Google+ To Φανάρι : Προβλήματα για τον «Σουλτάνο» στην κυπριακή ΑΟΖ – Tο πλήρωμα εγκαταλείπει το γεωτρύπανο – Στο «κενό» οι τουρκικές προκλήσεις! (βίντεο)

Πέμπτη, 16 Μαΐου 2019

Προβλήματα για τον «Σουλτάνο» στην κυπριακή ΑΟΖ – Tο πλήρωμα εγκαταλείπει το γεωτρύπανο – Στο «κενό» οι τουρκικές προκλήσεις! (βίντεο)

Με ελαφρά πηδηματάκια φεύγουν οι Ευρωπαίοι από τα πλοία συνοδείας του Φατίχ!
Δεν του βγήκε του σουλτάνου..
 

Τι και αν η Άγκυρα προχώρησε στην αγορά των 3 υποστηρικτικών σκαφών από νορβηγική εταιρεία για ενίσχυση των εργασιών του Φατίχ, ο στόχος «γεώτρηση» κινδυνεύει να μείνει… μεσοπέλαγα, εξαιτίας της «άτακτης» φυγής των Ευρωπαίων Υπηκόων που στελεχώνουν τα σκάφη Korkut, Sancar και Altan.

Η πρόθεση της Λευκωσίας να εκδώσει διεθνή εντάλματα σύλληψης, αλλά και οι παρασκηνιακές επαφές του Υπουργείου Εξωτερικών με την ίδια την νορβηγική εταιρεία που είχε αναλάβει χρέη διαχείρισης των 3 πλοίων φαίνεται να έφεραν καρπούς....


Εδώ και μέρες ο ένας μετά των άλλων, το προσωπικό των υποστηρικτικών πλοίων με ευρωπαϊκή ταυτότητα, φοβούμενοι τυχών επιπτώσεις εγκαταλείπουν το πόστο τους, καθιστώντας εκ των πραγμάτων, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, ιδιαίτερα δύσκολο τον στόχο της Τουρκίας να τρυπήσει την κυπριακή ΑΟΖ.

Ενδεικτικό της κατάστασης και το γεγονός πως από τα 3 σκάφη που βρίσκονταν τις προηγούμενες ημέρες στο πλευρό του Φατίχ, σήμερα μονάχα το Altan συνέχιζε το υποστηρικτικό του έργο, με τα άλλα δύο, Korkut και Sancar να βρίσκονται αγκυροβολημένα στο λιμάνι της Αττάλειας.Πιάνουν τόπο από ότι φαίνεται, τα μέτρα που πήρε η Λευκωσία για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ. Μετά τα εντάλματα σύλληψεις για τους συμμετέχοντες στην τουρκική «ερευνητική ομάδα», οι πληροφορίες αναφέρουν πως το πλήρωμα του Φατίχ εγκαταλείπει την περιοχή.


Όπως πρώτο ανέφερε το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ πριν από δύο μέρες, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, οι οποίες έχουν την οσμή αμερικανικής παρέμβασης με δικαιολογία το διεθνές ένταλμα των κυπριακών αρχών για τις παράνομες δραστηριότητες της ομάδας του Πορθητή στην Κύπρο, οι Νορβηγοί φέρονται να εγκαταλείπουν τους Τούρκους στην κυπριακή ΑΟΖ.
«Αφότου οι κυπριακές αρχές εξέδωσαν διεθνές ένταλμα σύλληψης για το πλήρωμα του Πορθητή και σε όσους συμμετείχαν στην παράνομη προσπάθεια γεώτρησης , 2 από τα 3 νορβηγικά σκάφη υποστήριξης εταιρείας σταμάτησαν να υποστηρίζουν το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο.
Επομένως, είναι προφανές ότι δεν υπάρχει δραστηριότητα γεώτρησης χωρίς τα σκάφη υποστήριξης», υποστηρίζει δημοσιογράφος που μεταφέρει τις πληροφορίες. To εάν ισχύει αυτό, ή όχι, μένει να αποδειχθεί τις επόμενες ώρες και μέρες.
Μέλη των πληρωμάτων, τόσο του τουρκικού γεωτρύπανου όσο και των πλοίων υποστήριξης, εμφανίζονται να εγκαταλείπουν τις θέσεις τους, και να αποχωρούν. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι πληροφορίες που υπάρχουν γύρω από τους λόγους που το τουρκικό γεωτρύπανο δεν έχει ξεκινήσει εργασίες, επιμένουν πως η τουρκική εταιρεία πετρελαίων αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με ένα μέρος των πληρωμάτων τα οποία είναι ευρωπαίοι υπήκοοι.

Οι πληροφορίες που υπάρχουν στη Λευκωσία επικεντρώνονται, κυρίως στα τρία πλοιάρια υποστήριξης, «Siem Korkut», «Siem Altan» και «Siem Sancar», τα πληρώματα, ή ένα μέρος των πληρωμάτων, των οποίων σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες φέρεται να είναι ευρωπαίοι υπήκοοι.
«ΕΠΙΑΣΕ ΤΟΠΟ» Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ;
Εάν και εφόσον οι πληροφορίες ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αυτό σημαίνει πως οι διπλωματικές προειδοποιήσεις για νομικές συνέπειες, όσων προσφέρουν υπηρεσίες στις παράνομες δραστηριότητες του τουρκικού γεωτρύπανου, πιάνουν τόπο. Συγκεκριμένα το υπουργείο Εξωτερικών από τότε που το γεωτρύπανο εισήλθε στην κυπριακή ΑΟΖ, δυτικά του Ακάμα έχει ετοιμάσει λίστες με όσους φέρεται να απασχολούνται στο γεωτρύπανο αλλά και στις υπηρεσίες υποστήριξης προκειμένου να προχωρήσει η έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης τους.
Τις ίδιες πληροφορίες για φυγή ευρωπαίων από το τουρκικό γεωτρύπανο και τα τρία πλοιάρια έχουν και οι αρχές ασφαλείας της Δημοκρατίας ενώ το όλο θέμα παρακολουθείται και σε διπλωματικό επίπεδο. Κρούσεις σε διεθνείς εταιρείες να αποφύγουν να προσφέρουν υπηρεσίες στην Τουρκία για εργασίες στην περιοχή έγιναν από το ΥΠΕΞ μετά την άφιξη του τουρκικού γεωτρύπανου στην ΑΟΖ.
Οι προειδοποιήσεις προς διεθνείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε εργασίες γεωτρήσεων για νομικές συνέπιες που αγγίζουν και το προσωπικό τους είχαν διατυπωθεί από πλευράς διπλωματικών υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας, από τότε που η Τουρκία ξεκίνησε τις προκλήσεις εντός της ΑΟΖ με το ερευνητικό σκάφος Barbaros. Την ίδια τακτική ακολούθησε διπλωματικά η Λευκωσία και την περίοδο που η Άγκυρα αναζητούσε να ενοικιάσει πλατφόρμα για γεωτρήσεις. Ειδικά στο θέμα ενοικίασης γεωτρύπανου, η τουρκική πλευρά ήλθε αντιμέτωπη με την αρνητική διάθεση εταιρειών να συνάψουν συμβόλαια για εργασίες, σε περιοχές παράνομων διεκδικήσεων της Τουρκίας. Άρνηση που την οδήγησε στην αγορά δυο γεωτρύπανων.
Παρά τις καθημερινές δηλώσεις από πλευράς τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων, το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο παραμένει αγκυροβολημένο στη Γιάλοβα για την πραγματοποίηση εργασιών συντήρησης, όπως έχει μεταδοθεί από τουρκικής πλευράς. Για την ώρα παραμένει άγνωστο ο χρόνος αλλά κυρίως ο προορισμός του γεωτρύπανου όταν θα σαλπάρει από το λιμάνι της Γιάλοβα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου