Google+ To Φανάρι : 9 ΜΑΪΟΥ 1956 – Όταν η κυβέρνηση Καραμανλή στην Αθήνα, έπνιγε στο αίμα διαδήλωση κατά της εκτέλεσης Καραολή-Δημητρίου κ ΥΠΕΡ της ΕΝΩΣΗΣ της Κύπρου με την Ελλάδα.

Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

9 ΜΑΪΟΥ 1956 – Όταν η κυβέρνηση Καραμανλή στην Αθήνα, έπνιγε στο αίμα διαδήλωση κατά της εκτέλεσης Καραολή-Δημητρίου κ ΥΠΕΡ της ΕΝΩΣΗΣ της Κύπρου με την Ελλάδα.

9 ΜΑΪΟΥ 1956 – Όταν η κυβέρνηση Καραμανλή στην Αθήνα, έπνιγε στο αίμα διαδήλωση κατά της εκτέλεσης Καραολή-Δημητρίου κ ΥΠΕΡ της ΕΝΩΣΗΣ της Κύπρου με την Ελλάδα.
Τρεις Έλληνες διαδηλωτές και ένας αστυφύλακας νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες από σφαίρες των οργάνων της τάξης.

Χιλιάδες Αθηναίοι συγκεντρώθηκαν στο συλλαλητήριο στην πλατεία Ομονοίας. ...
Διαδήλωναν υπέρ της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα & υπέρ των ηρώων του ΕΟΚΑ, Μιχάλη Καραολή & Ανδρέα Δημητρίου που θα εκτελούνταν την επόμενη ημέρα, στις 10/5/1956, από τη βρετανική κυβέρνηση

 Ο κουφός ψευτο-εθνάρχης του«Κύπρος κείται μακράν»δίνει εντολή να ρίξουν στο ψαχνό Αποτέλεσμα, εκατοντάδες τραυματίες & 4 νεκροί, 3 διαδηλωτές κ ένας αστυνομικός Έχασαν τη ζωή τους ο Ιωάννης Κωσταντόπουλος, ο Φραγκίσκος Νικολάου, ο Ευάγγελος Γερόντης & ο αστυφύλακας Κ.Γιαννακούρης

 Η ιστορία που ΠΟΤΕ δεν έμαθε κανείς γιατί απλά δεν υπάρχει στα σχολικά βιβλία της ελληνικής και κυπριακής ιστορίας. Χιλιάδες Αθηναίοι συγκεντρώθηκαν στο συλλαλητήριο στην πλατεία Ομονοίας. Διαδήλωναν υπέρ της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα και υπέρ των ηρώων της ΕΟΚΑ, Μιχάλη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου που θα εκτελούνταν την επόμενη ημέρα, στις 10 Μαΐου 1956, από τη βρετανική κυβέρνηση.
 Ανάμεσα στα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές, ξεχώριζαν πολλά αντιβρετανικά συνθήματα. Ο πρώτος διαδηλωτής πέφτει νεκρός από σφαίρα αστυνομικού καί  στη συνέχεια ακολουθεί πανικός. Οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς ξεχωριστές κατευθύνσεις. Το κέντρο της Αθήνας θύμιζε πεδίο μάχης.
Τα θύματα ήταν ο 21χρονος Ιωάννης Κωσταντόπουλος, ο 23χρονος Φραγκίσκος Νικολάου, ο 28χρονος Ευάγγελος Γερόντης κι ο αστυφύλακας Κώστας Γιαννακούρης

Η επόμενη μέρα βρήκε την Κύπρο να θρηνεί για τον απαγχονισμό των νεαρών αγωνιστών της και τον Τύπο της Ελλάδος ν επιτίθεται στην κυβέρνηση επιρρίπτοντας τις ευθύνες για το αιματοκύλισμα της πορείας. Οι περισσότεροι κατηγορούσαν την κυβέρνηση Καραμανλή ότι διέταξε τη χρήση όπλων για να διαλυθεί η διαδήλωση .
Την νύχτα των γεγονότων είχε συναντηθεί στο σπίτι του Κύπριου αγωνιστή Ν. Λανίτη ο τότε υπουργός προεδρίας της κυβέρνησης Καραμανλή, Κωνσταντίνος Τσάτσος και ομολόγησε την εγκληματική πράξη: «Εγώ είπα να τους συντρίψουν για να τεθεί τέρμα πλέον εις την κυπριακήν πολιτικήν του πεζοδρομίου».

 Σε αντίθεση με τη δουλοπρεπή στάση της κυβέρνησης των Αθηνών, οι πολίτες καταθέτουν τον προσήκοντα σεβασμό και τιμούν ευλαβικά τους πεσόντες Ελληνόπαιδες της Κύπρου. Τιμής ένεκεν ο Δήμος Αθηναίων μετονόμασε την οδό Λουκιανού, όπου και το οίκημα τ αγγλικής πρεσβείας, σε οδό Μιχαλάκη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου.

Το ίδιο έπραξε και ο Δήμος Πειραιά δίνοντας το όνομα των πρωτομαρτύρων της αγχόνης μετονομάζοντας την οδό Ναυάρχου Μπητ.
Ονόματα όλων των ηρώων της Ε.Ο.Κ.Α. δόθηκαν στη συνέχεια σε δρόμους και πλατείες σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου