Με μια νέα γενεά γενετικά τροποποιημένων τροφίμων, οι κατασκευαστές εξακολουθούν να προσπαθούν να κερδίσουν την αποδοχή τους από τη μυστικότητα. Εάν είναι τόσο σίγουροι για το προϊόν τους, πρέπει να πείσουν τους ανθρώπους να το αγοράσουν, όχι να το γλιστρήσουν στην τροφική αλυσίδα.
Αυτή την εβδομάδα, η βιοτεχνολογική εταιρεία Calyxt της Μινεσότα ανακοίνωσε το πρώτο εμπορικό γονιδιακά επεξεργασμένο προϊόν στην αμερικανική αγορά ...– ένα σογιέλαιο «για τηγάνισμα και σαλάτα, καθώς και εφαρμογές σάλτσας». Μπορεί να υπερηφανεύεται για το ότι το έλαιο περιέχει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά οξέα, δεν περιέχει trans-λιπαρά και μπορεί να κρατήσει τρεις φορές περισσότερο χωρίς να ταγκίσει.
Τόσο καλό, αλλά δεν θα σας πούμε από πού να το πάρετε
Αλλά από το άρθρο του Associated Press που χρησίμευσε ως εικονικό δελτίο τύπου, ένα σημείο αναφέρει: «Η Calyxt είπε ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει τον πρώτο πελάτη της για ανταγωνιστικούς λόγους, αλλά ο διευθύνων σύμβουλος Jim Blome είπε ότι το λάδι χρησιμοποιείται και τρώγεται».Είναι αυτός τρόπος για να λανσάρει κάποιος ένα νέο προϊόν; Στην τελική, «ένα εστιατόριο κάπου στο Midwest», δεν χρειάζεται να ενημερώνει τους πελάτες για γενετικά επεξεργασμένα τρόφιμα.
Φυσικά, μπορεί η Calyxt να προσπαθεί να κρατήσει τους ανταγωνιστές μακριά από τη μυρωδιά των εδεσμάτων με το τηγανόλαδο της, αλλά είναι και εντελώς ασυνήθιστο να κρύβεται ένα νέο προϊόν που υποτίθεται ότι είναι εμπορικά διαθέσιμο.
Ωστόσο, η υποψία παραμένει ότι η προφύλαξη έχει να κάνει περισσότερο για αυτούς που διαμαρτύρονται και, το σημαντικότερο, για τους πελάτες που ανησυχούν να το καταναλώσουν εν γνώση τους.
Το χειρότερο, στο πραγματικό δελτίο τύπου της Calyxt, όπου ανέφερε ότι το λάδι θα πωληθεί επίσης ως «συστατικό ζωοτροφής premium με πρόσθετο όφελος για τα ζώα», αναφέρει σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις ότι το σογιέλαιο της είναι «μη ΓΤΟ».
Η Calyxt έχει αναπτύξει 34.000 στρέμματα γενετικά… «τρομοποιημένης» σόγιας για το λάδι της.
Έτσι, σύμφωνα με την εταιρεία, η διαχείριση του DNA ενός φυτού που δεν θα υπήρχε από μόνο του στη φύση θεωρείται «μη ΓΤΟ», είναι εντελώς διαφορετικό, και μην τολμάτε να τα συγχέετε.
Η Calyxt δεν είναι η μοναδική. Οι γεωργικές εταιρείες έχουν επανειλημμένα επιμείνει στο γεγονός ότι η γενετική επεξεργασία είναι μια ξεχωριστή τεχνολογία, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα για να παρακάμψουν τους περιορισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα. Ωστόσο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε πέρσι ότι και οι δύο μέθοδοι υπόκεινται πράγματι στους ίδιους κανονισμούς.
Αλλά η ερώτηση παραμένει: Αν αυτό το λάδι και όλα τα ΓΤ τρόφιμα είναι τόσο καλά, γιατί δεν έχουν καταφέρει να πείσουν τους καταναλωτές και τους τα πασάρουν εν αγνοία τους; Γιατί κρύβονται;
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου