Google+ To Φανάρι : Ροδεσία vs Ζιμπάμπουε: πριν και μετά

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

Ροδεσία vs Ζιμπάμπουε: πριν και μετά

Η Ροδεσία ήταν Βρετανικό αποικιακό κράτος της Αφρικής. Οι λευκοί άποικοι, βρετανικής καταγωγής, που υπήρξαν πάντοτε λιγότερο από το 8% του πληθυσμού, είχαν τον πολιτικό έλεγχο της χώρας, έχοντας δημιουργήσει κράτος εκ του μηδενός...
Παρά τον ελάχιστο αριθμό των λευκών, το κράτος τους είχε ένα αρκετά καλό επίπεδο διαβίωσης και οι μαύροι είχαν επωφεληθεί λόγω της οικονομικής ανάπτυξης. Την δεκαετία του '60, οι Άγγλοι παραχωρούσαν ανεξαρτησία στις Αφρικανικές αποικίες τους, με την εισαγωγή δημοκρατικών θεσμών. Οι λευκοί της Ροδεσίας κατανόησαν ότι αυτή η μετάβαση θα είχε ως συνέπεια την παράδοση της εξουσίας...
στους μαύρους που ήταν πλειοψηφία, τις διώξεις των λευκών και την παρακμή του κράτους που οι ίδιοι έφτιαξαν. Ο ηγέτης των λευκών Ian Smith κήρυξε την ανεξαρτησία το 1965, διατηρώντας τον έλεγχο στα χέρια των λευκών. Αμέσως, η Μ. Βρετανία και οι ΗΠΑ, δηλαδή οι εβραϊκά ελεγχόμενες κυβερνήσεις της Μ. Βρετανίας και των ΗΠΑ, αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τη Ροδεσία, επέβαλλαν εμπάργκο μέσω διεθνών οργανισμών, άσκησαν διπλωματικές πιέσεις και υποστήριξαν οικονομικά, υλικοτεχνικά και ηθικά δύο μαρξιστικές οργανώσεις μαύρων ώστε να αρχίσουν ανταρτοπόλεμο εναντίον των λευκών! Οι λευκοί αντιστάθηκαν ηρωικά, αλλά μετά από 15 χρόνια πολέμου, αποκλεισμού και διεθνών πιέσεων, υποχρεώθηκαν να παραχωρήσουν δημοκρατία, με αποτέλεσμα το 1980 να παραδοθεί η εξουσία στους μαύρους, η χώρα να μετονομαστεί σε Ζιμπάμπουε και οι λευκοί να υποστούν μαζικές διώξεις και να ελαττωθεί ο αριθμός τους.


Οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα στη Ροδεσία επί λευκών, ήταν στο 60% του παγκόσμιου μέσου όρου το 1960, πριν ξεκινήσουν οι διαμάχες, μια αρκετά καλή επίδοση για μια χώρα με μονοψήφιο ποσοστό λευκών. Όταν η χώρα πέρασε στα χέρια των μαύρων, το κατά κεφαλήν εισόδημα στη Ζιμπάμπουε πλέον έπεσε στο 10% του παγκόσμιου μέσου όρου, δηλαδή μειώθηκε έξι φορές. Η διαφορά είναι μεγάλη και δείχνει την παρακμή της οικονομίας, που προέρχεται από μια απουσία οργανωτικότητας και μια κοινωνική παρακμή, που συχνά βλέπουμε σε κοινωνίες νέγρων.

Οι λευκοί, μετά από μαζικές διώξεις, επιθέσεις και δημεύσεις περιουσιών που οι ίδιοι έφτιαξαν, εξοντώθηκαν ή έφυγαν μαζικά από τη χώρα και πλέον αποτελούν μια ισχνή μειοψηφία. Η χώρα επέστρεψε σύντομα στην κατάσταση που ήταν πριν εγκατασταθούν οι λευκοί. Η άλλοτε ευημερούσα Ροδεσία, έχει μετατραπεί στην παρακμιακή Ζιμπάμπουε, που αποτελεί αποτυχημένο κράτος, παράδειγμα προς αποφυγή, βυθισμένο στην φτώχεια και στην διαφθορά.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου