Google+ To Φανάρι : Φυσάει ένας άνεμος από τον Πόντο προς την Κωνσταντινούπολη

Κυριακή 9 Ιουνίου 2019

Φυσάει ένας άνεμος από τον Πόντο προς την Κωνσταντινούπολη

Ταμέρ Τσιλιγγίρ

Φυσάει ένας άνεμος από τον Πόντο στην Κωνσταντινούπολη.
Άνεμος τέτοιος που παρασέρνει μαζί του ότι βρίσκει μπροστά του. Δονούνται βράχια, το χώμα απογειώνεται, μιλάνε τα δέντρα, τα ποτάμια και η θάλασσα.
Η ιστορία σαν ένας γίγαντας που ξύπνησε από τον ύπνο του, ψιθυρίζει στα θύματα “Πόντος” και κραυγάζει “Πόντος” στους τυράννους....

Δηλώσεις μίσους και αντιπαλότητας

Ο Πόντος και οι Πόντιοι/Ρωμιοί/Έλληνες έστω κι αν φαίνεται πως πρόσφατα εισήλθαν στην πολιτική επικαιρότητα, είναι ένας πολιτισμός με παρελθόν 3.000 ετών, μια περιοχή και το σημαντικότερο ένας πόνος. Αλλά επί 100 χρόνια αυτές οι λέξεις χρησιμοποιούνται σαν όχημα αντιπαλότητας. Για πολύ καιρό στους αγώνες ποδοσφαίρου της Τραμπζονσπόρ ιδιαίτερα με ομάδες της Κωνσταντινούπολης, ακούγεται το σύνθημα “Δεν μας φοβίζουν οι π…δες του Πόντου” που χρησιμοποιείται για να βρίσει και να προσβάλει τους κατοίκους που ζουν στην πόλη εκείνη.
Οι Ρωμιοι του Πόντου/ Έλληνες στα βιβλία της επίσημης ιστορίας, όπως και τα άλλα μη τουρκικά έθνη περιγράφονται ως “εχθροί” και για αυτό το όνομα τους χρησιμοποιείται συχνά από ρατσιστές στην ρητορική μίσους που χρησιμοποιούν.
Στις εκλογές για τον Δήμο Κωνσταντινούπολης που έγιναν το 2019, ο Πόντος και οι Ρωμιοι του Πόντου/Έλληνες αυτή τη φορά  είχαν θέση στην επικαιρότητα της πολιτικής.
Ως υλικό εκλογικής προπαγάνδας χρησιμοποιείται ο ισχυρισμός πως ο υποψήφιος για την Κωνσταντινούπολη του κόμματος CHP Εκρέμ Ιμάμογλου που κατάγεται από την Τραπεζούντα,  είναι Ρωμιός του Πόντου/ Έλληνας.
Έτσι αρχίζοντας από την δημοσίευση στην Ελλάδα ενός άρθρου που είχε τίτλο “Τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη τις κέρδισε ένας Πόντιος”, γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί η αντίληψη πως ο Ιμάμογλου είναι ένας Έλληνας του Πόντου ο οποίος αντιμετωπίζεται ως “ορκισμένος εχθρός”.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟYΠΟΛΗ Ή ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΓΕ Ή ΙΝΣΤΑΝΜΠΟΥΛ Ή ΙΣΛΑΜΜΠΟΛ;

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές δήλωσε: “Εδώ είναι Ινστανμπουλ η με την άλλη ονομασία της Ισλαμμπολ. Εδώ δεν είναι Κωνσταντινούπολη, αλλά κάποιοι έτσι θέλουν να τη βλέπουν. Έχουμε 22 μέρες ενάντια σε αυτούς που θέλουν να την βλέπουν έτσι”.
Κι όμως Ινστανμπουλ στα ελληνικά σημαίνει  “εις τήν Πόλι(ν)”
Μάλιστα και ο προφήτης Μωάμεθ την αποκαλεί Κωνσταντινιγε.
Στην πραγματικότητα δεν είναι σημαντικό το τι υπολογισμό  κάνει ο καθένας,  αλλά το ότι φυσάει ένας άνεμος από τον Πόντο  προς την Κωνσταντινούπολη. Η 100 ετών σιωπή σπάει και το σκοτάδι φωτίζεται.
Και ο άνεμος αυτός παρασέρνει και αυτόν ο οποίος χάρη αντιπαλότητας λέει σε κάποιον “Είσαι Ρωμιός” αλλά και αυτόν που απαντά “Ορκίζομαι δεν είμαι Ρωμιός” .
Τα ταμπού σπάνε πια
Για παράδειγμα κάποιοι δηλώνουν “Είμαστε ακόμη εδώ”.
devrimci karadeniz
FACEBOOK
7/6/2019
tourkikanea.gr  
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου