδιστικών, στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
8 Μαΐου: Το Ιράν ανακοινώνει ότι θα χαλαρώσει μερικούς από τους περιορισμούς που του είχαν επιβληθεί στο πυρηνικό του πρόγραμμα, παραβιάζοντας την διεθνή συμφωνία του 2015. Η Τεχεράνη απειλεί με την ανάληψη περισσότερων ενεργειών στην περίπτωση που δεν προστατευτεί από την εφαρμογή των αμερικανικών κυρώσεων.
10 Μαΐου: Η αρμόδια διεύθυνση των Αμερικανών Πεζοναυτών προειδοποιεί για το ενδεχόμενο ιρανικών επιθέσεων στα πλοία που διαπλέουν τον Περσικό Κόλπο.
12 Μαΐου: Τέσσερα πλοία, μεταξύ αυτών και δύο δεξαμενόπλοια της Σαουδικής Αραβίας δέχονται επιθέσεις στον Περσικό Κόλπο, λίγο πιο έξω από το Στενό του Ορμούζ.
13 Ιουνίου: Δύο δεξαμενόπλοια δέχονται επιθέσεις νότια από το Στενό του Ορμούζ. Η Ουάσινγκτον κατηγορεί το Ιράν, αλλά η Τεχεράνη αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή.
20 Ιουνίου: Το Ιράν καταρρίπτει ένα ιρανικό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα παρακολούθησης (drone).
4 Ιουλίου: Βρετανοί πεζοναύτες καταλαμβάνουν το ιρανικό υπέρ-τάνκερ Grace 1 κοντά στο Γιβραλτάρ μετά από υποψίες ότι παραβίαζε τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Συρίας.
5 Ιουλίου: Ένας διοικητής των Φρουρών της Ιρανικής Επανάστασης απειλεί να καταλάβει ένα βρετανικό πλοίο, αν δεν απελευθερωθεί το Grace 1.
7 Ιουλίου: Το Ιράν ανακοινώνει ότι θα ενισχύσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, πέραν της οροφής της διεθνούς συμφωνίας JCPOA του 2015, ενώ θα μειώσει την τήρηση των δεσμεύσεων του αναφορικά με αυτή την συμφωνία. Η κίνηση αυτή, της Τεχεράνης προκάλεσε μία προειδοποίηση από τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και ανησυχίες από την Γερμανία, την Γαλλία και την Βρετανία.
10 Ιουλίου: Η φρεγάτα του Βασιλικού Βρετανικού Ναυτικού HMS Montrose προειδοποιεί λεκτικά και στρέφει τα όπλα της κατά πλοιαρίων που πιστεύεται ότι ανήκουν στους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν. Τα σκάφη αυτά είχαν προσεγγίσει στο δεξαμενόπλοιο της BP British Heritage στην βόρεια είσοδο του Στενού του Ορμούζ.
18 Ιουλίου: Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν ότι το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων USS Boxer “κατέρριψε” ένα ιρανικό drone στο Στενό του Ορμούζ, υποστηρίζοντας ότι το ΜΕΑ απείλησε το αμερικανικό πλοίο. Το Ιράν αρνείται την κατάρριψη αυτή.
19 Ιουλίου: Το Γιβραλτάρ παρατείνει για έναν μήνα την κράτηση του Grace 1.
19 Ιουλίου: To Ιράν πραγματοποιεί κατάσχεση των δεξαμενόπλοιων Stena Impero και Mesdar που έχουν βρετανική σημαία. Το δεύτερο πλοίο απελευθερώθηκε μετά από την προειδοποίηση που έλαβε από τις αρχές του Ιράν.
Τι σκέφτεται να κάνει το Λονδίνο; Προς ώρας «εξετάζει τις επιλογές αντίδρασης που έχει, απέναντι στην κατάσχεση από το Ιράν του δεξαμενόπλοιου Stena Impero», δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υφυπουργός Άμυνας, Τομπίας Έλγουντ, όταν ρωτήθηκε για το αν η χώρα του εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.
«Η πρώτη και πιο σημαντική ευθύνη μας είναι να διασφαλίσουμε ότι έχουμε μία λύση για το τρέχον ζήτημα με το πλοίο, να διασφαλίσουμε επίσης, ότι άλλα βρετανικά πλοία είναι ασφαλή στα νερά αυτά και μετά, να δούμε την ευρύτερη εικόνα», δήλωσε ο ίδιος στο Sky News.
Σε ερώτηση σχετική με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων, απάντησε: «Θα εξετάσουμε μια σειρά επιλογών…, Θα συνομιλήσουμε με τους συναδέλφους μας, και τους διεθνείς συμμάχους μας, για να δούμε τι πραγματικά μπορεί να γίνει», εξήγησε.
Ποια η στάση του Ιραν; Ο Ιρανός υπουργός των Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε σήμερα πως μόνο “η σύνεση και η προνοητικότητα” θα μπορούσαν να εξαλείψουν τις εντάσεις μεταξύ της χώρας του και της Βρετανίας, μετά την κατάσχεση από την Τεχεράνη του -υπό βρετανική σημαία- δεξαμενόπλοιου Stena Impero.
“Έχοντας αποτύχει να παρασύρουν τον Ντόναλντ Τραμπ στον Πόλεμο του Αιώνα και φοβούμενοι την κατάρρευση της ομάδας του, ο Τζον Μπόλτον στρέφει την χολή του κατά της Βρετανίας, ελπίζοντας ότι θα την τραβήξει στο βάλτο,” έγραψε ο Ιρανός ΥΠΕξ στο Twitter. “Μόνο η σύνεση και η προνοητικότητα μπορούν να εμποδίσουν αυτά τα τεχνάσματα”, πρόσθεσε.
Ο ΥΠΕΞ του Ιράν, μάλιστα, προειδοποίησε σήμερα την Βρετανία κατά μιας ενδεχόμενης εμπλοκής της σε έναν πόλεμο με το Ιράν, από τις ΗΠΑ, αλλά κι άλλες περιφερειακές χώρες.
ΗΑΕ: Το Ομάν παρότρυνε σήμερα το Ιράν να απελευθερώσει το -υπό βρετανική σημαία- δεξαμενόπλοιο Stena Impero, το οποίο κατάσχεσε προχθές.
Το Ομάν κάλεσε επίσης, όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να επιλύσουν διπλωματικά τις διαφορές τους, όπως μετέδωσε σήμερα, η κρατική τηλεόραση Oman TV News.
“Το Σουλτανάτο [του Ομάν] κάνει έκκληση προκειμένου η περιοχή να μην εκτεθεί σε κινδύνους που θα επηρεάσουν την ελεύθερη ναυσιπλοΐα,” ανέφερε η ανάρτηση της κρατικής τηλεόρασης στο Twitter.
Οι ΗΠΑ, από τη μεριά τους, απάντησαν με ανάπτυξη αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού και υλικού στη Σαουδική Αραβία, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, σημειώνοντας ότι η κίνηση έχει στόχο να υπάρξει «επιπρόσθετο μέσο αποτροπής» μπροστά στις «αναδυόμενες και σοβαρές απειλές» στην περιοχή του Κόλπου.
Τέλος, την ανησυχία τους για την κλιμακούμενη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, εξέφρασαν πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου