Google+ To Φανάρι : Παρουσίασαν στους Έλληνες τα «Έξυπνα Συμβόλαια» – Μάθετε ΠΡΩΤΟΙ όλη την αλήθεια (ΒΙΝΤΕΟ)

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

Παρουσίασαν στους Έλληνες τα «Έξυπνα Συμβόλαια» – Μάθετε ΠΡΩΤΟΙ όλη την αλήθεια (ΒΙΝΤΕΟ)

Ποιους θα ελέγχουν ποιους θα «τιμωρούν» ΑΚΑΡΙΑΙΑ
Ρεπορτάζ: Κίμων Χαραλάμπους
Σε χθεσινό άρθρο μας διαβάσατε για την τεχνολογία Βlockchain, στην οποία βασίζονται τα κρυπτονομίσματα τύπου Bitcoin (δείτε ΕΔΩ), βάσει της οποίας προωθούνται τα ψηφιακά νομίσματα, τα οποία ενδέχεται να αντικαταστήσουν τα πραγματικά, καθώς φορτώνονται σε ψηφιακά πορτοφόλια και γιατί όχι σύντομα και σε τσιπάκια.
Τώρα θα δούμε τι είναι το «έξυπνο συμβόλαιο – smart contract»...
Τα «έξυπνα» συμβόλαια είναι ήδη εδώ, εφαρμόζονται σε διάφορες τεχνολογικές πλατφόρμες Βlockchain και έχουν έρθει για να μείνουν.
Ένα «έξυπνο» συμβόλαιο συνιστά μεν μία σύμβαση, ένα συμβόλαιο μεταξύ 2 ή περισσότερων μερών (επιχείρηση με επιχείρηση, στο μέλλον επιχείρηση με Κράτος, Κράτος με πολίτη), ωστόσο δεν υπογράφεται κάποιο έντυπο, αλλά αποτυπώνεται ψηφιακά (με ψηφιακή υπογραφή του κάθε μέρους) σε έναν κώδικα κρυπτογραφημένου αλγοριθμικού λογισμικού.
Δυο ή περισσότερα μέρη μπορούν να συνάψουν απευθείας ένα «έξυπνο» συμβόλαιο χωρίς την διαμεσολάβηση ή εγγύηση κανενός τρίτου στον κοινό τόπο μιας πλατφόρμας Blockchain.
Ο κώδικας του κρυπτογραφημένου αλγοριθμικού λογισμικού ενός «έξυπνου» συμβολαίου ρυθμίζει τα εξής:
  • Θέτει τις συμβατικές ρήτρες και όρους.
  • Επαληθεύει την τήρηση και ορθή εφαρμογή ή όχι αυτών.
  • Εκτελεί αυτόματα τα συμφωνηθέντα εφόσον έχουν τηρηθεί οι ρήτρες και οι όροι.
Τι συμβαίνει όμως αν δεν τηρούνται τα συμφωνηθέντα;
Όπως αποκαλύπτει το One Channel, ένα «καλό ακραίο παράδειγμα» είναι πως τα «έξυπνα συμβόλαια» θα μπορούν να έχουν εφαρμογή στην αγορά ενός αυτοκινήτου (ή σπιτιού) με δάνειο. Αν ο πολίτης δεν πληρώσει μία δόση του δανείου τότε «θα σβήνει ο κινητήρας».
Σε ένα σπίτι έξυπνων συσκευών θα μπορούσε να συμβεί κάτι άλλο.
Με άλλα λόγια, αν πολίτες ωθηθούν σε κάποια «έξυπνα συμβόλαια» με την «έξυπνη διοίκηση» της τεχνητής νοημοσύνης των «έξυπνων» πόλεων κτλ., έξυπνοι σένσορες ή έξυπνα εμφυτεύματα, τα οποία ενδεχόμενα έχουν αποδεχθεί να βρίσκονται μέσα τους, θα ελέγχουν την τήρηση αυτών, επιβάλλοντας ακαριαία κυρώσεις.
Η τήρηση των «έξυπνων συμβολαίων» θα παρακολουθείται ακόμα και 24 ώρες το 24ωρο.
Σίγουρα τα συμβόλαια πρέπει να τηρούνται, υπάρχουν όμως, ακόμα και σήμερα, νόμοι που είναι άδικοι. Ως εκ τούτου δεν αποκλείεται, πολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη, να συνάψουν επιβαρυντικά «έξυπνα συμβόλαια» με τις όποιες Αρχές, οι οποίες, σε περίπτωση μη τήρησή τους, δεν θα εξετάζουν τις συνθήκες, υπό τις οποίες κάτι συμβαίνει, αλλά θα εφαρμόζουν άκαμπτα την όποια ποινή.
Ελπίζουμε φυσικά όλα αυτά να μην εξελιχθούν με άσχημο τρόπο για τους ανθρώπους, καθώς η τεχνολογία είναι σε θέση να δώσει λύσεις σε πολλά και διάφορα προβλήματα. Αρκεί να μην πέσει στα λάθος χέρια.
Όπως αναφέρει η δημοσιογράφος το «έξυπνο συμβόλαιο» μπορεί να έχει εφαρμογή ακόμα και στο Κτηματολόγιο, την Δημόσια Υγεία και πάσης φύσεως καταστάσεις.
Δείτε το βίντεο:
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου