Google+ To Φανάρι : Πώς έγιναν 18 οι 120 δόσεις για «μικρούς», επιχειρήσεις!

Τρίτη 7 Μαΐου 2019

Πώς έγιναν 18 οι 120 δόσεις για «μικρούς», επιχειρήσεις!

Τα προβλήματα του νομοσχεδίου που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Δώρο άδωρο η ρύθμιση για 2.500.000 οφειλέτες
Ρεπορτάζ Στέλιος Κράλογλου
Προβληματική για τους μικροοφειλέτες και τις επιχειρήσεις είναι η νέα ρύθμιση χρεών προς το Δημόσιο, αφού στην πλειονότητα των παραπάνω περιπτώσεων δίνει τη δυνατότητα διακανονισμού με 18 δόσεις αντί για τις πολυδιαφημισμένες 120. ...

Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου 2.500.000 οφειλέτες της Εφορίας (οι 2 στους 3 συνολικά) χρωστούν έως 550 ευρώ. Με ελάχιστη δόση πληρωμής 30 ευρώ τον μήνα, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι μετά βίας έχουν 18 δόσεις (18 μήνες x 30 ευρώ = 540 ευρώ)! Οι επιχειρήσεις που αναζητούν μια «ανάσα» ρευστότητας μπορούν να προσβλέπουν σε ρύθμιση χρεών σε έως 18 δόσεις και μόνον σε... εξαιρετικές περιπτώσεις (!) η ρύθμιση θα φτάνει τις 30 δόσεις. Προβληματική και η ρύθμιση των 120 δόσεων για 1.300.000 οφειλέτες των ΟΑΕΕ, ΙΚΑ, ΕΤΑΑ, και ΟΓΑ. Προβλέπει «κούρεμα» ως 60% σε χρέη μιας 17ετίας, αλλά με αντίτιμο ένα μόνιμο «κούρεμα» των συντάξεων έως 38%!
Από αύριο
Το νομοσχέδιο με την... κατ’ ευφημισμόν «ρύθμιση των 120 δόσεων» κατατέθηκε χθες στη Βουλή και η επεξεργασία του θα αρχίσει στην αρμόδια επιτροπή αύριο, Τετάρτη 8 Μαΐου, και θα ολοκληρωθεί (σε δύο συνεδριάσεις) την Πέμπτη 9 Μαΐου. Η συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα και ειδικότερα την Τρίτη 14 Μαΐου και να ψηφιστεί την Τετάρτη 15 Μαΐου.
Συγκεκριμένα, οι διατάξεις για τη ρύθμιση οφειλών προς την Εφορία προβλέπουν τα εξής:
Δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς την Εφορία που βεβαιώθηκαν και κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως 31/12/2018.
Σε φορολογουμένους με ετήσια εισοδήματα έως 10.000 ευρώ παρέχεται η δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών σε έως 120 μηνιαίες δόσεις, με το ελάχιστο ποσό κάθε μηνιαίας δόσης να μην μπορεί να είναι χαμηλότερο των 30 ευρώ. Οι οφειλές όμως με αυτές τις παραμέτρους δεν μπορούν να ξεπερνούν τα 3.600 ευρώ!
Για φορολογουμένους με ετήσια εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ θα ισχύει προοδευτική κλίμακα συντελεστών με βάση την οποία θα καθορίζεται ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων σε συνάρτηση με το ποσό της ρυθμιζόμενης οφειλής. Για όσους βαρύνονται με τέκνα ο συντελεστής θα μειώνεται προκειμένου ο αριθμός των δόσεων να είναι μεγαλύτερος.
Για τις επιχειρήσεις οι οφειλές που προέρχονται από τακτικές αιτίες, δηλαδή από φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κ.λπ., θα μπορούν να ρυθμίζονται σε έως 18 μηνιαίες δόσεις.
Οι έκτακτες οφειλές, δηλαδή αυτές που προέρχονται από φόρους κληρονομιών, εφάπαξ ποσά προστίμων κ.λπ., θα μπορούν να ρυθμίζονται σε έως 30 μηνιαίες δόσεις.
Η ρύθμιση προς τα ασφαλιστικά ταμεία προβλέπει τα εξής:
Οι οφειλές που έχουν βεβαιωθεί και καταστεί ληξιπρόθεσμες στα ταμεία του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ, από 1/1/2002 μέχρι 31/12/2016, επανυπολογίζονται βάσει του παλιού κατώτατου μισθού των 586 ευρώ.
Η οφειλή για κάθε μήνα παλιού χρέους αντικαθίσταται με μηνιαία οφειλή 158 ευρώ νέου και μικρότερου χρέους.
Μετά τον επανυπολογισμό αναπροσαρμόζονται και οι προσαυξήσεις, οι οποίες στη συνέχεια «κουρεύονται» κατά 85%.
Τα χρέη έως το 2002 δεν επανυπολογίζονται, αλλά προστίθενται στο νέο κεφάλαιο που θα προκύψει από τον επανυπολογισμό οφειλών.
Τα πρόστιμα για χρέη έως το 2002 «κουρεύονται» κατά 85%.
Τα χρέη του 2017 και του 2018 δεν επανυπολογίζονται, αλλά ρυθμίζονται με μείωση προσαυξήσεων κατά 85%. Για παράδειγμα, ένας επαγγελματίας που χρωστά κατά διαστήματα από το 1998 έως το 2016 θα έχει «κούρεμα» προσαυξήσεων κατά 85% για τις οφειλές μέχρι το 2002, επανυπολογισμό και «κούρεμα» χρέους από το 2002 έως το 2016 και «κούρεμα» προσαυξήσεων κατά 85% για το νέο χρέος της περιόδου 2002-2016. Στη ρύθμιση θα βάλει όλα τα χρέη, μόνο που το «κούρεμα» θα το έχει για οφειλές μετά το 2002.
Στο νομοσχέδιο δεν προβλέπεται δυνατότητα επανυπολογισμού για τα ασφαλιστικά χρέη των αγροτών και των εργοδοτών. Θα υπάρχει μόνο «κούρεμα» των προσαυξήσεών τους κατά 100% για τα αγροτικά ασφαλιστικά χρέη και κατά 50%-100% για τα εργοδοτικά ασφαλιστικά χρέη.
----
Τρόικα: Αξιολόγηση-εξπρές τώρα, μετά τις κάλπες τα μαντάτα 
Λιγότερο από 72 ώρες θα κρατήσει ο τρίτος γύρος μεταμνημονιακής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς, Οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να αναχωρήσουν την Τετάρτη από την Αθήνα προκειμένου να μην εμπλακούν, έστω έμμεσα, στη σκληρή προεκλογική μάχη.
Οι εκπρόσωποί τους κατέφθασαν στην Αθήνα για να εξετάσουν τις «ουρές» της προηγούμενης αξιολόγησης και τις νέες εκκρεμότητες σε μια διαδικασία-εξπρές, που θα ολοκληρωθεί σε αποστειρωμένο πολιτικά περιβάλλον. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι παραιτούνται από τις εμμονές τους. Οι σημερινές «κίτρινες κάρτες» και η ανοχή που επιδεικνύουν σε σειρά καθυστερήσεων της Αθήνας είναι πολύ εύκολο να ανατραπούν ραγδαία, όταν στις 5 Ιουνίου και ενώ θα έχουν μεσολαβήσει οι ευρωεκλογές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει την έκθεσή της.
Με βάση το σφιχτό πρόγραμμα που ανακοινώθηκε, στην κορυφή των θεμάτων που θα συζητηθούν σήμερα το πρωί βρίσκονται τα δημοσιονομικά, ιδίως μετά την απόφαση του Μαξίμου να διανείμει ένα ποσόν 5,5 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας. Στον ίδιο φάκελο εντάσσεται και το ζήτημα των ρυθμίσεων σε 120 δόσεις. Οσο κι αν η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου σε μια αγέρωχη επίδειξη υποστήριξε εν πολλοίς ότι «δεν τους πέφτει λόγος», εντούτοις ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, που αποφεύγει τις πομπώδεις διατυπώσεις, θα πρέπει να πείσει την πλευρά των δανειστών ότι το μέτρο δεν υπονομεύει τη λεγόμενη «κουλτούρα πληρωμών».
Στο μικροσκόπιο θα τεθεί και το θέμα των νέων ρυθμίσεων για την προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και η ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν είναι ακόμα έτοιμη, αλλά και το οξύ πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων. Παράλληλα θα τεθεί το θέμα των μεταρρυθμίσεων, με έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΗ, ΕΛ.ΠΕ., Εγνατίας.
Γ. Χ.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου