Google+ To Φανάρι : Κίνδυνος να χαθούν οι περιουσίες

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

Κίνδυνος να χαθούν οι περιουσίες

Χάος με το Κτηματολόγιο. Μόλις το 7% έχει υποβάλει τα χαρτιά του
Σε δεινή θέση όσοι δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας και «ξέχασαν» να τις δηλώσουν στο Ε9
Από τις 22 Απριλίου αρχίζει η διαδικασία για την Αθήνα
 
Γυρνούν την πλάτη στο Κτηματολόγιο!
Η (έως τώρα) συμμετοχή δεν ξεπερνά το 7%! Κίνδυνος να χαθούν περιουσίες από την έλλειψη τίτλων ιδιοκτησίας
Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο
Η έλλειψη τίτλων ιδιοκτησίας στις αγροτικές περιοχές της χώρας αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι για τα τρέχοντα προγράμματα του Κτηματολογίου, με τη μέχρι τώρα συμμετοχή να μην ξεπερνά το 7%. ...
Σε πολλές περιπτώσεις τα ακίνητα έχουν περάσει από γενιά σε γενιά προφορικά, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, κάτι που σημαίνει ότι απαιτούνται περισσότερος χρόνος και χρήμα για να μπορέσουν οι πολίτες να δηλώσουν την περιουσία τους. Διαφορετικά, κινδυνεύουν ακόμη και να τη χάσουν! Για τις περιπτώσεις αυτές προωθείται η λύση της χρησικτησίας, ώστε με κάποιο έγγραφο οι άνθρωποι να μπορέσουν να αποδείξουν ότι νέμονται νομίμως εδώ και πολλά χρόνια την περιουσία που θα δηλώσουν.

«Κλειδί» για την υποβολή δηλώσεων με χρησικτησία αποτελεί το Ε9, η προσκόμιση του οποίου είναι απαραίτητη, προκειμένου να αποδειχθεί η εικοσαετής χρήση μιας έκτασης. Πέρα από το Ε9, για τη θεμελίωση έκτακτης χρησικτησίας ο πολίτης πρέπει να προσκομίσει ακόμα ένα έγγραφο που να μπορεί να αποδείξει τη νομή του ακινήτου για 20 χρόνια, όπως υποθήκες ή βάρη, έγγραφα χορήγησης επιδότησης (π.χ. από τον ΟΠΕΚΕΠΕ), αποδείξεις οργανισμών κοινής ωφελείας (ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.λπ.).
Αποδεικτικά
Γίνεται, επίσης, δεκτή ως αποδεικτικό έγγραφο η πράξη αναγνώρισης των ορίων των όμορων οικοπέδων, στην οποία οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων που γειτνιάζουν αναγνωρίζουν τον πολίτη ως ιδιοκτήτη του διπλανού χώρου.

Οσοι δεν έχουν στα χέρια τους ούτε Ε9 ούτε κάποιον άλλον τίτλο ιδιοκτησίας ουσιαστικά δεν μπορούν να υποβάλουν δήλωση, καθώς θα απορρίπτεται από το σύστημα. Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και της Ελληνικό Κτηματολόγιο είναι να αποτραπούν επίδοξοι καταπατητές. «Αν ξεκινήσουμε να δεχόμαστε δηλώσεις χωρίς να υπάρχει κάποιο έγγραφο που να αποδεικνύει τη χρησικτησία, ανοίγουμε τον ασκό του Αιόλου. Τέτοιες περιπτώσεις δεν μπορούν να καταγραφούν στο Κτηματολόγιο» εξήγησε ο πρόεδρος της Ελληνικό Κτηματολόγιο Βύρων Νάκος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο κεντρικό γραφείο κτηματογράφησης στο Γαλάτσι.
Διασταυρώσεις
Τόσο η διοίκηση του Κτηματολογίου όσο και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Δημαράς εκτίμησαν ότι σημαντικός αριθμός δικαιωμάτων θα καταγραφεί με χρησικτησία. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, θα υπάρξει διασύνδεση και με την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, προκειμένου να διασταυρωθούν στοιχεία βάσει του Ε9. Αφού ολοκληρωθεί η υποβολή των δηλώσεων, η Κτηματολόγιο θα χρησιμοποιεί τη βάση δεδομένων της φορολογικής Αρχής για να επιβεβαιώνει τη χρησικτησία, διαπιστώνοντας παράλληλα αν κάποιοι ιδιοκτήτες δεν υπέβαλαν δηλώσεις. Οι ιδιοκτήτες αυτοί θα ειδοποιούνται με μήνυμα μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, προκειμένου να προσέλθουν και να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους.

Παρότι η διοίκηση του φορέα δηλώνει ικανοποιημένη από τον ρυθμό υποβολής των δηλώσεων, η αλήθεια είναι ότι προς το παρόν η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών γυρνάει την πλάτη στο Κτηματολόγιο.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τα συνολικά 12.608.580 δικαιώματα που περιλαμβάνονται στις 24 συμβάσεις, για τις οποίες έχει αρχίσει η υποβολή δηλώσεων, είχαν συλλεχθεί μέχρι και χθες μόλις 703.956.
Αδιαχώρητο στο κεντρικό γραφείο του Γαλατσίου
Το αδιαχώρητο γίνεται κάθε μέρα στο κεντρικό γραφείο κτηματογράφησης στο Γαλάτσι. Κάτοικοι της πρωτεύουσας, με ακίνητη περιουσία σε 18 περιφερειακές ενότητες της χώρας, σπεύδουν να τη δηλώσουν στο Κτηματολόγιο, με συνέπεια σε πολλές περιπτώσεις να απαιτούνται αρκετές ώρες αναμονής. Οσοι προσέρχονται με πλήρη φάκελο, συνήθως εξυπηρετούνται γρήγορα, ενώ μεγαλύτερη ταλαιπωρία περιμένει όσους δεν διαθέτουν τίτλους ή δεν έχουν εντοπίσει το ακίνητό τους και θέλουν να επικαλεστούν χρησικτησία.

Συνομιλώντας χθες με αρκετούς πολίτες μας, είπαν ότι από νωρίς το πρωί, πριν καν ανοίξει το γραφείο, δεκάδες, ακόμα και εκατοντάδες άτομα περιμένουν απέξω, προκειμένου να πάρουν σειρά και να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν ταχύτερα. Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι αφορά την έλλειψη συμβολαίων και τίτλων ιδιοκτησίας, πρόβλημα που εξέθεσαν και στον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Δημαρά, ο οποίος επιθεώρησε τη λειτουργία του γραφείου.

Οι 110 εργαζόμενοι, που έχουν τοποθετηθεί στο γραφείο από τους αναδόχους του έργου, κάνουν ό,τι μπορούν για να εξυπηρετήσουν τους πολίτες, η προσέλευση όμως είναι τόσο μεγάλη που ο σχηματισμός ουρών μοιάζει αναπόφευκτος. Αρκεί να αναφέρουμε ότι τις πρώτες έξι ημέρες λειτουργίας επισκέφθηκαν το γραφείο στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου σχεδόν 8.000 άνθρωποι, με τους 4.200 δικαιούχους να ολοκληρώνουν επιτυχώς την υποβολή της δήλωσης.
Ερχονται νέες παρατάσεις, στον χορό και η Αθήνα
Σε ρυθμούς Κτηματολογίου εισέρχεται εκ νέου και η Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η προανάρτηση των στοιχείων, που έχουν υποβληθεί από το 2008, προγραμματίζεται για τις 22 Απριλίου. Οι πολίτες με ακίνητη περιουσία στον Δήμο Αθηναίων θα λάβουν εντός του επόμενου μήνα ένα ηλεκτρονικό μήνυμα με το οποίο θα ενημερωθούν για την εκκίνηση της διαδικασίας και τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν.

Στο μεταξύ, σύγχυση έχουν προκαλέσει σε κάποιες περιφέρειες οι διαφορετικές ημερομηνίες που ισχύουν για προκαποδιστριακούς ΟΤΑ. Για παράδειγμα, στην Κορινθία για άλλους ΟΤΑ η προθεσμία εκπνέει στις 29 Μαρτίου και για άλλους στις 3 Μαΐου. Κρίνεται λοιπόν αναγκαίο να δοθούν νέες παρατάσεις, κάτι που ουσιαστικά προανήγγειλε χθες η διοίκηση του Κτηματολογίου. Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα επέκτασης της προθεσμίας στους έξι μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και στους εννέα μήνες για τους κατοίκους εξωτερικού, με τις παρατάσεις που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής να φτάνουν τις 45 ημέρες ανά περιοχή.

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να αρχίσει η υποβολή δηλώσεων στα νησιά του Ιονίου, στη Λήμνο, στη Λέσβο και στα νησιά του Αργοσαρωνικού, με τους ανθρώπους του Κτηματολογίου να εκτιμούν ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2021 θα ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση στο 91% της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου